της Ελενας Ερμείδου
Η ασφάλεια έναντι των cyber χτυπημάτων και τα συναφή ζητήματα αποτελούν τους ταχύτερα αναδυόμενους κινδύνους για τις εταιρείες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων στην Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αυτές καταδεικνύονται στο 6ο ετήσιο Βαρόμετρο Κινδύνων της Allianz, το οποίο δημοσίευσε η Allianz Global Corporate & Specialty SE (AGCS)
Καθώς, οι εταιρείες ακολουθούν το δρόμο της ψηφιοποίησης και όλο και αυξάνουν τις διαδικασίες διασύνδεσης του εξοπλισμού τους, και την αλυσίδα εφοδιασμού τους μέσα από – το αποκαλούμενο Internet of Things ΙοΤ – ο κίνδυνος των οικονομικών ζημιών αυξάνεται, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η Allianz σε δείγμα 1200 ατόμων από 55 χώρες.
Οι cyber απειλές ξεπερνούν μακράν πλέον το χάκινγκ, και τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να υιοθετήσουν τους νέους Κανονισμούς Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το 2018. Το κόστος της συμμόρφωσης θα είναι πολύ υψηλό, αντίστοιχα και οι ποινές.
Το Βαρόμετρο Κινδύνου 2017 της Allianz αποκαλύπτει ότι οι μικρότερες εταιρείες υποτιμούν τους cyber κινδύνους: εταιρείες με έσοδα κάτω των 250 εκατομμυρίων ευρώ κατατάσσουν τον συγκεκριμένο κίνδυνο στην 6η θέση των μεγαλύτερων κινδύνων. Ωστόσο, ο αντίκτυπος ενός τέτοιου χτυπήματος δύνανται να είναι περισσότερο καταστροφικό για τις αυτές τις εταιρείες.
Παγκοσμίως οι cyber κίνδυνοι καταλαμβάνουν την 3η θέση στην κατάταξη, την 2η ωστόσο σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Η διακοπή επιχειρησιακών λειτουργιών βρίσκεται στην κορυφή των κινδύνων για 5η συνεχή χρονιά.
Οι πιο επίφοβες αιτίες διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών σύμφωνα με το Βαρόμετρο 2017 της Allianz είναι:1. Εκρηξη πυρκαγιάς 44%, 2. Φυσικές καταστροφές 43%, 3. Σφάλματα εφοδιαστικής αλυσίδας 33%, 4. Cyber περιστατικά 29%, 5. Μηχανικές βλάβες 29%, 6. Εξαρτήσεις από άλλα παγκόσμια δίκτυα 24%, 7. Περιστατικά ποιότητας προϊόντων 15%, 8. Απρογραμμάτιστες διακοπές στα ΙΤ συστήματα τηλεπικοινωνιών 12%, 9. Πολιτικοί κίνδυνοι και βία (πόλεμοι, τρομοκρατικά γεγονότα) 10%, 10. Διακοπές ηλεκτροδότησης 10%
Οι επιχειρήσεις επίσης φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν χρηματοοικονομικές απώλειες λόγω του μεταβαλλόμενου πολιτικού τοπίου (Brexit, εκλογές στις ΗΠΑ, επερχόμενες εκλογές στην Ευρώπη). Εκφράζουν, επίσης φόβους για επιβολή μέτρων που αυξάνουν τον προστατευτισμό και τις τάσεις κατά της παγκοσμιοποίησης. Από το 2014 έχουν εισάγονται ετησίως περί τα 600 – 700 μέτρα που εμποδίζουν την διακίνηση του ελευθέρου εμπορίου παγκοσμίως.