back to top
28.1 C
Athens
Παρασκευή 9 Μαΐου 2025

Λαγκάρντ για τράπεζες: Απειλές από κυβερνοεπιθέσεις και κλιματική αλλαγή

“Αν ορίσεις σωστά το πρόβλημα, τότε έχεις βρεί σχεδόν τη λύση”, είχε πει ο Στιβ Τζομπς. Με αυτή τη φράση η επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ ξεκίνησε την ομιλία της στο πλαίσιο της  διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB).

Η ίδια περιέγραψε τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα εστιάζοντας σε δυο μεγάλα ζητήματα: τη κλιματική αλλαγή και τις κυβερνοαπειλές.

- Advertisement -

Κατά την ομιλία της σημείωσε:

“Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει η καθοριστική πρόκληση για τη γενιά μας. Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια στην οποία ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει να διαδραματίσει βασικό ρόλο. Χρειαζόμαστε τον τομέα να διοχετεύσει πόρους για να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία. Ωστόσο, για να μπορέσει να παίξει αυτόν τον ρόλο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να είναι ανθεκτικό. Και η ίδια η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για αυτήν την ανθεκτικότητα με δύο βασικούς τρόπους”, τόνισε.

- Advertisement -

Το πρώτο είναι μέσω φυσικών κινδύνων

Περιβαλλοντικές καταστροφές όπως πλημμύρες, ξηρασίες και ζέστη μπορεί να οδηγήσουν σε άμεσες και έμμεσες απώλειες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – και η ένταση και η πιθανότητα αυτών των καταστροφών συνδέεται σαφώς με την κλιματική αλλαγή. Η καταστροφή από τις πλημμύρες αυτό το καλοκαίρι εκτιμάται ότι προκάλεσε οικονομικές ζημιές που ξεπερνούν τα 29 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο στη Γερμανία.

Η δεύτερη απειλή για την ανθεκτικότητα είναι μέσω του κινδύνου μετάβασης

Μια άτακτη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει απώλειες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο βαθμό που τα επιχειρηματικά μοντέλα των ρυπογόνων βιομηχανιών γίνονται μη βιώσιμα και τα περιουσιακά τους στοιχεία καταλήγουν να λανθάνουν. Εάν τα περιουσιακά στοιχεία χάσουν την αξία τους πριν από την αναμενόμενη οικονομική διάρκεια ζωής τους και ανατιμηθούν απότομα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συστημικούς κλυδωνισμούς.

Τέτοια σημεία καμπής στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι καθόλου ρεαλιστικά. Η ανάλυση του ESRB διαπιστώνει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν διαφοροποιούν ακόμη ουσιαστικά τις τιμές τους με βάση τους κλιματικούς κινδύνους.

Δεδομένου ότι οι φυσικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι μετάβασης συγκεντρώνονται σε μεμονωμένες τράπεζες, τα αποτελέσματα της επίτευξης ενός οριακού σημείου θα είναι συγκεντρωμένα και ενδέχεται να έχουν ισχυρότερα αποτελέσματα από ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να μεταδοθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ευρύτερα.

Για παράδειγμα, το 70% των πιστωτικών ανοιγμάτων του τραπεζικού συστήματος σε επιχειρήσεις που υπόκεινται σε υψηλούς ή αυξανόμενους φυσικούς κινδύνους συγκεντρώνεται στα χαρτοφυλάκια μόνο 25 τραπεζών της ζώνης του ευρώ. Για επτά από αυτές τις τράπεζες, αυτά τα ανοίγματα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% του συνολικού ενεργητικού τους.

Κυβερνοκίνδυνοι: Μη χαθεί η εμπιστοσύνη

“Ο χρηματοοικονομικός τομέας βασίζεται σε ισχυρή τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών. Η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στον κλάδο εξαρτάται με τη σειρά του από την εμπιστευτικότητα, την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και των συστημάτων που χρησιμοποιεί. Τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο, ωστόσο, μπορούν να αλλοιώσουν τις πληροφορίες και να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη. Ως εκ τούτου, αποτελούν συστημικό κίνδυνο”, σημείωσε η κα. Λαγκάρντ

“Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει συστημικό περιστατικό στον κυβερνοχώρο που να επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλά οι κυβερνοεπιθέσεις σε νοσοκομεία στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19 και η επίθεση στον αγωγό Colonial στις Ηνωμένες Πολιτείεςμας έδωσαν μια γεύση του τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον. Μια τέτοια επίθεση είναι πιθανότατα τώρα το ζήτημα του πότε και όχι του αν”, συμπλήρωσε

Απαιτείται καλύτερη προετοιμασία – 3 βασικοί λόγοι

-Πρώτον, η ψηφιοποίηση σημαίνει ότι μεμονωμένες εταιρείες έχουν εκτεθεί περισσότερο σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο – και ο COVID-19 απλώς επιτάχυνε αυτήν την τάση. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έπρεπε να προσαρμόσουν την τεχνολογική τους υποδομή σε μια ξαφνική αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας και των σχέσεων με τους πελάτες εξ αποστάσεως, γεγονός που αυξάνει την αποτελεσματικότητα αλλά και την ευπάθεια.

