Δεν επιβαρύνεται με φόρους ασφαλιστική εταιρεία στην οποία μεταβιβάσθηκε ευρεθέν όχημα, για το οποίο η ίδια είχε στο μεταξύ καταβάλλει αποζημίωση για κλοπή στον κάτοχό του.
Σχετικές διευκρινήσεις για το κατά πόσο σε ανάλογες περιπτώσεις μεταβιβάσεων οχημάτων υπάρχει υπεραξία έδωσε με την υπ’ αρίθμ. ΔΕΑΦ/Β1015698ΕΞ/31.1.2017 εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, κατά τη μεταβίβαση ευρεθέντος οχήματος σε ασφαλιστική εταιρεία για το οποίο έχει προηγουμένως καταβληθεί αποζημίωση λόγω κλοπής, δεν προκύπτει αποζημίωση, καθώς η ασφαλιστική εταιρεία καταβάλλει την αποζημίωση στο πλαίσιο ασφαλιστηρίου συμβολαίου το οποίο έχει συνάψει με τον ασφαλισμένο και όχι ως αντιπαροχή για την αγορά του εν λόγω αυτοκινήτου.
Κάτι ανάλογο ισχύει φυσικά και για τις περιπτώσεις κλοπής και εντοπισμού δικύκλων που περιέχονται υπό την κυριότητα ασφαλιστικών εταιρειών.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως δεδομένου ότι οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν.δ.1146/1972 «εφαρμόζονται μόνο σε περίπτωση μεταβίβασης δικαιώματος κυριότητας ή έτερου εμπραγμάτου δικαιώματος επί αυτοκινήτου οχήματος ή μοτοσυκλέτας με επαχθή αιτία, δεν τίθεται θέμα εφαρμογής τους κατά τη μεταβίβαση σε ασφαλιστική εταιρεία της κυριότητας επί κλαπέντος αυτοκινήτου οχήματος ή μοτοσυκλέτας, το οποίο τελικά ευρέθη μετά την καταβολή του ασφαλίσματος (ασφαλιστική αποζημίωση) στον ιδιοκτήτη του ως λήπτη της ασφάλισης, ελλείψει του στοιχείου της αντιπαροχής. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή, δεν προκύπτει υπεραξία για να υπαχθεί σε αυτοτελή φορολόγηση, καθόσον το ασφάλισμα καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρεία έναντι των ασφαλίστρων που είχε καταβάλει κατά τη διάρκεια της ασφαλιστικής σύμβασης ο λήπτης της ασφάλισης και όχι ως αντιπαροχή για την αγορά του αυτοκινήτου οχήματος ή της μοτοσυκλέτας».