back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ανατροπή: Η πολλή «καλή» χοληστερίνη μπορεί να κάνει κακό!

Ανατρέπονται όσα γνωρίσαμε για το ρόλο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), που είναι γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη. Μία νέα έρευνα καταρρίπτει την αντίληψη ότι είναι ευεργετική για την υγεία μας και δείχνει ότι, όταν είναι πολύ υψηλή, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου!

Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί κάνουν σαφή διάκριση ανάμεσα στη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Η γενική οδηγία είναι να διατηρούνται τα επίπεδα της «κακής» LDL όσο το δυνατόν πιο χαμηλά και τα επίπεδα της «καλής» HDL υψηλά.

- Advertisement -

Με βάση τις μέχρι σήμερα έρευνες, η LDL θεωρείται πως αυξάνει τον κίνδυνοκαρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ από την άλλη η HDL ότι απομακρύνει την περίσσεια χοληστερόλη και μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η νέα έρευνα έρχεται να τα ανατρέψει όλα αυτά εν μέρει. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Heart Journal (https://goo.gl/EYSMrP) και εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Børge Nordestgaard και τον Christian M. Madsen από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

- Advertisement -

Οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα από 3 μεγάλα αρχεία δεδομένων: τη μελέτη Copenhagen City Heart Study, τη μελέτη Copenhagen General Population Studyκαι Danish Civil Registration System. Συνολικά, λοιπόν, εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 116.000 ανθρώπους, τους οποίους παρακολούθησαν κλινικά κατά μέσο όρο για χρονικό διάστημα 6 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων πέθαναν πάνω από 10.500 άτομα.

Τα επίπεδα χοληστερόλης (LDL και HDL) μετρήθηκαν με εξετάσεις αίματος (όχι νηστείας) και τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν με όλες τις παραμέτρους, που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη συνολική θνησιμότητα, όπως ηλικία, δείκτη μάζας σώματος, κάπνισμα, αλκοόλ, σωματική δραστηριότητα και διαβήτη.

Συνολικά, 0,4% των ανδρών και 0,3% των γυναικών είχαν υπερβολικά υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης. Είχαν δηλαδή στο αίμα τους πάνω από 3 mmol ανά λίτρο στους άνδρες και πάνω από 3,5 mmol στις γυναίκες.

Η μελέτη λοιπόν ανέδειξε ότι άνδρες με υπερβολικά υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης είχαν 106% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με άνδρες, που είχαν φυσιολογικά επίπεδα. Στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 68% περισσότερες πιθανότητες.

Ακόμη, τα ποσοστά θνησιμότητας στους άνδρες με πολύ υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης είχαν επίσης 36% μεγαλύτερα, σε σχέση με τα ποσοστά θνησιμότητας των ανδρών με φυσιολογικά επίπεδα. Τα χαμηλότερα επίπεδα θνησιμότητας βρέθηκαν σε άτομα με μέτρια επίπεδα της HDL: 1,9 mmol ανά λίτρο στους άνδρες και 2,4 mmol στις γυναίκες.

Ο καθηγητής Nordestgaard προειδοποιεί ότι η μελέτη ήταν παρατήρησης και δεν μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τα αίτια. Ακόμη, υποδεικνύει ότι οι μελλοντικές έρευνες πρέπει να προσπαθήσουν «να εξηγήσουν γιατί άτομα με υπερβολικά υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης έχουν αυξημένη θνησιμότητα».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η πρόληψη σώζει ζωές-Ποιες εξετάσεις αμελούμε

Είναι γεγονός ότι με τον προληπτικό έλεγχο σώζονται ζωές, αφού με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εντοπιστούν πολύ σοβαρά νοσήματα στην αρχή της εξέλιξής τους

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Ποια νέα έργα για την Υγεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μητρώα της ΗΔΙΚΑ, προληπτικά τεστ υγείας, προγράμματα έρευνας και άλλα περιλαμβάνονται στα 372 έργα που εντάχθηκαν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

“Ξεκλειδώνεται” πολύτιμη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις , δημιουργώντας ανάπτυξη

Νέα αυξημένα όρια εγγυητικών επιστολών που 'ξεκλειδώνουν' μεγάλη ρευστότητα για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις λάνσαρε η “Karavias Underwriting Agency

Νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025

Eναρξη λειτουργίας μιας σειράς ψηφιακών εργαλείων με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης

Οι νέοι ορίζοντες που ανοίγονται για την ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ από τις αρχές 2025 

Η επιχειρηματική δικαίωση του Ν. Μακρόπουλου ως βασικού μετόχου και  σε έναν μεγάλο όμιλο  

Οι τρεις προτάσεις της ΕΑΔΕ στο υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Η ΕΑΔΕ κρίνει αναγκαίατ η διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης οχημάτων με την προσθήκη των κινδύνων από σεισμό και χαλαζόπτωση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

“Ξεκλειδώνεται” πολύτιμη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις , δημιουργώντας ανάπτυξη

Νέα αυξημένα όρια εγγυητικών επιστολών που 'ξεκλειδώνουν' μεγάλη ρευστότητα για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις λάνσαρε η “Karavias Underwriting Agency

Γ. Χατζηθεοδοσίου: “Σοκ και δέος. Να το δούμε να γίνεται πράξη”

Mε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α και Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου χαιρέτισε τις ανακοινώσεις διά στόματος πρωθυπουργού

Η ERGO Μεγάλος Χορηγός του ΣΕΓΑΣ και του 41ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας

Η ERGO Ασφαλιστική, σταθερός υποστηρικτής του ΣΕΓΑΣ και του δρομικού κινήματος από το 2011, έδωσε για μία ακόμα φορά δυναμικό «παρών» στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Ν. Σπυράτος, ERGO: Η ασφαλιστική διείσδυση στις ΜμΕ είναι εξαιρετικά χαμηλή

Στη σύγχρονη, ψηφιακή εποχή, στην οποία η χρήση του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής,

Νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025

Eναρξη λειτουργίας μιας σειράς ψηφιακών εργαλείων με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης