back to top
23.6 C
Athens
Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025

«Άνοιξε» η συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ (upd)

Παράταση για την πιστοποίηση των γιατρών στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ο Οργανισμός, μετά το σάλο που προκάλεσε η αιφνίδια επιβολή “κόφτη” στο σύστημα για όσους δεν είχαν πιστοποιηθεί. Μάλιστα, το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης μεταξύ του προέδρου του Οργανισμού και των επικεφαλής των φορέων των γιατρών.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τους παρόχους υγείας για την υποχρεωτικότητα της πιστοποίησης, προκειμένου να τους επιτρέπεται η συνταγογράφηση. Ωστόσο, η προθεσμία που ο ίδιος είχε θέσει (01/06/16) είχε παρέλθει, χωρίς η οδηγία αυτή να εφαρμοστεί – άγνωστο για ποιο λόγο. Η παρελκυστική αυτή πολιτική είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί γιατροί να μην έχουν πιστοποιηθεί μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα προ ημερών που το σύστημα τους “πέταξε έξω” να δημιουργηθεί πανδαιμόνιο.

- Advertisement -

Ο αποκλεισμός από την εκτέλεση παραπεμπτικών που προέρχονται από μη πιστοποιημένους στον ΕΟΠΥΥ γιατρούς έγινε αιφνίδια τη Δευτέρα, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση, κυρίως για τους ασθενείς“, αναφέρει στο Virus, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ και του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Α. Μαστοράκου.

Όπως εξήγησε, η διαδικασία διπλής πιστοποίησης, τόσο στην ΗΔΙΚΑ όσο και στο eΔΑΠΥ του ΕΟΠΥΥ συνιστά υπερβολική γραφειοκρατεία, η οποία θα επιλυόταν άμεσα αν τα δύο συστήματα απλά συνδέονταν. Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειονότητα των συμβεβλημένων γιατρών είχε συμμορφωθεί με την οδηγία του ΕΟΠΥΥ, ειδικά όσοι συνταγογραφούν αναλώσιμα. Αυτοί που “έφαγαν την κρυάδα” τη Δευτέρα το πρωί είναι, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, η νοσοκομειακοί ιατροί και όσοι συνταγογραφούν σε πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ. Λόγω της αναστάτωσης υπήρξαν, μάλιστα, περιπτώσεις ασθενών που δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν τη συνταγή κανονικά και πλήρωσαν το κόστος των αναλώσιμων ή των φαρμάκων.

- Advertisement -

Δεν είναι δυνατόν να αναστατώνεται η λειτουργία ιατρείων και οι ασφαλισμένοι με το πάτημα ενός κουμπιού“, προσέθεσε.

Αλλά και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν τις έντονες επιφυλάξεις τους για τις όποιες αναφορές και διαβεβαιώσεις του Σ. Μπερσίμη. Όπως αναφέρουν στο Virus, πλέον προθέσεις και σχέδια θα πρέπει να τους παραδίδονται γραπτώς.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, η συνταγογράφηση ανοίγει για όλους (πιστοποιημένους και μη) μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Μετά από αυτή την ημερομηνία, παραπεμπτικό ή συνταγή που θα έχει εκδοθεί από μη πιστοποιημένο γιατρό δεν θα αποζημιώνεται” επισημαίνεται. Διευκρινίζεται, παράλληλα, πως το μήνυμα «Ο Συνταγογράφος Ιατρός δεν έχει πιστοποιηθεί στον ΕΚΠΥ» που εμφανίζεται από το σύστημα στους γιατρούς μέχρι εκείνη την ημερομηνία, έχει μόνο προειδοποιητικό χαρακτήρα και τα παραπεμπτικά μπορούν να εκτελεστούν κανονικά.

Για να πιστοποιηθεί ένας γιατρός αρκεί να ακολουθήσει μερικές απλές οδηγίες. Δείτε τις εδώ.

Πάντως, στη συνάντηση τέθηκαν και τα υπόλοιπα “αγκάθια” στις σχέσεις των δύο πλευρών, όπως το θέμα της αλλαγής του χρόνου των ραντεβού (διαβάστε εδώ).  Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, το 15λεπτο έχει αποτελέσει “πονοκέφαλο” κυρίως για τους οικογενειακούς γιατρούς, που δέχονται μεγαλύτερο όγκο ασφαλισμένων και ασχολούνται με πράξεις πρόληψης, όπως τα εμβόλια ή η διαχείριση χρόνιων παθήσεων.

Με την εφαρμογή του 15λεπτου αναπτυχθηκαν ουρες αναμονής στα ιδιωτικά ιατρεία και κατ’ επέκταση αυξήθηκε ο συνολικός χρόνος εξυπηρέτησης, αφού οι ασφαλισμένοι έπρεπε να περιμένουν περισσότερη ώρα στα ιατρεία“, εξήγησε.  Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, οι ανάγκες διαφέρουν σημαντικά από τη μια περιοχή στην άλλη. Ειδικά σε ακριτικές περιοχές και νησιά οι 200 επισκέψεις που διαθέτουν οι συμβεβλημένοι ιατροί εξαντλούνται αμέσως, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί για να καλύψουν όλους τους πολίτες, εντός του πλαισίου που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, ο κ. Μπερσίμης φέρεται να δεσμεύτηκε ότι, ειδικά για αυτό το μήνα, όλες οι επισκέψεις θα αποζημιωθούν, ακόμη και εκείνες που δεν “έπιαναν” το 15λεπτο. Στόχος του ΕΟΠΥΥ, με την αυξηση του χρόνου του ραντεβού, είναι να ανιχνεύσει τις ακραίες περιπτώσεις, στις οποίες για παράδειγμα η επίσκεψη φαίνεται να είναι μόλις 1 λεπτό.

Στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα της αναγραφής στη συνταγή, στο χώρο του σχολίου, της εμπορικής ονομασίας των φαρμάκων. Σύμφωνα με εκπροσώπους των γιατρών, ο ΕΟΠΥΥ φέρεται να επιμένει στην άρση της δυνατότητας αυτής, παρά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει τους γιατρούς. Οι δύο πλευρές συζήτησαν και τις νέες συμβάσεις, που θα ειναι με πάγιες αντιμισθίες και per capita αμοιβη.

Υπάρχει μία διάθεση αποχώρησης από τον ΕΟΠΥΥ ειδικά από οικογενειακούς γιατρούς“, ανέφερε η κ. Μαστοράκου προσθέτοντας πως “με οριζόντια μέτρα δεν γίνεται να καλυφθούν τόσο διαφορετικές ανάγκες“.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Νοσήλια και ασφάλιστρα: δύο όψεις του ίδιου νομίσματος – Να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση

Μια μεγάλη συζήτηση για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας έχει ανοίξει από τις αρχές του έτους και, δυστυχώς, αν δεν υπάρξουν συναινετικές προσεγγίσεις

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης Ασφαλιστικού Πράκτορα

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ανακοινώνει τη διοργάνωση νέου εξ αποστάσεως προγράμματος προετοιμασίας για τις εξετάσεις

ΕΟΠΥΥ: Οδηγίες εγγραφής για την αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον

Αναλυτικές οδηγίες εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ προς τους δικαιούχους ασφαλισμένους Φαρμάκων Υψηλού Κόστους προκειμένου να αιτηθούν

Ο κανονισμός της Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ

Με υπουργική απόφαση ορίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας της μη αμειβόμενης Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

NN. Σχεδιάζει να καταρρίψει το νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2025 με επενδύσεις εκατομμυρίων

Επενδύσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει η ΝΝ στην Ελλάδα για να ενισχύσει το προφίλ της και τις επιδόσεις των 1500 συνεργατών της, αναμένοντας το 2025

Νόμος 5162/24: τι ισχύει για την υποχρεωτικότητα κάλυψης των ΙΧ οχημάτων και των οχημάτων επαγγελματικής χρήσης

Σύμφωνα με τον Νόμο 5162/2024, από 1/6/25 καθίσταται υποχρεωτική η  ασφάλιση επιχειρήσεων και οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών. 

Τo νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ε.Ι.Α.Σ.

Επίκαιρες και ενδιαφέρουσες θεματικές επιλογές εμπεριέχει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Απεργία στα ΜΜΕ

Σε απεργία στις 5 και στις 12 Ιουνίου προχωρούν οι δημοσιογράφοι μετά την πρόσκληση των ενώσεών τους.

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

O Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων

Στο θέμα των ασφαλίστρων στα προγράμματα Υγείας που υφίσταται ακόμα ως πρόβλημα της αγοράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου

«Σταθερά Μαζί»: Πάνω από 850 συμμετοχές στα συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο ετήσια συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ για το 2025, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Εθνική Ασφαλιστική ανέδειξε την ανάγκη θεσμικής συνεργασίας για μια κοινωνία ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για συλλογική δράση και θεσμική συνεργασία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης