back to top
30.2 C
Athens
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025

Χρήστος Ξενάκης: Γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν και στο Cyber Insurance

Γράφει ο Χρήστος Ξενάκης*

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από τη γενικευμένη εφαρμογή εξελιγμένων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, κάτι το οποίο εντάθηκε από την απότομη έξαρση της πανδημίας COVID-19.

- Advertisement -

Oι επιχειρήσεις, προκειμένου να καλύψουν τις πρωτοφανείς ανάγκες που εμφανίστηκαν από τη πανδημία, ενίσχυσαν τις επιχειρησιακές τους λειτουργίες, εφαρμόζοντας τεχνολογίες οι οποίες δεν είχαν δοκιμαστεί εκτενώς σε προβλήματα ασφάλειας. Τα προβλήματα ασφάλειας, όμως, δεν μένουν μόνο σε συγκεκριμένες εφαρμογές και συστήματα, αλλά κληροδοτούνται και στις υπόλοιπες ψηφιακές υποδομές ενός οργανισμού.

Παράλληλα, υπάρχουν επίδοξοι χάκερς οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλευτούν τα προβλήματα ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, απειλώντας την ομαλή λειτουργία του ψηφιακού οικοσυστήματος μιας επιχείρησης, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να γίνεται θύμα ηλεκτρονικής επίθεσης.

- Advertisement -

Οι περισσότερες ηλεκτρονικές επιθέσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις βασίζονται στην κοινωνική μηχανική, την πληρωμή πλαστών τιμολογίων καθώς και προγράμματα κρυπτογράφησης.

Στόχος των επιχειρήσεων είναι να διατηρήσουν και να μη διακινδυνεύσουν την ομαλή λειτουργία τους, καθώς και την εμπιστοσύνη των πελατών τους.‧ Αυτά άλλωστε είναι δύο από τα χαρακτηριστικά που διακυβεύονται μόλις μια επιχείρηση πέσει θύμα ηλεκτρονικής επίθεσης.

Οι επιχειρήσεις, όμως, δεν είναι μόνες τους απέναντι σε αυτόν τον αόρατο ψηφιακό εχθρό. Υπάρχουν λύσεις, που αν εφαρμοστούν σωστά, η επιτυχής αντιμετώπιση απειλών μπορεί να αποτελέσει μια επιπλέον επιχειρησιακή λειτουργία.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν χρόνο, τόσο στην αναδιαμόρφωση των εταιρικών τους διεργασιών, όσο και στην ασφάλιση γνωστή ως Cyber Insurance.

Το Cyber Insurance δεν είναι ένα μαγικό ραβδί το οποίο θα εμποδίσει μια ηλεκτρονική επίθεση, αλλά σε συνδυασμό με την επιχειρησιακή αναδιαμόρφωση, θα φροντίσει να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες για την επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, στην Cyber ασφάλιση γίνεται προσδιορισμός και ποσοτικοποίηση του ρίσκου σε χρηματικές μονάδες, σχεδιασμός αντίδρασης της επιχείρησης σε τυχόν περιστατικά ασφάλειας, καθώς και συμμόρφωση της επιχείρησης με τις τελευταίες οδηγίες και νομοθετικές ρυθμίσεις για την ασφάλεια ψηφιακών συστημάτων. Επίσης, αρκετές φορές παρέχεται εκπαίδευση και αξιολόγηση των εργαζομένων της επιχείρησης, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής.

Εμείς, ως Πανεπιστήμιο Πειραιώς, συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Έργο SECONDO το οποίο προτείνει μια πλατφόρμα «Economics-of-Security-as-a-Service», ακολουθώντας το πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Η πλατφόρμα αυτή εστιάζει στην εκτίμηση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο, όπου, με μία ποσοτικοποιημένη προσέγγιση μπορεί να μετρηθεί η έκθεση στον κυβερνοχώρο.

Επίσης, παρέχει αναλύσεις για αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση κινδύνων, προτείνοντας βέλτιστες επενδύσεις σε μηχανισμούς ασφάλειας για τον περιορισμό του κινδύνου στον κυβερνοχώρο. Τέλος, στοχεύει στον προσδιορισμό των υπολειπόμενων κινδύνων και στην εκτίμηση των ασφαλίστρων.

*Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Νοσήλια και ασφάλιστρα: δύο όψεις του ίδιου νομίσματος – Να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση

Μια μεγάλη συζήτηση για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας έχει ανοίξει από τις αρχές του έτους και, δυστυχώς, αν δεν υπάρξουν συναινετικές προσεγγίσεις

Ν. Σπυράτος, ERGO: Η ασφαλιστική διείσδυση στις ΜμΕ είναι εξαιρετικά χαμηλή

Στη σύγχρονη, ψηφιακή εποχή, στην οποία η χρήση του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής,

Ν. Γεωργόπουλος: Ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και o ρόλος του διοικητικού συμβουλίου

Στον ταχέως εξελισσόμενο ψηφιακό κόσμο, η ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (cyber resilience) έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο ζήτημα για τα διοικητικά συμβούλια.

Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστου

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, σε συνεργασία με το ασφαλιστικό γραφείο ΠΑΡΟΝ, και την υποστήριξη των Διαγνωστικών Κέντρων Health Spot by HHG, διοργάνωσε ημερίδα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

I. Γιουμπάκης (SENATUS): «Το ακίνητο συνδέει real estate και ασφάλιση – Μοχλός ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη»

Οι πελάτες ενδιαφέρονται για ουσιαστική προστασία. Αξιολογούν την πλήρη αξία του ακινήτου, τη ζημιά σε τρίτους και την απώλεια εισοδήματος

Munich Re: Σαρώνουν οι καταστροφές, 95% άνω του μέσου όρου 10ετίας

Τι ποσοστό ζημιών αντιπροσωπεύει το κάθε φαινόμενο

Άννυ Τρύφων, Designia: Δίπλα στις επιχειρήσεις ως risk advisors

Το σχήμα συνασφάλισης αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ανάληψη μεγάλων -από πλευράς ύψους- κεφαλαίων...

C. Borean, Generali: Το Solvency II ως καταλύτης των ευρωπαϊκών επενδύσεων

Απαραίτητη χαρακτηρίζει την απελευθέρωση πλεονάζοντος προληπτικού κεφαλαίου για πιο παραγωγικές επενδύσεις ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής της Insurance Europe

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΑΠΑ: Επείγουσα προειδοποίηση για τη χρήση drones σε περιοχές πυρκαγιών

Κίνδυνος για τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης και την ανθρώπινη ζωή

Η σύνεση φέρνει αυξημένη κερδοφορία για τη Swiss Re το α΄ εξάμηνο

Πώς σχολιάζουν τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος Andreas Berger και ο οικονομικός διευθυντής Anders Malmström

Καλοκαιρινή ανανέωση για Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές – Μικρές αλλαγές με μεγάλο αποτύπωμα

Η καλοκαιρινή περίοδος μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη ευκαιρία για επαγγελματική ανασύνταξη και προσωπική φροντίδα

Κ. Κατσαφάδος: Νέα μέτρα για τους πυρόπληκτους τη Δευτέρα – Άνιση η μάχη με την κλιματική κρίση

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΠΑΝΟΡΜΟΣ: Σημαντική άνοδος το 2024, στρατηγικός στόχος η καινοτομία

Ιδιαίτερη αναφορά κατά τη ΓΣ έγινε στην αύξηση της μερίδας των εταίρων, η οποία έφτασε σε πρωτοφανή για τον συνεταιρισμό επίπεδα