από το virus.com.gr
Δεν απέφυγαν τα… χειρότερα οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες με σκληρές αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική. Τη δέσμη των νέων μέτρων, που αποφασίστηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης παρουσίασε και επίσημα στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας ο Ανδρέας Ξανθός, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Virus (εδώ).
Εν τω μεταξύ, έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει ο ΣΦΕΕ για να καθορίσει τη στάση του.
Οι ελπίδες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων πως Θεσμοί και Κυβέρνηση θα επαναξιολογήσουν την προσέγγιση τους, υπολογίζοντας τις πιθανές επιπτώσεις από τα σχεδιαζόμενα μέτρα, δεν επιβεβαιώθηκαν.
Έτσι, όπως είχε γράψει το Virus, Αθήνα και Δανειστές αποφάσισαν την τροποποίηση των προϋποθέσεων εισαγωγής των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα, υιοθετώντας «φίλτρο» για την εισαγωγή στη Θετική Λίστα. Τα νέα φάρμακα θα εισάγονται στη θετική λίστα με την προϋπόθεση ότι κυκλοφορούν σε 9 κράτη- μέλη της Ε.Ε, αποζημιώνονται σε 6 από αυτά εκ των οποίων τα τρία διαθέτουν σύστημα ΗΤΑ.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Αριστοτέλους «εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), τα οποία είναι η ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτικού προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους- οφέλους μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε συνάρτηση με τα φαρμακο-επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας».
Οι φαρμακοβιομηχανίες, βέβαια, δεν κατάφεραν να αποφύγουν ούτε το «χαστούκι» του 25% για τα νεοεισερχόμενα φάρμακα, ενώ δεδομένη είναι πλέον και η εισαγωγή του ενοποιημένου rebate, βάσει του πολυώνυμου Μπερσίμη. Όπως εξηγεί, πάντως, το Υπουργείο Υγείας πρόκειται για «ενοποιημένο rebate όγκου με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα και μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσής τους.
Μάλιστα, με τη συμφωνία με τους Θεσμούς έρχεται και η θεσμική θωράκιση και νομική υποστήριξη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, που αποτελούσε βασική ανησυχία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ιδίως εκείνων που συμμετείχαν στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για την Ηπατίτιδα C.
Ακόμη, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης διασυνδέεται με την Επιτροπή Θετικής Λίστας, με τα διαπραγματευτικα αποτελέσματα να συνεκτιμώνται με τα υπόλοιπα κριτήρια της θετικής λίστας.
Το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει και στη θέσπιση μέτρων για την προώθηση των γενοσήμων, με ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης ανά γιατρό και με ειδικό οικονομικό κίνητρο για τα φαρμακεία, παράμετρος που φαίνεται να υπήρχε και στα προσχέδια της νέας συμφωνίας (διαβάστε εδώ).
Κλειστοί προϋπολογισμοί θα προβλεφθούν ανά θεραπευτική κατηγορία σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ενώ η συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών θα αξιολογείται και θα ελέγχεται από τον ΕΟΠΥΥ.
«Τα μέτρα αυτά συνιστούν μια δέσμη διαρθρωτικών αλλαγών στην πολιτική φαρμάκου με στόχο την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, την ευχερή πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας», υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας.
Ανήσυχοι εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς για τις επιπτώσεις των μέτρων, ιδίως αφού δεν υπάρχουν ουσιαστικά αναπτυξιακά αντίβαρα.
Άλλωστε, η συμφωνία με τους Θεσμούς αποτέλεσε εστία ακόμη ενός “πονοκεφάλου” για τις επιχειρήσεις, με τη διεύρυνση των δικαιούχων μειωμένης συμμετοχής στα φάρμακα, για την οποία δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα αντιμετωπιστεί η πολύ πιθανή υπέρβαση που θα προκύψει στη δαπάνη (διαβάστε εδώ).
Προκειμένου, λοιπόν, να καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις του ο ΣΦΕΕ πραγματοποιεί αύριο το πρωί έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ αναμένεται και η αντίδραση της ΠΕΦ