Την παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, τις εργασίες εκεί και όσα τέθηκαν επί τάπητος σχολιάζει, ως πρώτο συμπέρασμα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Η πρώτη γενική εντύπωση, σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, είναι θετική καθώς έλειψαν οι αναφορές που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν περαιτέρω το πολιτικό κλίμα ενώ έμφαση δόθηκε στην επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο, όπως τονίζει, κρίσιμα σημεία που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις δεν αναλύθηκαν όπως οι ασφαλιστικές εισφορές, τα κόκκινα δάνεια, η φοροδιαφυγή, η έλλειψη ρευστότητας κλπ.
Αναλυτικά:
Την επικαιρότητα του διημέρου μονοπώλησε η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Και είναι απόλυτα λογικό, καθώς σύσσωμη η επιχειρηματική κοινότητα αλλά και η κοινωνία περίμενε να ακούσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που θα χαράξουν την επόμενη μέρα της χώρας.
Κατ΄αρχάς οφείλουμε να πούμε ότι έλειψαν οι αναφορές που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν περαιτέρω το πολιτικό κλίμα. Ο κ. Τσίπρας εστίασε στην ανάγκη τόνωσης της επιχειρηματικότητας, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, στη νεανική επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία, στην προσέλκυση επενδύσεων και γενικά έδωσε τον τόνο ότι η κυβέρνηση εστιάζει στους Έλληνες επιχειρηματίες, κάτι που θεωρείται ως καλός οιωνός. Βέβαια, από τα λόγια μέχρι τις πράξεις η απόσταση είναι τεράστια. Ακούσαμε τις προθέσεις, περιμένουμε να δούμε και το πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν.
Γιατί είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο να αναφερόμαστε στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, όμως όσο παραμένουν ανοικτά θέματα όπως φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις αλλά και γραφειοκρατικά αναχώματα, οι μεγάλοι επενδυτές θα διστάζουν να ποντάρουν στην ελληνική οικονομία. Ακόμα και για μείωση κάποιων φορολογικών συντελεστών, κάτι που εφόσον γίνει μπορεί να φέρει επενδύσεις, ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του.
Όπως δεν τα άνοιξε και για μία σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων που σχετίζονται άμεσα με την επιχειρηματικότητα, όπως για παράδειγμα τα δυσθεώρητα ύψη των ασφαλιστικών εισφορών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που απειλούν τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρηματικών προσπαθειών, την ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής που συνεχίζει να μαστίζει την οικονομία μας και να προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, στην έλλειψη ρευστότητας που έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην αγορά.
Γιατί παράλληλα με τα επόμενα βήματα τόνωσης της επιχειρηματικότητας, οφείλουμε ως χώρα και ως κοινωνία να δούμε πως μπορούμε να διασώσουμε επιχειρήσεις που σήμερα στενάζουν από τις συνέπειες της ύφεσης και που με τις κατάλληλες ενέργειες θα μπορούσαν και αυτές να έχουν δικαίωμα στην «επόμενη μέρα».
Δεν μπορούμε να πετάξουμε έτσι στον Καιάδα, επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εργαζόμενους. Άρα απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και ειδική μέριμνα για όλους αυτούς που εξαιτίας της καταστροφικής κρίσης έχουν φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Εκτιμούμε ότι το κυβερνητικό επιτελείο θα έχει καταλάβει την ανάγκη αυτή και δεν θα αφήσει να χαθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες που μπορούν να έχουν τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας.
Γενικότερα πάντως, το πρόσημο από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού το διήμερο που μας πέρασε, είναι θετικό από την στιγμή που στον σχεδιασμό της κυβέρνησης μπαίνει τόσο έντονα η πρόθεση επένδυσης στις ελληνικές επιχειρήσεις. Θα θέλαμε να ακούσουμε και από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς τις προτάσεις τους και τις πρωτοβουλίες που προτίθενται να αναλάβουν για το θέμα και κυρίως θα θέλαμε να εστιάσουν στο πως θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί την κρίση και να μην αρκεστούν μόνο σε πολιτικές κόντρες.
Θα ήταν ευχής έργο να δούμε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να δείχνουν πραγματική διάθεση συνεργασίας. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, δεν περισσεύει κανείς και μπορεί να αποδειχθεί καίρια και αποτελεσματική η οποιαδήποτε κοινή προσπάθεια. Θα είναι και το καλύτερο μήνυμα προς δανειστές και εταίρους ενόψει και της τρίτης αξιολόγησης, καθώς είναι διαφορετικό να γνωρίζουν κάποιοι ότι έχουν απέναντι τους μία χώρα ενωμένη και διαφορετικό να βλέπουν ότι είμαστε χωρισμένοι σε στρατόπεδα. Το «διαίρει και βασίλευε» ας μη βρει τώρα χώρο εφαρμογής. Μόνο κακό θα μας κάνει.