back to top
22.5 C
Athens
Τρίτη 3 Ιουνίου 2025

Διακρατικές διαπραγματεύσεις για νέα φάρμακα από τον Ιανουάριο

Στην πράξη αναμένεται να δοκιμαστεί η γνωστή και ως «Συμμαχία του Νότου», η συνεργασία 6 χωρών της νότιας Ευρώπης, της Ιρλανδίας και της Ρουμανίας για τη διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία.

Όπως αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ο Ανδρέας Ξανθός, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, οι 8 χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ρουμανία) θα χωριστούν σε 4 ζευγάρια και το κάθε ζευγάρι θα αναλάβει να διαπραγματευθεί με τις φαρμακευτικές εταιρίες για καινούργια φάρμακα σε μια ομάδα θεραπειών. Η διαπραγμάτευση θα γίνει εξ ονόματος και των 8 χωρών!

- Advertisement -

Η επιτυχία του εγχειρήματος αποτελεί «στοίχημα» για την Αριστοτέλους, με την παρούσα ηγεσία να βάζει τα θεμέλια τον Ιούλιο του 2016 και με τη διακήρυξη της Βαλέτα, τον περασμένο Μάιο, να εκκινεί τη διαδικασία. Αξίζει να αναφέρουμε πως η ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών στο πεδίο της υγείας και του εξορθολογισμού των δαπανών έχει αναδειχθεί από κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανέφεραν πρόσφατα στο Virus υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν.

Μάλιστα, μια ομάδα κρατών βρίσκεται μερικά βήματα πιο μπροστά στη δημιουργία συμμαχίας στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για την αγορά και την αξιολόγηση θεραπειών. Γνωστή και ως BENELUXA, η συμμαχία περιλαμβάνει το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία και το Σεπτέμβρη δημιούργησε το δικό της ιστότοπο, στον οποίο περιγράφονται οι βασικοί τομείς συνεργασίας στο Φάρμακο, που περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας, την ανταλλαγή πληροφοριών και τις κοινές διαπραγματεύσεις για τιμές και αποζημίωση φαρμάκων.

- Advertisement -

Στο πεδίο της εγχώριας διαπραγμάτευσης, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στη Βουλή για ακόμη μια φορά στο επιτυχές αποτέλεσμα της Επιτροπής στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των θεραπειών για την Ηπατίτιδα C. Όπως υποστήριξε «η μόνη περίοδος που έχουν αρχίσει να λαμβάνονται διαρθρωτικά μέτρα είναι η τωρινή», παρουσιάζοντας το παράδειγμα της ενεργοποίησης της επιτροπής διαπραγμάτευσης. Όπως υποστήριξε, το προηγούμενο διάστημα η απουσία διαρθρωτικών μέτρων μας οδήγησε σε μέτρα που έπληξαν τα φθηνά φάρμακα, αρχικά τα γενόσημα και στη συνέχεια τα off patent, και λιγότερο τα on patent.

Ο Υπουργός Υγείας, λοιπόν, αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο και αφορούν στις θεραπείες για το μελάνωμα, την πολλαπλή σκλήρυνση και την οικογενή υπερχοληστερολαιμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, την Τρίτη πρόκειται να κατατεθούν στην Επιτροπή οι δεύτερες οικονομικές προτάσεις των εταιριών που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση για τις θεραπείες της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Πάντως, για ακόμη μια φορά ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε πως η ισχύουσα φαρμακευτική δαπάνη είναι ιδιαιτέρως περιοριστική.  «Πρέπει πραγματικά στην επόμενη φάση, όταν θα ξεφύγουμε από την αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση να διεκδικήσουμε, με σοβαρό τρόπο και τεκμηρίωση, την ευκαιρία μεγαλύτερης κάλυψης των αναγκών του κόσμου», σημείωσε. Ξεκαθάρισε, όμως, πως αυτό δεν είναι του παρόντος.

Του παρόντος είναι να διαχειριζόμαστε με τον πιο καθαρό τρόπο αυτά τα 2,5 δισ. της δαπάνης, εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής και να τα κατανέμουμε όσο το δυνατόν πιο δίκαια [τις υπερβάσεις]».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz Trade: Κίνα ή ΗΠΑ; Χώρες όπως η Ελλάδα μπορεί να κληθούν να επιλέξουν παράταξη

Μεγάλος χαμένος από την πολιτική των ΗΠΑ είναι η Ευρώπη. Aκροβατεί πάνω στην νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνουν οι ΗΠΑ και η Κίνα.

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Δημιούργησε αναμνήσεις μαζί με τους συνεργάτες της

#Making Memories Together! Αυτό ήταν το slogan του το ταξιδιού επιβράβευσης συνεργατών της ΜΙΝΕΤΤΑ το οποίο πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία μεταξύ 13 & 23 Σεπτεμβρίου.

«Ντάνιελ»: 101,53 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης

Το ποσό των 101,53 εκατ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ», μετά την απόφαση

Η ανασφάλιστη Ελλάδα και οι πολυλωγίες για την ασφάλιση

Η ΕΑΕΕ πρόσφατα σύναψε μνημόνιο συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα σκοπός του οποίου είναι να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών στις φυσικές καταστροφές και την περιουσία τόνισε σήμερα μιλώντας στο IW η Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Ελύνα Παπασπυροπούλου. Τα πρώτα δείγματα γραφής θα φανούν μέχρι τέλος του χρόνου. 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τo νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ε.Ι.Α.Σ.

Επίκαιρες και ενδιαφέρουσες θεματικές επιλογές εμπεριέχει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών.

Υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές: Oλιστική προσέγγιση ζητούν οι ΜμΕ

Υποχρεωτική έγινε η ασφάλιση αυτοκινήτων και επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ από την 1η Ιουνίου 2025, για φυσικές καταστροφές

Μήνυμα ενότητας και εμπιστοσύνης στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση και Προστασία των Ασφαλισμένων

Σε κλίμα συγκίνησης, αισιοδοξίας και ενότητας για το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου, πραγματοποιήθηκε η τιμητική βράβευση της Προέδρου του ΣΠΑΤΕ

Αυξημένες κατά 16 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Μείωση κατά 1.145 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2025, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 2.563 εκατ. ευρώ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθελοντική αιμοδοσία στο insurancemarket

Στις 12 Μαΐου, το insurancemarket διοργάνωσε την πρώτη του εθελοντική αιμοδοσία στα γραφεία του, με τη συμμετοχή εργαζομένων, φίλων και συγγενών

Δ. Νοδάρος, NN Hellas: Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, η συμφωνία επιτυχίας… (οι μουσικοί και ο μαέστρος!)

Στα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα που κατέγραψε η NN Hellas για ακόμη μια χρονιά αναφέρθηκε ο κ. Διονύσης Νοδάρος, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων

Φ. Μιχάλη: Θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη θέση με αξιοπιστία και με δύναμη

Στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» διεξήχθη την Δευτέρα το Ετήσιο Συνέδριο Πωλήσεων της ΝΝ Ηellas.

Allianz: Οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν τους κινδύνους για τον παγκόσμιο ναυτιλιακό κλάδο

Έκθεση «Allianz Safety and Shipping Review 2025»: Η εμπορική σύγκρουση μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας, καθώς και αύξηση του «σκιώδους στόλου»

Τo νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ε.Ι.Α.Σ.

Επίκαιρες και ενδιαφέρουσες θεματικές επιλογές εμπεριέχει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών.