back to top
24.8 C
Athens
Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2025

Η Εθνική Ασφαλιστική πυλώνας σταθερότητας στην ελληνική αγορά

H Εθνική Ασφαλιστική εξακολουθεί παρά την παρατεταμένη ύφεση να διατηρεί την ηγετική της θέση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ενισχύοντας την πελατειακή της βάση μέσα από τη συνετή αξιολόγηση και αναπροσαρμογή των τιμολογίων της και εκσυγχρονίζοντας το εταιρικό και πρακτορειακό της δίκτυο. Η Εταιρία παραμένει ισχυρή και εύρωστη, γεγονός που αφενός μεν αναδεικνύει τη συντονισμένη και συστηματική προσπάθεια της διοίκησης, των εργαζομένων και των συνεργατών της και αφετέρου αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και σημείο αναφοράς και αξιοπιστίας τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Η Εταιρία κατά το α’ εξάμηνο του 2016 παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους €31,2 εκατ. έναντι €59,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η μείωση των κερδών προ φόρων αποδίδεται κυρίως στο σχηματισμό αυξημένων τεχνικών αποθεμάτων για τον κλάδο ζωής και στα μειωμένα έσοδα επενδύσεων. Συγκεκριμένα, τα τεχνικά αποθέματα του κλάδου ζωής αυξήθηκαν κατά €54,5 εκατ. ως αποτέλεσμα μιας πιο συντηρητικής προσέγγισης που προσιδιάζει με τις απαιτήσεις του νέου εποπτικού πλαισίου (Φερεγγυότητα II) και αποσκοπεί στην καλύτερη θωράκιση της Εταιρίας έναντι των ποικίλων χρηματοοικονομικών και μη κινδύνων αλλά και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της έναντι των ασφαλισμένων της ενώ η μείωση των εσόδων από επενδύσεις αποδίδεται σε επιλογές επενδύσεων υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης αλλά σημαντικά χαμηλότερης απόδοσης.

- Advertisement -

Επιπλέον, η επίτευξη υγιούς κερδοφορίας κατά το α’ εξάμηνο του 2016 σε συνδυασμό με στοχευμένες ενέργειες της Διοίκησης, συνετέλεσαν στην περαιτέρω ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων της Εταιρίας. Συγκεκριμένα, τα Εποπτικά Ίδια Κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά την 30 Ιουνίου 2016, ανήλθαν σε €549,2 εκατ. έναντι €499,0 εκατ. την 31 Δεκεμβρίου 2015 με αποτέλεσμα τη βελτίωση του δείκτη Φερεγγυότητας ΙΙ σε 157,9% έναντι 118,2% κατά την ημερομηνία μετάβασης της Εταιρίας στο νέο εποπτικό πλαίσιο με χρήση μεταβατικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών, η συνολική παραγωγή της Εταιρίας (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίστρων από αναληφθείσες αντασφαλίσεις και δικαιωμάτων) κατά το α’ εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε €265,2 εκατ. έναντι €368,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015 με την συρρίκνωση να αποδίδεται κυρίως στην μειωμένη παραγωγή των επενδυτικών προϊόντων εφάπαξ καταβολής λόγω των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στα τέλη του Ιουνίου 2015.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, για τον Κλάδο Ζωής και τον Κλάδο Γενικών Ασφαλειών η συνολική παραγωγή κατά το α΄ εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε €171,9 εκατ. και €93,3 εκατ. αντίστοιχα. Ειδικά για τον Κλάδο Γενικών Ασφαλειών, αναμένεται αναστροφή του κλίματος στο β’ εξάμηνο του 2016, με την εισαγωγή νέων  ανταγωνιστικών προϊόντων και τη συνέχιση προωθητικών ενεργειών και αξιοποίηση συνεργειών.

Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του δικτύου συνεργατών (“agency”) της Εταιρίας, του οποίου η συνεισφορά, κατά την 30 Ιουνίου 2016, επί της συνολικής παραγωγής του Κλάδου Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων ανήλθε σε ποσοστό 58,4% και 20,1% αντίστοιχα. Επίσης, η νέα παραγωγή του Κλάδου Ζωής μέσω του δικτύου agency διαμορφώθηκε σε €13,9 εκατ., αυξημένη κατά 31,7% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2015 με την αύξηση να αποδίδεται στη διάθεση νέων συνταξιοδοτικών προϊόντων καθώς επίσης και στην επιτυχή και συνεχόμενη αύξηση των πωλήσεων του νέου νοσοκομειακού προϊόντος Full. Στην σταθερή ανάπτυξη των εργασιών της Εταιρίας, συμβάλει θετικά και ο νέος Κανονισμός Πωλήσεων που δίνει έμφαση στην πρόσκτηση νέων εργασιών, στην ανάπτυξη και συνεχή εκπαίδευση των Ασφαλιστικών Συμβούλων, στην στρατολόγηση νέων συνεργατών, καθώς και στην συνεχή παρακολούθηση επίτευξης των στόχων.

Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφεται και στη νέα παραγωγή ασφαλιστικών προϊόντων Ζωής του πρακτορειακού δικτύου, η οποία διαμορφώθηκε στα €3,9 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2016, αυξημένη κατά 36,1% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2015. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην προώθηση νέων προϊόντων καθώς επίσης και στην εφαρμογή της νέας εμπορικής πολιτικής της Εταιρίας που περιλαμβάνει ισχυρά κίνητρα για την επίτευξη στόχων.

Συνολικά, η Εταιρία κατάφερε να πετύχει ένα σημαντικά κερδοφόρο αποτέλεσμα μέσα στο εξαιρετικά αβέβαιο και δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, συνεισφέροντας θετικά στα αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας «Εθνική Τράπεζα» και ταυτόχρονα ενισχύοντας την κεφαλαιακή της θέση. Η εξέλιξη της κερδοφορίας είναι κυρίως αποτέλεσμα του συνεχούς ελέγχου του κόστους ζημιών ιδιαίτερα στα νοσοκομειακά συμβόλαια και στα συμβόλαια Αυτοκινήτου, της ανάπτυξης νέων κερδοφόρων προϊόντων, καθώς και της επέκτασης της πελατειακής βάσης και του δικτύου πωλήσεων.

Οι πρωταρχικοί στόχοι της Διοίκησης παραμένουν η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και ο εξορθολογισμός του τρόπου λειτουργίας προκειμένου η Εταιρία να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην αγορά καθώς και την κερδοφορία της με μοναδικό κίνητρο τη διαφύλαξη του κύρους της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα.

Τέλος, για ακόμη μια χρονιά, η Εταιρία αποδεικνύει εμπράκτως την δέσμευση της να στέκεται πάντα δίπλα στο κοινωνικό σύνολο, υπηρετώντας με συνέπεια το ανθρωποκεντρικό της όραμα. Η Εθνική Ασφαλιστική, με την συμμετοχή της στο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης act4greece και προσφέροντας €1 για κάθε νέο συμβόλαιο, συνεχίζει να υποστηρίζει δράσεις και φορείς που προσφέρουν σημαντικό έργο σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και σε τομείς του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της επιστήμης και της νέας επιχειρηματικότητας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Εθνική Ασφαλιστική χαρίζει iPhones 16 Pro Max μέσω του MyEthniki

Η Εθνική δίνει επιπλέον κίνητρο στους ασφαλισμένους της να γνωρίσουν στην πράξη τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής πλατφόρμας

Νέοι ορίζοντες από σήμερα για την ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική

Τα αποτελέσματα και οι επόμενοι στόχοι που ανακοινώθηκαν στη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΕΥΡΩΠΗ Holdings

Δεκάδες μέλη του ΠΣΑΣ μοιράζονται σκέψεις και ανησυχίες – Δυναμική ανταπόκριση στο πρώτο ερωτηματολόγιο

Δείτε τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς και το νέο ερωτηματολόγιο που τίθεται στη διάθεση των μελών του ΠΣΑΣ

Αξιολόγηση νοσοκομείων μέσω SMS: Το 75% ικανοποιημένο από την περίθαλψη στο ΕΣΥ

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου απαιτεί λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε διορθώσεις αδυναμιών δεκαετιών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Plum εντοπίζει τα κενά στην αποταμίευση και στην οικονομική ετοιμότητα των Ελλήνων

Πάνω από τους μισούς Έλληνες ξεμένουν τακτικά από χρήματα πριν τελειώσει ο μήνας - Δείτε τις διαφορές με βάση το φύλο, την περιοχή και άλλα χαρακτηριστικά

ΔΕΘ 2025: Τι περιμένει η ασφαλιστική αγορά από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Αν και οι φοροελαφρύνσεις αξιολογούνται θετικά, οι παράγοντες της αγοράς ζητούν παράλληλα στοχευμένες παρεμβάσεις για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων

Το μέλλον της εργασίας και η σχέση του με την ασφάλιση

Τα ασφαλιστικά προϊόντα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέες πραγματικότητες, καλύπτοντας την επαγγελματική ευθύνη και την ασφάλεια των ψηφιακών υποδομών

Στα 2,9 δισ. αυξήθηκε η ασφαλιστική παραγωγή 6μήνου

Πτώση -3,9% καταγράφηκε στους κλάδους Ζωής - Δείτε τη μελέτη της ΕΑΕΕ και το σχετικό infographic

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η πρώτη εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΕΕΑ στη φετινή ΔΕΘ ανοίγει τον κύκλο εορτασμών του 2025

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή και σημαντικές παρουσίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή τα εγκαίνια του περιπτέρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Σωστή η μείωση φορολογίας, απουσιάζουν μέτρα για ακρίβεια και τόνωση επιχειρηματικότητας – Βίντεο

Πέρα από την απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις, δεν ανακοινώθηκαν μέτρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

ΥΠΕΘΟΟ: Η κυβέρνηση εξειδικεύει τα μέτρα για την οικονομία που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου στις 11:00 π.μ. η συνέντευξη τύπου για μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

ΔΕΘ 2025: Ο αντίκτυπος των εξαγγελιών Μητσοτάκη στην ασφαλιστική αγορά

Παρά τα θετικά νέα, η ομιλία του πρωθυπουργού αφήνει την ασφαλιστική αγορά με την αίσθηση ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» για ειδικά κίνητρα δεν αξιοποιήθηκε

Το ΕΕΑ με εντυπωσιακή παρουσία στην 89η ΔΕΘ – Γιορτάζει 100 χρόνια προσφοράς και προσκαλεί σε μια ξεχωριστή εκδήλωση

Ξεχωριστή θέση στο εντυπωσιακό περίπτερο του ΕΕΑ κατέχουν οι δύο επετειακές εκδόσεις - Τι θα περιλαμβάνει η εκδήλωση της Κυριακής