Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Σχετικά «ήπιο» ήταν το πρώτο εξάμηνο του έτους για τον παγκόσμιο (αντ)ασφαλιστικό κλάδο όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές, καθώς οι ασφαλισμένες ζημίες εκ του λόγου τούτου διαμορφώθηκαν στα 20 δις. δολάρια, ποσό κατά 26% χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου για τα έτη 2000-2018.
Η εκτίμηση αυτή ανήκει στην Impact Forecasting της Aon που υπολόγισε επίσης ότι οι συνολικές οικονομικές ζημίες από φυσικές καταστροφές για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019 ανήλθαν σε 73 δις. δολ., ποσό χαμηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων 18 ετών που είναι 94 δις. δολ.
Οι φυσικές καταστροφές στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 3.800 ανθρώπους κατά την εξεταζόμενη περίοδο, αριθμός κατά πολύ χαμηλότερος από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο (1980-2018) που υπολογίζεται σε 37.400. Οι τροπικοί κυκλώνες και οι πλημμύρες ήταν τα πιο θανατηφόρα συμβάντα, καθώς προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 1.500 και 1.425 ανθρώπων, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την Αon, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν 163 φυσικές καταστροφές. Τουλάχιστον 17 συμβάντα προκάλεσαν ζημίες άνω των 1 δις. δολαρίων, έξι εκ των οποίων έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ και άλλα όσο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, τέσσερα στην ευρύτερη περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) και ένα στην Λατινική Αμερική.
«Παρόλο που το πρώτο εξάμηνο του έτους δεν ήταν υπερβολικά δαπανηρό για την ασφαλιστική βιομηχανία και τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, είχε ισχυρό αντίκτυπο από ανθρωπιστικής πλευράς», σχολίασε ο Steve Bowen, διευθυντής του Impact Forecasting της Aon.
«Πολυάριθμα καιρικά φαινόμενα που έσπασαν ρεκόρ από τους τροπικούς κυκλώνες και τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις έως τις ακραίες θερμοκρασίες, ανέδειξαν το πόσο ευάλωτοι παραμένουν οι πληθυσμοί πολλών χωρών, ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων…Τα συμβάντα αυτού του έτους υπογραμμίζου την ανάγκη για λήψη μέτρων, όπως ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η ελαχιστοποίηση του “protection gap” (σ.σ. διαφορά μεταξύ των ασφαλισμένων και των μη ασφαλισμένων ζημιών) και την εφαρμογή ενός συνδυασμού λύσεων με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια», κατέληξε.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ: http://thoughtleadership.aon.com/Documents/20190723-analytics-if-1h-global-report.pdf