Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) έδωσε σήμερα το πράσινο φως για νέα σειρά διαβουλεύσεων σχετικά με τροποποιήσεις στις απαιτήσεις εποπτικής αναφοράς και δημοσιοποίησης βάσει της Οδηγίας Φερεγγυότητα II, με στόχο την ελάφρυνση του φόρτου υποβολής εκθέσεων για τις (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
Εκτός από τις τροποποιήσεις των Εκτελεστικών Τεχνικών Προτύπων (ITS) σχετικά με την εποπτική αναφορά και τη δημοσιοποίηση, η διαβούλευση περιλαμβάνει επίσης σχέδιο αναθεωρημένων κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την υποβολή εκθέσεων για σκοπούς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και σχέδιο αναθεωρημένων κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την εποπτεία υποκαταστημάτων ασφαλιστικών επιχειρήσεων τρίτων χωρών.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Αρχής, αρχικό κίνητρο της αναθεώρησης των ITS ως προς τις εποπτικές αναφορές και τη δημοσιοποίηση στοιχείων στάθηκε η ανάγκη ενσωμάτωσης αλλαγών που είχαν εισαχθεί κατά την αναθεώρηση της Φερεγγυότητας II. Ταυτόχρονα, η αναθεώρηση παρείχε τη σωστή στιγμή μια ευκαιρία συμβολής στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών εταιρειών, μειώνοντας το βάρος υποβολής εκθέσεων κατά τουλάχιστον 25% σε όλους τους τομείς (35% για τις ΜμΕ). Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα, χάρη και στα σχόλια των ενδιαφερόμενων μερών, ευθυγραμμίζονται με αυτόν τον στόχο.
Η τρέχουσα αναθεώρηση των προτύπων βασίζεται στην προηγούμενη αναθεώρηση του 2023, όταν η EIOPA είχε ήδη μειώσει ορισμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών. Πριν προτείνει τροποποιήσεις, η EIOPA, σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές, αξιολόγησε προσεκτικά ποια δεδομένα είναι πραγματικά απαραίτητα για την αποτελεσματική εποπτεία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ παράλληλα αξιολόγησε κριτικά τον αντίκτυπο τυχόν νέων απαιτήσεων δεδομένων. Αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση, επισημαίνει η ανακοίνωση, ευθυγραμμίζεται με τη συνολική στρατηγική της EIOPA για την απλούστευση των κανονιστικών ρυθμίσεων.
Η ελάφρυνση της υποβολής εκθέσεων επιτυγχάνεται με τη μείωση της συχνότητας υποβολής ορισμένων προτύπων, τη διαγραφή ορισμένων ετήσιων προτύπων, την ευρύτερη χρήση των αρχών της αναλογικότητας και την εισαγωγή τεχνικών απλουστεύσεων σε ολόκληρο το πλαίσιο. Εκτός από τις αλλαγές που προκύπτουν από την αναθεώρηση της Φερεγγυότητας II και την προσήλωση στην απλούστευση, το έγγραφο διαβούλευσης εξετάζει επίσης σφάλματα και ασυνέπειες που εντοπίστηκαν κατά την τελευταία αναθεώρηση των ITS το 2023, ενώ ζητά μόνο ένα περιορισμένο σύνολο νέων πληροφοριών.
Η EIOPA δηλώνει βέβαιη ότι οι προτάσεις θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του φόρτου για τις ευρωπαϊκές (αντ)ασφαλιστικές. Εάν εφαρμοστούν όπως προτείνεται, οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 26% για τις μεμονωμένες επιχειρήσεις όσον αφορά τον αριθμό των ετήσιων και τριμηνιαίων προτύπων (23% όσον αφορά τα σημεία δεδομένων) και τουλάχιστον κατά 36% για τις μικρές και μη πολύπλοκες επιχειρήσεις, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ικανότητα της EIOPA και των εθνικών εποπτικών αρχών να διαφυλάσσουν την προστασία των ασφαλισμένων και να διατηρούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στον ασφαλιστικό τομέα της Ευρώπης.
Η EIOPA καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν σχόλια στην EIOPA μέσω της Έρευνας της ΕΕ το αργότερο έως τις 10 Οκτωβρίου 2025 και δηλώνει ότι όλες οι απαντήσεις θα δημοσιευτούν στον ιστότοπο της EIOPA, εκτός εάν ζητηθεί διαφορετικά.