Του Αιμίλιου Νεγκή, διευθυντή σύνταξης virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η τραγωδία στο Μάτι –ανάμεσα στα άλλα– φέρνει στην επιφάνεια με εκκωφαντικό τρόπο τη δραματική έλλειψη ενός σύγχρονου, γενικού νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Έλλειψη η οποία έχει επισημανθεί από ειδικούς και την τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και δεκαετίες. Όμως, η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει με δωρεά νέο νοσοκομείο στην… Κομοτηνή!
Θυμίζω ότι οι τραυματίες της τραγωδίας μεταφέρθηκαν σε τρία νοσοκομεία της Αθήνας: Σισμανόγλειο, Γ. Γεννηματάς και Ευαγγελισμός. Αυτά απέχουν από το Μάτι από 23 έως και 31 χλμ και σε φυσιολογικές συνθήκες απαιτούνται τουλάχιστον 40 λεπτά για να φθάσετε οδικώς μέσω της Αττικής οδού. Πριν την Αττική οδό, μιλάμε για Οδύσσεια…
Να σημειώσω ότι η Ανατολική Αττική είναι η τρίτη σε πληθυσμό περιοχή μετά τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Μάλιστα, οι τρεις τελευταίες απογραφές δείχνουν αύξηση του πληθυσμού τουλάχιστον κατά 30%.
Η περιοχή καλύπτει σήμερα το 42% του συνόλου της περιφέρειας Αττικής, με τους μόνιμους κατοίκους να ξεπερνούν τις 500.000, ενώ φυσικά, τους θερινούς μήνες, ο αριθμός τους υπερδιπλασιάζεται.
Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται ο μεγαλύτερος αερολιμένας της χώρας στα Σπάτα, και στα όρια ευθύνης υπάρχουν δύο συνεχώς αναπτυσσόμενα λιμάνια, της Ραφήναςκαι του Λαυρίου. Σκεφθείτε τι έχει να γίνει αν έχουμε κάποιο σοβαρό ατύχημα σε αυτές τις εγκαταστάσεις!
Πρόταση του Ανδρέα Μαρτίνη
Την ίδια ώρα, στον άξονα της… ελληνικής Ριβιέρας, υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο, αυτό του Ασκληπιείου της Βούλας. Και αυτό όμως έχει πεπαλαιωμένες κτηριακές εγκαταστάσεις και αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού.
Ανοίγω εδώ μία παρένθεση για να προσθέσω ότι το νοσοκομείο στεγάζεται σε οικόπεδο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος επί προεδρίας του Ανδρέα Μαρτίνη, είχε προτείνει στο ελληνικό δημόσιο το εξής: Το νοσοκομείο να μεταστεγαστεί σε νέο κτήριο, που θα κατασκεύαζε ο Ε.Ε.Σ. σε γειτονικό οικόπεδο με δικά του έξοδα. Σε αντάλλαγμα, ο Ε.Ε.Σ θα μπορούσε να κατασκευάσει ξενοδοχειακή μονάδα στο χώρο του σημερινού νοσοκομείου. Όμως, η πρόταση δεν προχώρησε! Αιτία; Αντιδράσεις από συνδικαλιστές και τοπικούς φορείς.
Αμερικανοί επενδυτές
Άλλη μία παρόμοια πρόταση έπεσε και αυτή στο κενό. Στη δεκαετία του 2000, Αμερικανοί επενδυτές ήθελαν να κατασκευάσουν μία σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα στο οικόπεδο, που στεγάζεται το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Αθηνών. Είχαν λοιπόν κάνει διερευνητικές επαφές με την τότε κυβέρνηση, ώστε να κατασκευάσουν με δικά τους έξοδα ένα σύγχρονο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική (Παιανία, Κάντζα, Σπάτα), στο οποίο θα μεταστεγάζονταν το Ιπποκράτειο. Όμως, και αυτή η πρόταση δεν τελεσφόρησε. Αιτία; Αντιδράσεις από συνδικαλιστές και τοπικούς φορείς.
Να σημειώσω εδώ ότι ορισμένες κυβερνήσεις προσπάθησαν να εντάξουν το έργο της ανέγερσης και εξοπλισμού ενός νέου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική σε διάφορα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και προγράμματα. Όμως, συνάντησαν την εύλογη αντίδραση της Ε.Ε. καθώς στην περιοχή της Αττικής υπάρχει υπερπληθωρισμός νοσοκομειακών κλινών.
Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να αναλάβει την δέσμευση ότι για να ανεγερθεί το νέο νοσοκομείο, θα έπρεπε να κλείσει κάποιο από τα νοσοκομεία του κέντρου των Αθηνών. Ακόμη, και στην περίπτωση του νοσοκομείου Αττικόν, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να μεταστεγαστούν εκεί κλινικές και προσωπικό από άλλα νοσοκομεία, τελικώς, δεν κατέστη δυνατόν. Αιτία; Τι άλλο; Οι συνδικαλιστικές αντιδράσεις !
Τα τελευταία 20 χρόνια, κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν σύγχρονα νοσοκομεία παντού στην περιφέρεια (Λαμία, Θήβα, Λειβαδιά, Τρίκαλα, Καβάλα κ.ά.), αλλά οι ιθύνοντες απέτυχαν να καλύψουν τη δραματική έλλειψη στην Ανατολική Αττική. Να σημειώσω εδώ ότι πολλά από τα νέα νοσοκομεία, σήμερα, δεν έχουν κάλυψη κλινών μεγαλύτερη του 50% . Δηλαδή, ξοδέψαμε στο βρόντο δις ευρώ!
Με εξαίρεση, δε, την Αλεξανδρούπολη, φτιάξαμε μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε Πάτρα, Ιωαννίνα, Κρήτη και Λάρισα, χωρίς να κλείσουν τα αντίστοιχα νομαρχιακά. Με εξαίρεση, δε, τα Ιωάννινα, καμία από τις υπόλοιπες περιοχές δεν έχει καταστεί υγειονομικά αυτάρκης. Δηλαδή, υπάρχουν ακόμη ασθενείς από Κρήτη, Πάτρα και Λάρισα, που πηγαίνουν για λόγους υγείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, έρχονται και άλλα δύο νοσοκομεία: Χαλκίδας και Λευκάδας. Το πρώτο θα έχει δυναμικότητα 220 κλίνες (!) και το δεύτερο 123 κλίνες. Να σημειώσω εδώ ότι η Λευκάδα απέχει 20-30 ώρα από την Πρέβεζα όσο και η Χαλκίδα από τη Θήβα. Ενώ το Μάτι απέχει 30-40 λεπτά από την Αθήνα.
Η λύση με το Ερασίνειο
Επανέρχομαι λοιπόν στην Ανατολική Αττική. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι δήμοι με προεξάρχοντα το δήμο Κρωπίας (Κορωπί) έχουν ξεκινήσει μία πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού «Ερασίνειου Ογκολογικού Νοσοκομείου», το οποίο έχει μείνει στη μέση από το 2009, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Βασικοί μέτοχοί ήταν η οικογένεια του μαιευτήρα Ν. Λοΐσιου, ο όμιλος Ρέστη και η Attica Ventures (εταιρεία παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου που ελέγχεται από την Attica Bank). Σημειώνω ότι από το 2017 το 50,63% των μετοχών της Attica Bank έχουν περιέλθει στον ΕΦΚΑ, δηλαδή, ελέγχεται από το υπουργείο Εργασίας.
Το Ερασίνειο διαθέτει κτηριακό συγκρότημα 55.000 τ.μ και η ονομαστική του δυναμικότητα είναι 220 κλίνες. Οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας αναφέρουν ότι είναι δυνατόν με εργασίες χαμηλού κόστους να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία Γενικού Νοσοκομείου και υπάρχει δυνατότητα αύξησης ακόμα και του αριθμού κλινών.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η λύση του Ερασινείου είναι συμφέρουσα και ικανή να καλύψει το κενό. Όμως, αξίζει να μελετηθεί και να αξιολογηθεί με προσοχή.
Μετά από την τραγωδία στο Μάτι, η ουσία παραμένει ότι η δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική πρέπει να καταστεί προτεραιότητα για την Πολιτεία, την κυβέρνηση και την περιφέρεια Αττικής. Δυστυχώς, το θέμα δεν έχει ενταχθεί στη μεγάλη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 200 εκατ. ευρώ. Στη δωρεά αυτή έχει ενταχθεί η δημιουργία νοσοκομείου στην Κομοτηνή!
Μία καλή λύση θα ήταν αντί να γίνονται άτακτα και ανοργάνωτα δωρεές σε χρήμα και είδος για τους πυρόπληκτους, να φτιαχνόταν ένα ειδικό ταμεία με μοναδικό σκοπό την ανέγερση του νοσοκομείου. Πιστεύω ότι θα ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε στη μνήμη των 91 νεκρών.