της Έλενας Ερμείδου
Η κερδοφορία των αντασφαλιστικών βελτιώνεται, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν, οι οίκοι αξιολόγησης, οι «Σίβυλλες», εξέδωσαν τους «χρησμούς» τους για το 2019. Κάτω από τις «Πέτρες», μαντεύουν ευκαιρίες και ζητούν αλλαγές για να συνεχίσουν να εκδίδουν ευοίωνους «χρησμούς».
Το 2019, στο κεφάλαιο «εξαγορές & συγχωνεύσεις» θα γραφτούν περισσότερες σελίδες. Το μεγάλο ξεκίνημα έγινε από το 2018 (AIG/Validus, AXA/XL Group) και όλοι αναμένουν να δουν τις επόμενες κινήσεις των μεγάλων.
Όλοι τους, σχεδόν, εκφράζουν ενδιαφέρον. Το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση και υπό ποιο σχήμα θα πετύχουν οικονομίες κλίμακας, λύσεις μεταφοράς πολύπλοκων κινδύνων και διαφοροποίηση, αλλά και σε ποιο σημείο θα ισορροπήσει η προσφορά και η ζήτηση. Ποιοι θα είναι οι συνεργάτες τους, πώς θα δουλέψουν τα κανάλια διανομής, πώς θα διαμορφωθεί το capacity στην αγορά μετά τις εξαγορές;
Μέχρι και σήμερα, που γράφονται οι αράδες αυτές, οι μεγάλες αντασφαλιστικές κρατούν κρυφά τα χαρτιά τους. Οι «χρησμοί» των οίκων αξιολόγησης δίνουν υποσχέσεις για επιχειρηματικές ευκαιρίες από την κλιματική αλλαγή. Όσο οι καιρικές καταστροφές γίνονται πιο συχνές τόσο περισσότερο τροφοδοτείται η ζήτηση για αντασφάλειες. Όσο το καλάθι των αγορών γεμίζει τόσο οι επιχειρήσεις, η οικονομία και οι κυβερνήσεις θα μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές.
«Καλάθι αγορών» καλείται να κρατήσει και η ελληνική Πολιτεία και να βρει σχήμα συνεργασίας.