Στην «τακτοποίηση» της σχέσης του ΕΟΠΥΥ με άλλη μια ομάδα παρόχων, αυτούς της ανοιχτής περίθαλψης, προχωράει η διοίκηση του Οργανισμού, ετοιμάζοντας ακόμη ένα εγχειρίδιο ελέγχου και εκκαθάρισης των υποβολών.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πεύκη παραδόθηκε στους παρόχους ανοικτής περίθαλψης, δηλαδή ως επί το πλείστον διαγνωστικά κέντρα, το manual το οποίο κωδικοποιεί τους κανόνες συνεργασίας των δύο πλευρών, περιγράφοντας τη διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης των υποβολών. Θυμίζουμε πως πριν από μερικές ημέρες αντίστοιχο εγχειρίδιο αλλά για τις κλειστές νοσηλείες είχε δοθεί και στις ιδιωτικές κλινικές, στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Μέρος της διαδικασίας συνδέεται και με τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο.
Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), ο ΕΟΠΥΥ ζήτησε από τους παρόχους να αποστείλουν τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις επί του εγχειριδίου έως την ερχόμενη Τρίτη 8/5. Στόχος να προληφθούν και να επιλυθούν πιθανά προβλήματα στη διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης και στη γενικότερη συνεργασία των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με τον Γ. Βουγιούκα, πρόεδρο του ΠΑΣΙΔΙΚ, «είναι άλλη μία θετική πρωτοβουλία που παίρνει η σημερινή Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία κατατείνει στην καλύτερη οργάνωση του Οργανισμού και η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλους, δηλαδή στους ασφαλισμένους του Οργανισμού αλλά και τους συνεργαζόμενους με αυτόν παρόχους υγείας».
Αλλά, για τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων υπάρχει ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο ζήτημα, που «καίει» τον κλάδο και αυτό είναι η βιωσιμότητα του σε αυτό το ασφυχτικό περιβάλλον.
Όπως εξήγησαν και κατά τη συνάντηση της Τετάρτης, τίθεται ζήτημα αδυναμίας συνέχισης της λειτουργίας όλων των μονάδων εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια), «μετά την επιβολή των πολλών περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί στην αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων και τα οποία καταλήγουν να προκαλούν οικονομική ζημία στις μονάδες αυτές, οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή».
Ωστόσο, οι επικεφαλής της ΠΑΣΙΔΙΚ φαίνεται να καταλαβαίνουν ότι ελάχιστα μπορούν να γίνουν, παρότι η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ κατανοεί το πρόβλημα, η απώλεια της αυτονομίας του ΕΟΠΥΥ σημαίνει πως τελικά όλες οι αποφάσεις παίρνονται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. «Ο Σύνδεσμος μας θα συνεχίσει τις ενέργειες εκείνες που θα αποσκοπούν στην αλλαγή της καταστροφικής αυτής πορείας που ακολουθείται για τις ιδιωτικές ιατρικές διαγνωστικές μονάδες, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούν στην αναστολή της λειτουργίας τους, κατάληξη η οποία θα είναι επιζήμια για όλους, κυρίως όμως για τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΙΔΙΚ.