Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Υψηλότερα μερίσματα στους μετόχους της υποσχέθηκε η γαλλική AXA, μετά την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των εσωτερικών μοντέλων υπολογισμού των ιδίων κεφαλαίων της, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Solvency II που τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου.
Όπως ανακοίνωσε σε επενδυτική ημερίδα στο Λονδίνο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ασφαλιστικού κολοσσού Denis Duverne, η AXA αυξάνει το ποσοστό των κερδών που θα διανέμονται ως μέρισμα στο 45-55% έναντι προηγούμενης δέσμευσης για 40-55%.
Η εταιρεία γνωστοποίησε επίσης ότι αναμένει ενίσχυση των ταμειακών της ροών κατά 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον ετησίως, λόγω της αύξησης των εργασιών που αναμένεται να φέρει η Solvnency II, ιδίως στον κλάδο ζωής και αποταμιεύσεων.
Ο δείκτης Solvency II -που προσμετρά τα διαθέσιμα κεφάλαια μιας ασφαλιστικής ως ποσοστό των ελάχιστων απαιτούμενων- διαμορφώθηκε στο 212% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015, εντός του ορίου διακύμανσης 170-230% που είχε θέσει η ΑΧΑ.
Η εταιρεία διευκρίνισε ότι εάν ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων της διαμορφωθεί πάνω από το όριο διακύμανσης τότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής περισσότερων κεφαλαίων στους μετόχους, την επένδυση περισσότερων πόρων σε αναπτυξιακά projects ή την ανάληψη περισσότερου επενδυτικού κινδύνου. Στην αντίθετη περιπτωση, εάν ο δείκτης υποχωρήσει κάτω από το όριο διακύμανσης, η ΑΧΑ θα καταστεί πιο “επιλεκτική” αναφορικά με τα αναπτυξιακά της σχέδια και πιο “ευέλικτη” όσον αφορά την μερισματική της πολιτική.
Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει ποιες από τις βρετανικές ασφαλιστικές πέρασαν το δικό της τεστ για τα ίδια κεφάλαιά τους. Η επικείμενη εφαρμογή της Solvency II έχει ήδη επηρεάσει δραστικά τα επιχειρηματικά μοντέλα των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ομίλων. Πολλές απομακρύνονται από δραστηριότητες που συνεπάγονται υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις βάσει του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, όπως για παράδειγμα τα μακροπρόθεσμα αποταμιευτικά προϊόντα εγγυημένης απόδοσης. Αλλες διαφοροποιούν το χαρτοφυλάκιό της είτε από γεωγραφικής πλευράς είτε από πλευράς των καλύψεων που αναλαμβάνουν, καθώς οι πολυσχιδείς όμιλοι (diversified groups) τυγχάνουν επιεικέστερης μεταχείρισης στο πλαισιο της Solvency II από αυτές που εστιάζουν σε μια μόνο αγορά.