Αν δεν απλοποιηθεί η πρόταση της ΕΕ για τo πλαίσιο Πρόσβασης στα Χρηματοοικονομικά Δεδομένα (FIDA), κινδυνεύει να καταστεί «υπερβολικά δαπανηρή, πολύπλοκη και αντιπαραγωγική», προειδοποιεί η Insurance Europe.
Καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών υπό τη δανεζική προεδρία της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, η ομοσπονδία καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν υπόψη τους 4 συστάσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι το πλαίσιο είναι εστιασμένο, αναλογικό και ευθυγραμμισμένο με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.
Η FIDA αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πλαισίου για την υποχρεωτική ανταλλαγή χρηματοοικονομικών δεδομένων μεταξύ εταιρειών με τη συγκατάθεση των πελατών. Η Insurance Europe δηλώνει στην ανακοίνωσή της ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες των διαπραγματευτών να ευθυγραμμίσουν την πρόταση με τις αρχές της απλοποίησης, της αναλογικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, η ομοσπονδία προειδοποιεί ότι, αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές, η FIDA μπορεί να βλάψει αρκετά αντί να ωφελήσει τους πελάτες ή τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο Arthur Hilliard, ανώτερος σύμβουλος Πολιτικής της Insurance Europe, σημείωσε: «Υπάρχει ακόμη χρόνος για να διορθωθεί η FIDA ώστε να είναι απλούστερη και λιγότερο δαπανηρή. Η Ευρώπη χρειάζεται έξυπνους κανόνες που τροφοδοτούν την καινοτομία – όχι δαπανηρές υποχρεώσεις που μας επιβραδύνουν σε μια εποχή που θα έπρεπε να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην επίτευξη αποτελεσμάτων για τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και την οικονομία».
Η Insurance Europe διατυπώνει 4 βασικές συστάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη προτού προχωρήσουμε:
- Περαιτέρω απλοποίηση του πεδίου εφαρμογής και του χρονοδιαγράμματος: Περιορισμός των προϊόντων στο πεδίο εφαρμογής με βάση τη ζήτηση της αγοράς. Οι αντασφαλιστικές επιχειρήσεις και οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να εξαιρεθούν, τα δε χρονοδιαγράμματα εφαρμογής θα πρέπει να επεκταθούν και στις τρεις φάσεις.
- Μεγαλύτερη νομική σαφήνεια για τη μείωση της αβεβαιότητας και της επιβάρυνσης: Να οριστεί σαφώς ο «πελάτης» ως ο αντισυμβαλλόμενος στην ασφάλιση. Να εξαιρεθούν ρητά τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα εμπορικά ευαίσθητα δεδομένα, τα ασφαλιστικά προϊόντα που περιλαμβάνουν δεδομένα υγείας, τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων καταλληλότητας και καταλληλότητας, και οποιεσδήποτε γενικές απαιτήσεις ανταλλαγής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
- Διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού: Οι φύλακες και οι πάροχοι υπηρεσιών χρηματοοικονομικών πληροφοριών (FISP) τρίτων χωρών θα πρέπει να αποκλείονται από την πρόσβαση σε δεδομένα πελατών. Η αδειοδότηση των FISP θα πρέπει να υπόκειται σε τακτική επανεξέταση και όχι σε εφάπαξ έγκριση.
- Περιορισμός της υποχρεωτικής ανταλλαγής δεδομένων σε εγκεκριμένα συστήματα: Η υποχρεωτική κοινοχρησία δεδομένων θα πρέπει να γίνεται μόνο στο πλαίσιο εγκεκριμένων συστημάτων κοινοχρησίας χρηματοοικονομικών δεδομένων, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση, η δίκαιη αποζημίωση και ο ασφαλής χειρισμός. Η εθελοντική κοινοχρησία εκτός αυτών των συστημάτων θα πρέπει να παραμείνει δυνατή.