Χάρη στην αύξηση των αντασφαλίστρων το α’ εξάμηνο του έτους και την αυξημένη ζήτηση για κάλυψη
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Σε «καλή φόρμα» βρίσκονται οι τέσσερις μεγάλοι αντασφαλιστικοί όμιλοι της Ευρώπης (Munich Re, Swiss Re, Hannover Re και SCOR) εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε μελέτη του, σε συνέχεια της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Όπως επισημαίνει, η αύξηση των τιμών στον κλάδο γενικών αντασφαλίσεων σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση για κάλυψη είχε ως αποτέλεσμα και οι τέσσερις όμιλοι να συνδυάσουν την αύξηση των αντασφαλίστρων με διεύρυνση των περιθωρίων για ανάληψη κινδύνου σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.
«Οι τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές αντασφαλιστικές βρίσκονται σε καλή θέση για να απορροφήσουν ένα δυνητικά υψηλό επίπεδο ζημιών από φυσικές καταστροφές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς τα κέρδη και τα ίδια κεφάλαιά τους διαμορφώθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα κατά το πρώτο εξάμηνο», σχολίασε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Fitch, Robert Mazzuoli.
Όπως παρατηρεί ο οίκος αξιολόγησης, οι ζημίες που συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού ήταν πολύ μικρές καθώς τα νέα αντασφαλιστικά συμβόλαια περιλαμβάνουν ρήτρες που αποκλείουν τις επιδημίες από το πεδίο των καλύψεων. Επιπροσθέτως, οι ζημίες του 2020 που συνέβησαν, αλλά δεν τιμολογήθηκαν (Incurred But Not Reported Losses-IBNR) είναι επαρκείς για την κάλυψη των αξιώσεων αποζημίωσης που υποβλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Στο πλαίσιο αυτό, η Hannover Re δε χρειάστηκε να «βάλει στην άκρη» επιπλέον κεφάλαια για την κάλυψη των αξιώσεων της πανδημίας κατά το α’ εξάμηνο. Η γαλλική SCOR, πάλι, ανακοίνωσε ελεγχόμενες «κορωνο-ζημίες» 109 εκατ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου. Η Swiss Re ανακοίνωσε «κορωνο- αξιώσεις αποζημίωσης» ύψους 64 εκατ. δολαρίων –που αφορούν κυρίως σε περιπτώσεις διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας-, ενώ η Munich Re έκανε λόγο για απώλειες λόγω πανδημίας της τάξης των 201 εκατ. ευρώ, οι οποίες ήταν σύμφωνες με τις προβλέψεις της.
Με την εξαίρεση της SCOR, οι “Big Four” του ευρωπαϊκού αντασφαλιστικού κλάδου επωφελήθηκαν και από τις χαμηλές αξιώσεις αποζημίωσης για φυσικές καταστροφές –που ήταν κάτω του μέσου όρου για το α’ εξάμηνο του έτους-, που συνέβαλαν στην ενίσχυση των περιθωρίων underwriting και στη βελτίωση των συνδυασμένων δεικτών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Ενώ όμως ο κλάδος περιουσίας-ατυχημάτων επωφελήθηκε από την περιορισμένη επίπτωση της πανδημίας, ο κλάδος υγείας και ζωής των αντασφαλιστικών επηρεάστηκε περισσότερο λόγω των αυξημένων ποσοστών θνησιμότητας που είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των τεσσάρων ομίλων. Η Fitch, ωστόσο, θεωρεί ότι ο αντίκτυπος αυτός θα περιοριστεί κατά το τρέχον εξάμηνο, λόγω της παγκόσμιας επιχείρησης εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι όποιες απώλειες στον κλάδο ζωής, πάντως, αντισταθμίστηκαν και με το παραπάνω από τα ισχυρά αποτελέσματα του κλάδου περιουσίας-ατυχημάτων, οδηγώντας σε μεγάλη βελτίωση του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων κατά την εξεταζόμενη περίοδο.