της Ελενας Ερμείδου
H ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Μεγάλο ποσοστό των πολιτών είναι ανασφάλιστο, άρα εκτεθειμένο σε υψηλό κίνδυνο, χωρίς αυτό το ποσοστό να διαθέτει οικονομική ευρωστία, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, την στιγμή που αυτό, το ποσοστό των ανθρώπων μετά δυσκολίας μπορεί να ανταπεξέλθει απέναντι στις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει δεσμευτεί.
Για το μέσο πολίτη, οι κίνδυνοι και οι απειλές, πιθανά να συνδέονται με την υγεία. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί οι κίνδυνοι, είναι οι κίνδυνοι κατά περιουσίας, κίνδυνοι ήσσονος σημασίας με τους κινδύνους της υγείας. Καθίστανται επικίνδυνο κοκτέϊλ αν προκύψουν και οι δύο μαζί.
Οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Με μία κίνηση που παραπέμπει στην λέξη «ασφάλιση». Ναι, οι εποχές είναι δύσκολες, η οικονομική κρίση συνεχίζεται. Σε στιγμές δύσκολες, και όχι εύκολες, είναι που χρειάζεται η ασφάλιση. Είναι χρήσιμη περισσότερο σε αυτούς που δεν διαθέτουν οικονομική ευρωστία και λιγότερο στους πλούσιους.
Η ΕΑΕΕ, φέτος με αφορμή την Ημέρα Ασφάλισης, κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου, δημιούργησε μία πρωτότυπη καμπάνια ενημέρωσης με κεντρικά μηνύματα «Εκεί που δεν το περιμένεις» και «Ασφαλίζω σημαίνει φροντίζω».
Ο κόσμος, ο περαστικός ενημερώθηκε, κατανόησε την ανάγκη και την αξία της ασφάλισης. Οι προσπάθειες, όμως δεν πρέπει να ξεκινούν και να σταματούν στην ημέρα του εορτασμού του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης. Πρέπει να έχουν συνέχεια, και να ξεφύγουν από τις συνηθισμένες μέχρι τώρα εκδηλώσεις και πάρτι. Χρειάζεται να πάνε βήματα μπροστά για να περάσουν την αξία του θεσμού. Χρειάζονται δράσεις που είναι κοντά στις ανάγκες του μέσου πολίτη.
Κάπως έτσι η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα μπορεί να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.