της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
«Στο σφυρί» βγάζει την ολλανδική θυγατρική της ο ιταλικός ασφαλιστικός όμιλος όμιλος Generali και έχει ήδη προσλάβει την BNP Paribas ως σύμβουλο πώλησης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Η κίνηση εντάσσεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που υλοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος Philippe Donnet και που έχει ως βασικούς άξονες την μείωση του κόστους (με αποεπένδυση δραστηριοτήτων περιορισμένου μεγέθους ή/και αποδοτικότητας) και την ενίσχυση της κερδοφορίας.
Oι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η διοίκηση της Generali θα ανακοινώσει επίσπευση των μέτρων περικοπής δαπανών με την αφορμή της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2016 (στις 16 Μαρτίου), κίνηση που έρχεται στον απόηχο του άκαρπου «φλερτ» της Banca Intesa προς την Generali. Στις 24 Φεβρουαρίου, η ιταλική τράπεζα απέσυρε το ενδιαφέρον της για την «συμπατριώτισσά» της από τον ασφαλιστικό κλάδο, υποστηρίζοντας ότι το deal δεν δημιουργούσε επαρκή αξία για τους μετόχους της.
Ο όμιλος που αντλει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του από τις αγορές της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας βάζει «πωλητήριο» στην Generali Nederlands, εταιρεία γενικών ασφαλειών που έχει παρουσία στη χώρα για πάνω από 140 χρόνια. Παρότι η συνολική κερδοφορία της Generali Nederlands αυξήθηκε στα 5,4 εκατ. ευρώ το 2015, η μονάδα γενικών ασφαλειών Generali Schade είδε τα κέρδη της να μειώνονται στα 1,9 εκατ. ευρώ το 2015 από 4,5 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν
Η ολοκλήρωση του deal θα σηματοδοτούσε την πρώτη από μια σειρά αποεπενδύσεων που εξήγγειλε η Generali τον περασμένο Νοέμβριο, με στόχο την εξοικονόμηση 1 δις. ευρώ μέσω της πώλησης των δραστηριοτήτων της σε 13-15 χώρες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» τις μονάδες του Βελγίου και της Πορτογαλίας (χώρες όπου η Generali έχει μικρή παρουσία), ενώ «υπ’ ατμόν» φέρονται και μια σειρά θυγατρικών στη Νότια Αμερική και δη στην Κολομβία, τον Παναμά και τον Ισημερινό. Η Αργεντινή και η Βραζιλία αξιολογήθηκαν ως «κύριες αγορές». Εκτιμάται πάντως ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 18 μήνες για την οριστικοποίηση των σχεδίων αυτών, εξαιτίας του περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μονάδες που σκέπτεται να πωλήσει η Generali.
H Generali θεωρείται από την κυβέρνηση της Ρώμης ως περιουσιακό στοιχείο στρατηγικής σημασίας, λόγω των μεγάλων θέσεων του ομίλου σε ιταλικά κρατικά ομόλογα. Παρόλα αυτά, η τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική της Ευρώπης θεωρείται ακόμα ευάλωτη σε «κρούσεις» από ανεπιθύμητους μνηστήρες όπως η γερμανική Allianz και η γαλλική ΑΧΑ, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη της ότι έχει μεγαλύτερη έκθεση σε παραδοσιακά προϊόντα ζωής (που είναι μεγάλης εντάσεως κεφαλαίου) από ότι σε unit-linked προϊόντα. Η Allianz, πάντως, ανακοίνωσε προ ημερών σχέδιο εξαγοράς ιδίων μετοχών ύψους 3 δις. ευρώ, ενώ η AXA έβαλε “πάγο» στη φημολογία περί του ενδιαφέροντός της για την μονάδα ασφαλειών ζωής της Generali στη Γερμανία, με τον (Γερμανό) διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού ασφαλιστικού κολοσσού Thomas Buberl να δηλώνει στους Financial Times ότι «ένα τέτοιο deal δεν συνάδει με τις προτεραιότητές μας…»