back to top
24.8 C
Athens
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2025

Η μακροχρόνια άσκηση επιβραδύνει τη γήρανση

Νέα έρευνα από τη Βρετανία επιβεβαιώνει ότι όσοι με την πάροδο των ετών μένουν σωματικά δραστήριοι διατηρούν το σώμα τους νέο και ακμαίο. Η τακτική και μακροχρόνια άσκηση είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι επιβραδύνει τη γήρανση!

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ του King’s College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging Cellhttps://goo.gl/nEu2Di. Οι ερευνητές μελέτησαν μία ομάδα ηλικιωμένων, οι οποίοι ασκούνταν τακτικά σε όλη τη ζωή τους και τους συνέκριναν με μια ομάδα ηλικιωμένων ενηλίκων και νεότερων ενηλίκων που δεν ασκούνται τακτικά.

- Advertisement -

Ειδικότερα, η μελέτη συγκέντρωσε 125 ερασιτέχνες ποδηλάτες ηλικίας 55 έως 79 ετών, από τους οποίους 84 ήταν άνδρες και 41 ήταν γυναίκες. Οι άνδρες έπρεπε να είναι σε θέση να περνούν 100 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 6,5 ώρες, ενώ οι γυναίκες έπρεπε να είναι σε θέση να διανύσουν 60 χλμ. σε 5,5 ώρες. Οι καπνιστές, όσοι έπιναν και εκείνοι με υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλα προβλήματα υγείας αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά δοκιμών στο εργαστήριο και συγκρίθηκαν με μια ομάδα ενηλίκων που δεν έκαναν τακτική σωματική άσκηση. Η ομάδα αυτή αποτελούνταν από 75 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 57 έως 80 ετών και 55 υγιείς νέους ενήλικες ηλικίας 20 έως 36 ετών.

- Advertisement -

Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπήρξε απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης σε εκείνους που ασκούν τακτικά. Οι ποδηλάτες επίσης δεν αύξησαν τα επίπεδα σωματικού λίπουςή χοληστερόλης με την ηλικία και τα επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης παρέμειναν υψηλά, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είχαν αποφύγει το μεγαλύτερο μέρος της ανδρικής εμμηνόπαυσης.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η μελέτη αποκάλυψε ότι τα οφέλη της άσκησης εκτείνονται πέραν των μυών, καθώς οι ποδηλάτες είχαν επίσης ένα ανοσοποιητικό σύστημα που δεν φαίνεται να είχε επηρεαστεί από τη γήρανση.

Ένα όργανο, που ονομάζεται θύμος αδένας, το οποίο παράγει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, που ονομάζονται Τ κύτταρα, αρχίζει να συρρικνώνεται από την ηλικία των 20 ετών, παράγοντας λιγότερα Τ κύτταρα. Σε αυτή τη μελέτη, όμως, ο αδένας των ποδηλατών έκαναν τόσα Τ κύτταρα, όπως αυτά ενός νεαρού ατόμου.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές: «Ο Ιπποκράτης το 400 π.Χ. δήλωσε ότι η άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο του ανθρώπου, αλλά το μήνυμά του έχει χαθεί με την πάροδο του χρόνου και έχουμε μετατραπεί σε μια ολοένα και πιο καθιστική κοινωνία. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι τα ευρήματά μας υπονομεύουν την υπόθεση ότι η γήρανση μας κάνει αυτόματα πιο αδύναμους».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Interamerican επενδύει στην ανεξάρτητη διαβίωση της τρίτης ηλικίας

Την ανεξάρτητη και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων στον οικιακό τους χώρο στηρίζει η Interamerican, ενισχύοντας το μοντέλο «Aging in Place»

Αντιπαράθεση για το «βραχιόλακι» στα ΤΕΠ: Σφοδρή κριτική από την ΕΙΝΑΠ στον Γεωργιάδη

Σε συγκυριακούς λόγους αποδίδει η ΕΙΝΑΠ τη μείωση του χρόνου αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών

Λιγότερες γεννήσεις και στις 13 Περιφέρειες

Σήμερα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) δημοσίευσε το δεύτερο τεύχος της εξαμηνιαίας Έκθεσης

H NN Hellas συνεχίζει να στηρίζει τους συνανθρώπους μας της Τρίτης Ηλικίας 

Η NN Hellas υποστηρίζει για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Finddoctors.gov.gr: Ο Γεωργιάδης παρουσίασε τη νέα ψηφιακή πύλη για δωρεάν ιατρικά ραντεβού

Η πρωτοβουλία ενισχύει την προσβασιμότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ωστόσο η ενημέρωση του κοινού, κατά τον Ά. Σκέρτσο, παραμένει περιορισμένη

Αναβαθμίζονται τα ΤΕΠ του Ιπποκράτειου – Επίσκεψη του πρωθυπουργού

Το νέο ΤΕΠ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να μετατραπεί σε υπερσύγχρονο κέντρο επείγουσας ιατρικής φροντίδας για την Αττική

ΔΕΘ: Η αξιοπρεπής διαβίωση στο επίκεντρο ασφαλιστικών και άλλων διεκδικήσεων του αναπηρικού κινήματος

Στοχευμένη μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες/σπάνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και αυξήσεις σε επιδόματα-συντάξεις ζητά η ΕΣΑμεΑ από τον πρωθυπουργό

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΕΚΑ – Νέες μειώσεις εισφορών και σύστημα ΗΡΙΔΑΝΟΣ για ασφάλεια-υγεία στην εργασία

Δείτε την παρουσίαση του νομοσχεδίου μέσα από τις 16+1 ερωταπαντήσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Finddoctors.gov.gr: Ο Γεωργιάδης παρουσίασε τη νέα ψηφιακή πύλη για δωρεάν ιατρικά ραντεβού

Η πρωτοβουλία ενισχύει την προσβασιμότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ωστόσο η ενημέρωση του κοινού, κατά τον Ά. Σκέρτσο, παραμένει περιορισμένη

Αναβαθμίζονται τα ΤΕΠ του Ιπποκράτειου – Επίσκεψη του πρωθυπουργού

Το νέο ΤΕΠ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να μετατραπεί σε υπερσύγχρονο κέντρο επείγουσας ιατρικής φροντίδας για την Αττική

Pricefox: Τα λάθη και οι πραγματικές ανάγκες των νέων οδηγών στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών επισημαίνει ότι οι νέοι οδηγοί συχνά βιάζονται να κάνουν την πρώτη επιλογή και πέφτουν σε παγίδες που μπορεί να κοστίσουν ακριβά

ΔΕΘ: Η αξιοπρεπής διαβίωση στο επίκεντρο ασφαλιστικών και άλλων διεκδικήσεων του αναπηρικού κινήματος

Στοχευμένη μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες/σπάνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και αυξήσεις σε επιδόματα-συντάξεις ζητά η ΕΣΑμεΑ από τον πρωθυπουργό

Η παγίδα της άδειας πόλης και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα

Με λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους, πολλοί οδηγοί αισθάνονται πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Κι όμως, τα στατιστικά αποδεικνύουν το αντίθετο