Την πιστοποίηση των ιατρικών επισκεπτών, μέσω μιας επίσημης κεντρικής διαδικασίας, προωθούν φορείς του κλάδου του φαρμάκου, στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας των φαρμακευτικών εταιρειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, οι ιατρικοί επισκέπτες θα πρέπει να είναι γνώστες και «με τη βούλα» μια σειράς βασικών παραμέτρων, που θα καταστήσουν και τους ίδιους και τον ρόλο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων πιο αποτελεσματικό, διασφαλίζοντας και ενισχύοντας τη διαφάνεια της διαδικασίας. Την ίδια ώρα, θα κλείσει και ένα κενό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η πιστοποίηση είναι προαπαιτούμενο.
Έτσι, θα προωθηθεί η εκπαίδευση τους αλλά και η έγκυρη πιστοποίηση τους, η οποία θα μπορεί να αναγνωριστεί και να γίνει αποδεκτή και διεθνώς.
Μεταξύ άλλων, οι ιατρικοί επισκέπτες θα οφείλουν να γνωρίζουν τεχνικά ζητήματα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κατανόηση του τομέα των κλινικών μελετών. Παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζουν και να τηρούν τον κώδικα συμπεριφοράς τόσο του ίδιου του επαγγέλματος τους όσο και των γιατρών, με τους οποίους άλλωστε έρχονται κυρίως σε επαφή.
Η οριοθέτηση αυτή θα επιτρέψει την αποφυγή προβλημάτων και γκρίζων ζωνών στη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Ο στόχος υπολογίζεται πως θα έχει υλοποιηθεί εντός 2ετίας.
Ανάμεσα στους φορείς που εργάζονται με στόχο τη σχηματοποίηση του πλαισίου των προτύπων για την πιστοποίηση των ιατρικών επισκεπτών είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών-Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων-Κλάδων (ΠΟΙΕ-ΦΣΕΚ) και τα συλλογικά όργανα των φαρμακευτικών εταιρειών (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ), καθώς και η ΕΕΦΑΜ, θα τελεί δε υπό την αιγίδα του ΕΟΦ και του Υπουργείου Υγείας.
Πηγή: virus.com.gr