back to top
9 C
Athens
Τρίτη 10 Μαρτίου 2026

Χρήστος Ξενάκης: Γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν και στο Cyber Insurance

Γράφει ο Χρήστος Ξενάκης*

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από τη γενικευμένη εφαρμογή εξελιγμένων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, κάτι το οποίο εντάθηκε από την απότομη έξαρση της πανδημίας COVID-19.

- Advertisement -

Oι επιχειρήσεις, προκειμένου να καλύψουν τις πρωτοφανείς ανάγκες που εμφανίστηκαν από τη πανδημία, ενίσχυσαν τις επιχειρησιακές τους λειτουργίες, εφαρμόζοντας τεχνολογίες οι οποίες δεν είχαν δοκιμαστεί εκτενώς σε προβλήματα ασφάλειας. Τα προβλήματα ασφάλειας, όμως, δεν μένουν μόνο σε συγκεκριμένες εφαρμογές και συστήματα, αλλά κληροδοτούνται και στις υπόλοιπες ψηφιακές υποδομές ενός οργανισμού.

Παράλληλα, υπάρχουν επίδοξοι χάκερς οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλευτούν τα προβλήματα ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, απειλώντας την ομαλή λειτουργία του ψηφιακού οικοσυστήματος μιας επιχείρησης, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να γίνεται θύμα ηλεκτρονικής επίθεσης.

- Advertisement -

Οι περισσότερες ηλεκτρονικές επιθέσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις βασίζονται στην κοινωνική μηχανική, την πληρωμή πλαστών τιμολογίων καθώς και προγράμματα κρυπτογράφησης.

Στόχος των επιχειρήσεων είναι να διατηρήσουν και να μη διακινδυνεύσουν την ομαλή λειτουργία τους, καθώς και την εμπιστοσύνη των πελατών τους.‧ Αυτά άλλωστε είναι δύο από τα χαρακτηριστικά που διακυβεύονται μόλις μια επιχείρηση πέσει θύμα ηλεκτρονικής επίθεσης.

Οι επιχειρήσεις, όμως, δεν είναι μόνες τους απέναντι σε αυτόν τον αόρατο ψηφιακό εχθρό. Υπάρχουν λύσεις, που αν εφαρμοστούν σωστά, η επιτυχής αντιμετώπιση απειλών μπορεί να αποτελέσει μια επιπλέον επιχειρησιακή λειτουργία.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν χρόνο, τόσο στην αναδιαμόρφωση των εταιρικών τους διεργασιών, όσο και στην ασφάλιση γνωστή ως Cyber Insurance.

Το Cyber Insurance δεν είναι ένα μαγικό ραβδί το οποίο θα εμποδίσει μια ηλεκτρονική επίθεση, αλλά σε συνδυασμό με την επιχειρησιακή αναδιαμόρφωση, θα φροντίσει να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες για την επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, στην Cyber ασφάλιση γίνεται προσδιορισμός και ποσοτικοποίηση του ρίσκου σε χρηματικές μονάδες, σχεδιασμός αντίδρασης της επιχείρησης σε τυχόν περιστατικά ασφάλειας, καθώς και συμμόρφωση της επιχείρησης με τις τελευταίες οδηγίες και νομοθετικές ρυθμίσεις για την ασφάλεια ψηφιακών συστημάτων. Επίσης, αρκετές φορές παρέχεται εκπαίδευση και αξιολόγηση των εργαζομένων της επιχείρησης, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής.

Εμείς, ως Πανεπιστήμιο Πειραιώς, συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Έργο SECONDO το οποίο προτείνει μια πλατφόρμα «Economics-of-Security-as-a-Service», ακολουθώντας το πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Η πλατφόρμα αυτή εστιάζει στην εκτίμηση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο, όπου, με μία ποσοτικοποιημένη προσέγγιση μπορεί να μετρηθεί η έκθεση στον κυβερνοχώρο.

