Παράταση για την πιστοποίηση των γιατρών στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ο Οργανισμός, μετά το σάλο που προκάλεσε η αιφνίδια επιβολή “κόφτη” στο σύστημα για όσους δεν είχαν πιστοποιηθεί. Μάλιστα, το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης μεταξύ του προέδρου του Οργανισμού και των επικεφαλής των φορέων των γιατρών.
Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τους παρόχους υγείας για την υποχρεωτικότητα της πιστοποίησης, προκειμένου να τους επιτρέπεται η συνταγογράφηση. Ωστόσο, η προθεσμία που ο ίδιος είχε θέσει (01/06/16) είχε παρέλθει, χωρίς η οδηγία αυτή να εφαρμοστεί – άγνωστο για ποιο λόγο. Η παρελκυστική αυτή πολιτική είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί γιατροί να μην έχουν πιστοποιηθεί μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα προ ημερών που το σύστημα τους “πέταξε έξω” να δημιουργηθεί πανδαιμόνιο.
“Ο αποκλεισμός από την εκτέλεση παραπεμπτικών που προέρχονται από μη πιστοποιημένους στον ΕΟΠΥΥ γιατρούς έγινε αιφνίδια τη Δευτέρα, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση, κυρίως για τους ασθενείς“, αναφέρει στο Virus, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ και του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Α. Μαστοράκου.
Όπως εξήγησε, η διαδικασία διπλής πιστοποίησης, τόσο στην ΗΔΙΚΑ όσο και στο eΔΑΠΥ του ΕΟΠΥΥ συνιστά υπερβολική γραφειοκρατεία, η οποία θα επιλυόταν άμεσα αν τα δύο συστήματα απλά συνδέονταν. Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειονότητα των συμβεβλημένων γιατρών είχε συμμορφωθεί με την οδηγία του ΕΟΠΥΥ, ειδικά όσοι συνταγογραφούν αναλώσιμα. Αυτοί που “έφαγαν την κρυάδα” τη Δευτέρα το πρωί είναι, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, η νοσοκομειακοί ιατροί και όσοι συνταγογραφούν σε πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ. Λόγω της αναστάτωσης υπήρξαν, μάλιστα, περιπτώσεις ασθενών που δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν τη συνταγή κανονικά και πλήρωσαν το κόστος των αναλώσιμων ή των φαρμάκων.
“Δεν είναι δυνατόν να αναστατώνεται η λειτουργία ιατρείων και οι ασφαλισμένοι με το πάτημα ενός κουμπιού“, προσέθεσε.
Αλλά και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν τις έντονες επιφυλάξεις τους για τις όποιες αναφορές και διαβεβαιώσεις του Σ. Μπερσίμη. Όπως αναφέρουν στο Virus, πλέον προθέσεις και σχέδια θα πρέπει να τους παραδίδονται γραπτώς.
Σύμφωνα με τη νέα οδηγία που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, η συνταγογράφηση ανοίγει για όλους (πιστοποιημένους και μη) μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017.
Μετά από αυτή την ημερομηνία, παραπεμπτικό ή συνταγή που θα έχει εκδοθεί από μη πιστοποιημένο γιατρό δεν θα αποζημιώνεται” επισημαίνεται. Διευκρινίζεται, παράλληλα, πως το μήνυμα «Ο Συνταγογράφος Ιατρός δεν έχει πιστοποιηθεί στον ΕΚΠΥ» που εμφανίζεται από το σύστημα στους γιατρούς μέχρι εκείνη την ημερομηνία, έχει μόνο προειδοποιητικό χαρακτήρα και τα παραπεμπτικά μπορούν να εκτελεστούν κανονικά.
Για να πιστοποιηθεί ένας γιατρός αρκεί να ακολουθήσει μερικές απλές οδηγίες. Δείτε τις εδώ.
Πάντως, στη συνάντηση τέθηκαν και τα υπόλοιπα “αγκάθια” στις σχέσεις των δύο πλευρών, όπως το θέμα της αλλαγής του χρόνου των ραντεβού (διαβάστε εδώ). Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, το 15λεπτο έχει αποτελέσει “πονοκέφαλο” κυρίως για τους οικογενειακούς γιατρούς, που δέχονται μεγαλύτερο όγκο ασφαλισμένων και ασχολούνται με πράξεις πρόληψης, όπως τα εμβόλια ή η διαχείριση χρόνιων παθήσεων.
“Με την εφαρμογή του 15λεπτου αναπτυχθηκαν ουρες αναμονής στα ιδιωτικά ιατρεία και κατ’ επέκταση αυξήθηκε ο συνολικός χρόνος εξυπηρέτησης, αφού οι ασφαλισμένοι έπρεπε να περιμένουν περισσότερη ώρα στα ιατρεία“, εξήγησε. Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, οι ανάγκες διαφέρουν σημαντικά από τη μια περιοχή στην άλλη. Ειδικά σε ακριτικές περιοχές και νησιά οι 200 επισκέψεις που διαθέτουν οι συμβεβλημένοι ιατροί εξαντλούνται αμέσως, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί για να καλύψουν όλους τους πολίτες, εντός του πλαισίου που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο, ο κ. Μπερσίμης φέρεται να δεσμεύτηκε ότι, ειδικά για αυτό το μήνα, όλες οι επισκέψεις θα αποζημιωθούν, ακόμη και εκείνες που δεν “έπιαναν” το 15λεπτο. Στόχος του ΕΟΠΥΥ, με την αυξηση του χρόνου του ραντεβού, είναι να ανιχνεύσει τις ακραίες περιπτώσεις, στις οποίες για παράδειγμα η επίσκεψη φαίνεται να είναι μόλις 1 λεπτό.
Στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα της αναγραφής στη συνταγή, στο χώρο του σχολίου, της εμπορικής ονομασίας των φαρμάκων. Σύμφωνα με εκπροσώπους των γιατρών, ο ΕΟΠΥΥ φέρεται να επιμένει στην άρση της δυνατότητας αυτής, παρά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει τους γιατρούς. Οι δύο πλευρές συζήτησαν και τις νέες συμβάσεις, που θα ειναι με πάγιες αντιμισθίες και per capita αμοιβη.
“Υπάρχει μία διάθεση αποχώρησης από τον ΕΟΠΥΥ ειδικά από οικογενειακούς γιατρούς“, ανέφερε η κ. Μαστοράκου προσθέτοντας πως “με οριζόντια μέτρα δεν γίνεται να καλυφθούν τόσο διαφορετικές ανάγκες“.