back to top
9.3 C
Athens
Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026

Χρήστος Ξενάκης: Γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν και στο Cyber Insurance

Γράφει ο Χρήστος Ξενάκης*

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από τη γενικευμένη εφαρμογή εξελιγμένων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, κάτι το οποίο εντάθηκε από την απότομη έξαρση της πανδημίας COVID-19.

- Advertisement -

Oι επιχειρήσεις, προκειμένου να καλύψουν τις πρωτοφανείς ανάγκες που εμφανίστηκαν από τη πανδημία, ενίσχυσαν τις επιχειρησιακές τους λειτουργίες, εφαρμόζοντας τεχνολογίες οι οποίες δεν είχαν δοκιμαστεί εκτενώς σε προβλήματα ασφάλειας. Τα προβλήματα ασφάλειας, όμως, δεν μένουν μόνο σε συγκεκριμένες εφαρμογές και συστήματα, αλλά κληροδοτούνται και στις υπόλοιπες ψηφιακές υποδομές ενός οργανισμού.

Παράλληλα, υπάρχουν επίδοξοι χάκερς οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλευτούν τα προβλήματα ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, απειλώντας την ομαλή λειτουργία του ψηφιακού οικοσυστήματος μιας επιχείρησης, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να γίνεται θύμα ηλεκτρονικής επίθεσης.

- Advertisement -

Οι περισσότερες ηλεκτρονικές επιθέσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις βασίζονται στην κοινωνική μηχανική, την πληρωμή πλαστών τιμολογίων καθώς και προγράμματα κρυπτογράφησης.

Στόχος των επιχειρήσεων είναι να διατηρήσουν και να μη διακινδυνεύσουν την ομαλή λειτουργία τους, καθώς και την εμπιστοσύνη των πελατών τους.‧ Αυτά άλλωστε είναι δύο από τα χαρακτηριστικά που διακυβεύονται μόλις μια επιχείρηση πέσει θύμα ηλεκτρονικής επίθεσης.

Οι επιχειρήσεις, όμως, δεν είναι μόνες τους απέναντι σε αυτόν τον αόρατο ψηφιακό εχθρό. Υπάρχουν λύσεις, που αν εφαρμοστούν σωστά, η επιτυχής αντιμετώπιση απειλών μπορεί να αποτελέσει μια επιπλέον επιχειρησιακή λειτουργία.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν χρόνο, τόσο στην αναδιαμόρφωση των εταιρικών τους διεργασιών, όσο και στην ασφάλιση γνωστή ως Cyber Insurance.

Το Cyber Insurance δεν είναι ένα μαγικό ραβδί το οποίο θα εμποδίσει μια ηλεκτρονική επίθεση, αλλά σε συνδυασμό με την επιχειρησιακή αναδιαμόρφωση, θα φροντίσει να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες για την επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, στην Cyber ασφάλιση γίνεται προσδιορισμός και ποσοτικοποίηση του ρίσκου σε χρηματικές μονάδες, σχεδιασμός αντίδρασης της επιχείρησης σε τυχόν περιστατικά ασφάλειας, καθώς και συμμόρφωση της επιχείρησης με τις τελευταίες οδηγίες και νομοθετικές ρυθμίσεις για την ασφάλεια ψηφιακών συστημάτων. Επίσης, αρκετές φορές παρέχεται εκπαίδευση και αξιολόγηση των εργαζομένων της επιχείρησης, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής.

Εμείς, ως Πανεπιστήμιο Πειραιώς, συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Έργο SECONDO το οποίο προτείνει μια πλατφόρμα «Economics-of-Security-as-a-Service», ακολουθώντας το πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Η πλατφόρμα αυτή εστιάζει στην εκτίμηση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο, όπου, με μία ποσοτικοποιημένη προσέγγιση μπορεί να μετρηθεί η έκθεση στον κυβερνοχώρο.

Επίσης, παρέχει αναλύσεις για αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση κινδύνων, προτείνοντας βέλτιστες επενδύσεις σε μηχανισμούς ασφάλειας για τον περιορισμό του κινδύνου στον κυβερνοχώρο. Τέλος, στοχεύει στον προσδιορισμό των υπολειπόμενων κινδύνων και στην εκτίμηση των ασφαλίστρων.

*Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το «My Interasco Customer Portal» απλοποιεί τη διαχείριση ασφαλιστηρίων

Με ένα μόνο κλικ, οι πελάτες μπορούν να έχουν συγκεντρωτική ενημέρωση, να παρακολουθούν την επιβράβευσή τους, αλλά και να μειώνουν τη χρήση χαρτιού

ΕΑΣΕ και ΣΕΣΜΑ άνοιξαν τον διάλογο για μια Ελλάδα που παράγει αξία

Όσα ανέδειξε η κοινή εκδήλωση με θέμα «Νέο παραγωγικό μοντέλο: Η Ελλάδα παράγει – Οι πολίτες ευημερούν»

Black Friday και ασφαλιστική κάλυψη

Eυκαιρία για την ασφαλιστική αγορά να αναδείξει τον ρόλο της στην προστασία επιχειρήσεων και καταναλωτών

Η ψηφιακή ασφάλεια δεν είναι πια μόνο θέμα τεχνολογίας – Ξεκάθαρη ανάγκη κάλυψης από την ασφαλιστική αγορά!

Τι αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα της Visa σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η τηλεργασία κάλυψε ανάγκες, αλλά η φυσική παρουσία στο γραφείο παραμένει αναντικατάστατη

Ο Γ. Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Artion ΑΕ, αναδεικνύει δεξιότητες που η τηλεργασία δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως

Γ. Καραβίας: Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει τις ζημιές του μπλακάουτ στο FIR

Τι αναφέρει η ΥΠΑ για τον εντοπισμό της βλάβης - Οι νέοι πομποδέκτες και οι αποζημιώσεις της Aegean

Νέος ΚΟΚ 2026: Αλλάζει η οδηγική κουλτούρα στην Ελλάδα;

Σημάδια ουσιαστικής αλλαγής καταγράφονται στη συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών

Με έμφαση στην αξιοπιστία υποδέχεται το 2026 η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική

Με θετικό πρόσημο και σαφές μήνυμα συνέχειας στις βασικές της αξίες υποδέχεται το 2026 η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική (Orizon Insurance)

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τρίτο κύμα της καμπάνιας της ΕΑΕΕ «Μαζί, απέναντι στο απρόβλεπτο»

Τα δύο πρώτα κύματα της καμπάνιας σημείωσαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, επιτυγχάνοντας υψηλά επίπεδα κάλυψης και συχνότητας στο βασικό κοινό-στόχο

Στρατηγική εμπορική συμφωνία της Τειρεσίας με την Equifax

Nέες καινοτόμες υπηρεσίες Γραφείου Πίστης στην Ελλάδα

Νέα Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια Ασθενών: Η Ελλάδα στο επίκεντρο διεθνούς επιστημονικής δημοσίευσης

Η εμπειρία της Ελλάδας αναδεικνύεται ως παράδειγμα συμμετοχικής και τεκμηριωμένης χάραξης πολιτικής – Βέλτιστες πρακτικές σε 4 βασικούς τομείς

Βουτιά 20% στα αντασφάλιστρα, ψηλά η κερδοφορία

Η εξομάλυνση των τιμών μπρος τα κάτω θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγάλων μεσιτών αντασφάλισης, για όλο το 2026

Καίρια συνάντηση σήμερα στην ΤτΕ για το θέμα των προμηθειών με ΕΕΑ, ΕΑΕΕ και Σωματεία

Η έκβαση της συνάντησης αναμένεται να καθορίσει τα επόμενα βήματα του κλάδου σε θεσμικό και νομικό επίπεδο