-Δεύτερον, η διασύνδεση των συστημάτων πληροφοριών επιτρέπει την ταχεία εξάπλωση των περιστατικών στον κυβερνοχώρο. Υπάρχουν περίπου 22.000 χρηματοοικονομικές οντότητες στην ΕΕ και η ψηφιοποίηση έχει εμβαθύνει τους δεσμούς μεταξύ τους και με τρίτους παρόχους υποδομών και υπηρεσιών. Ως αποτέλεσμα, ένα περιστατικό στον κυβερνοχώρο μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί από λειτουργική διακοπή σε συστημικό συμβάν.

-Τρίτον, τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο γίνονται πιο συχνά και πιο περίπλοκα. Για παράδειγμα, μεταξύ 2019 και 2020, ο αριθμός των περιστατικών στον κυβερνοχώρο που αναφέρθηκαν στην ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 54%, και πολλά από αυτά ήταν κακόβουλα. Το περιστατικό SolarWinds, το οποίο επηρέασε τους διακομιστές email της Microsoft παγκοσμίως, υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα με την οποία οι εισβολείς μπορούν πλέον να εκμεταλλευτούν τις λειτουργικές ευπάθειες.

Καταλήγοντας η κα. Λαγκάρντ σημειώσε: ” Συλλογικά, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να διαχειριστούμε τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ενός μεγάλου περιστατικού στον κυβερνοχώρο. Εάν συμβεί ένα τέτοιο γεγονός, μια συντονισμένη και ταχεία απόκριση θα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση αξιόπιστων πληροφοριών. Αυτό μπορεί να απαιτήσει νέες μορφές και μηχανισμούς συνεργασίας και επικοινωνίας. Οι οικονομικές αρχές πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο περιβάλλον, καθώς το τοπίο απειλών στον κυβερνοχώρο επίσης εξελίσσεται συνεχώς”.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οικονομικές κυβερνοαπειλές: 3,6 φορές επάνω το κακόβουλο λογισμικό στο mobile banking

Με την επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών παγκοσμίως, το 2024 οι κυβερνοεγκληματίες έστρεψαν την προσοχή τους στις κινητές συσκευές

Ελλάδα και κόσμος στο 2025: Προκλήσεις και επιταγές σε μια νέα εποχή κινδύνων

Με την έλευση του 2025, συμπληρώνουμε ήδη το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές και εξελίξεις

Love Gone Phishy: Όλες οι κυβερνοαπειλές την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου


Τον Ιανουάριο του 2025, η Check Point Research διαπίστωσε πάνω από 18.000 νέους ιστότοπους που σχετίζονται με τα θέματα Valentine's/Love

Οι Αθηναίοι σε κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή

Η Αθήνα είναι μία από τις δέκα ευρωπαϊκές πόλεις που κινδυνεύουν να δουν μεγάλη αύξηση των θανάτων λόγω αύξησης της θερμοκρασίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

EAEE: Στα 1,24 δισ. € η παραγωγή ασφαλίστρων κλάδου Αυτοκινήτου, αυξημένη κατά 5,5% (αρχική εκτίμηση)

Αυξημένο αριθμό ασφαλισμένων οχημάτων, περιορισμό της μέσης συχνότητας ζημιών (σύνολο καλύψεων), αλλά αυξημένο μέσο κόστος ζημιάς Α.Ε.Οχ

ΕΑΕE: Πώς διαμορφώθηκαν τα υπο διαχείριση κεφάλαια ατομικών και ομαδικών συμβολαίων στον κλάδο Ζωής

Στα 11.837.937.211 διαμορφώθηκαν τα κεφάλαια υπό διαχείριση των ασφαλιστικών για ατομικά και ομαδικά συμβολαια Ασφαλίσεων Ζωής

Βιωσιμότητα Τουριστικών Επιχειρήσεων: Η συμβολή της Ιδιωτικής Ασφάλισης

Συμμετοχή της INTERLIFE στο 19ο Πολυσυνέδριο που ανέδειξε το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας και τις προκλήσεις – ευκαιρίες για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Νέο Franchise της SENATUS στην Αττική

Η SENATUS πρωτοπόρος και πολυβραβευμένη, αποδεικνύει έμπρακτα από το 1998 ότι παρέχει σε κάθε Αντιπρόσωπο, μια πληθώρα ανταγωνιστικών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις του Ιουνίου

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Ιουνίου 2025 ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής

Maxima Insurance: Μαζί για ένα Πράσινο Μέλλον

Με υπερηφάνεια η Maxima Insurance ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τη Διαπιστωτική Πράξη της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής

H κυβέρνηση Τραμπ παύει την ενημέρωση data για το κόστος των φυσικών καταστροφών!

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα πάψει να ενημερώνει μια βάση δεδομένων, η οποία καταγράφει το κόστος των

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο μετασχηματισμός του ρόλου του μεσίτη ασφαλίσεων

Ο ασφαλιστικός κλάδος, που επί μακρόν βασιζόταν στην ανθρώπινη τεχνογνωσία και κρίση, υφίσταται σημαντική μεταβολή.

Εκπαιδευτικό σεμινάριο ασφαλίσεων Τεχνικών Κινδύνων, Κατασκευαστικών Έργων& Ευθύνης Εργοληπτών

Ο κατασκευαστικός τομέας της ελληνικής οικονομίας ανθεί, κινείται σε τροχιά διαρκούς ανόδου και οι ρυθμοί ανάπτυξης των εργασιών