Επίσης, παρέχει αναλύσεις για αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση κινδύνων, προτείνοντας βέλτιστες επενδύσεις σε μηχανισμούς ασφάλειας για τον περιορισμό του κινδύνου στον κυβερνοχώρο. Τέλος, στοχεύει στον προσδιορισμό των υπολειπόμενων κινδύνων και στην εκτίμηση των ασφαλίστρων.

*Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Είναι τελικά ακριβό το ασφάλιστρο για cyber insurance;

Όπως επισημαίνει ο Ν. Γεωργόπουλος, η προληπτική cyber insurance λειτουργεί ως «ο φακός μέσα στο σκοτάδι του ψηφιακού λαβύρινθου»

Ο ΣΕΣΑΕ εγκαινιάζει το νέο του website

Σύγχρονο, λειτουργικό και φτιαγμένο για τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς

AI, κυβερνοασφάλιση και κυβερνοκίνδυνοι: Γιατί το 2026 θεωρείται έτος καμπής

Εξηγεί ο Digital Risk Insurance Broker και Cyber Resilience Strategist Νίκος Γεωργόπουλος

Η κυβερνοασφάλεια είναι εθνική υπόθεση: Επενδύοντας στην 1η γραμμή άμυνας του μέλλοντος

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας απευθύνεται σε μαθητές/-ριες Λυκείου και αποτελεί τον προθάλαμο για την Εθνική Ομάδα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Από το ρίσκο στην απόδοση: Ο broker ως επιταχυντής καινοτομίας και ανθεκτικότητας

Στον μεταβαλλόμενο κόσμο της επιχειρηματικότητας πρωταγωνιστούν όσοι κατανοούν πως το ρίσκο δεν είναι εμπόδιο, αλλά πηγή εξέλιξης

Έκτακτο επεισόδιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: «Και Αν Συμβεί… να ηγείσαι ως γυναίκα επιχειρηματίας;»

Η Στέλλα Ζουλινάκη φιλοξενεί τη Λίνα Τσαλταμπάση, Πρόεδρo του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και CEO της OECON

Το νερό στο επίκεντρο: Επενδύσεις, ανθεκτικότητα και υδατική ασφάλεια το επόμενο μεγάλο στοίχημα της χώρας

Το 2ο Greek Water Summit, που διοργανώνει η ethosEVENTS στις 19/3, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις αλλά και προοπτική για έναν πόρο συνυφασμένο με τη ζωή

Χρ. Μεγάλου: Το βάρος των πωλήσεων στο bancassurance και στα δάνεια

Στόχος, ο διπλασιασμός της ασφαλιστικής παραγωγής με ορίζοντα το 2030

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παράπονα σε ασφαλιστικές και αναπάντητα ερωτήματα

Είναι η ψηφιακή τεχνολογία αυτοσκοπός; Πού είναι οι άνθρωποι από τους κλάδους παραγωγής για να διαχειριστούν τα προβλήματα και να κρατήσουν τον πελάτη;

EDPB: Το Πρόγραμμα Εργασιών για την περίοδο 2026-2027

Πρωτοβουλίες για την προστασία δεδομένων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιδιωτική ασφάλιση

Γιαννάκος για την 8η Μαρτίου: «Οι γυναίκες του ΕΣΥ παραμένουν αόρατες για την Πολιτεία»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και την ανάγκη θεσμικής μέριμνας για τα δικαιώματά τους

«Elevator Stories»: Όταν η ουσιαστική στήριξη μετατρέπει το I CAN σε πράξη για τις γυναίκες της Interamerican

Η ασφαλιστική δεν μένει στα συνθήματα, αλλά δημιουργεί τις συνθήκες ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να εξελίσσεται, να ηγείται και να ξεκινά ξανά με αυτοπεποίθηση

2+1 βασικά σενάρια για την εξέλιξη της κρίσης στη Μ. Ανατολή και οι επιπτώσεις

Οι τριγμοί στη ναυτιλία είναι ήδη εμφανείς, με το κόστος της ασφάλισης πολεμικού κινδύνου να έχει εκτοξευθεί