Στο τέλος της μοιάζει να είναι η πολύμηνη διαδικασία ανασύνταξης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ. Αν και η προηγούμενη ηγεσία του Οργανισμού είχε ολοκληρώσει (σε ενάμιση χρόνο) τη διαδικασία, ο νυν πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αποφάσισαν πως θα χρειαστεί επανασχεδιασμός του Κανονισμού, εισάγοντας μια σειρά από ζητήματα και τροποποιήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, ο νέος ΕΚΠΥ είναι στη φάση της κοστολόγησης και εν συνεχεία θα αποσταλλεί εκ νέου στο Υπουργείο Υγείας για να συνδεθεί με την εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση.
Μεταξύ των αλλαγών ο νέος ΕΚΠΥ θα περιλαμβάνει και την ένταξη της οδοντιατρικής περίθαλψης. Ωστόσο, όπως είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού έμφαση θα δοθεί στην πρόληψη, μέσω των δημόσιων οδοντιατρείων σε Κέντρα Υγείας και μονάδες ΠΕΔΥ. Ο κ. Γεωργαγκόπουλος είχε τότε κάνει λόγο για εξορθολογισμό των δαπανών με νέες συμβάσεις και τιμολογήσεις (εδώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, ο νέος ΕΚΠΥ θα εισάγει την αρχή της διαπραγμάτευσης για μια σειρά παροχών που έως τώρα χαρακτηρίζοντας από μια διαδικασία που οδηγούσε εύκολα στη σπατάλη. Οι πληροφορίες θέλουν λοιπόν τον ΕΟΠΥΥ να ρυθμίζει πλέον τη συνταγογράφηση επιθεμάτων κατακλίσεων, σκευασμάτων ειδικής διατροφής, αλλά και γυαλιών οράσεως μέσω της σύναψης συμβάσεων, ώστε να βελτιωθεί ο έλεγχος της δαπάνης. Για παράδειγμα, ο ΕΟΠΥΥ θα συνάψει συμβάσεις με οπτικούς για τα γυαλιά οράσεως.
Ο έλεγχος των δαπανών παραμένει το βασικότερο “αγκάθι στα πλευρά” της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, με την ηγεσία να εξετάζει τη λήψη μιας σειράς μέτρων για τη μείωση του κόστους και “περιθώρια υπάρχουν”, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος στο Virus. Ακόμη ένα παράδειγμα αποτελεί η αξιοποίηση χρησιμοποιημένων αμαξιδίων.
“Ο έλεγχος των πηγών δαπανών είναι σημαντικός όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι. Πέρα από την εξοικονόμηση επιτρέπει και την αξιοποίηση των χρημάτων που εξοικονομούνται σε άλλους τομείς”, προσέθεσε το στέλεχος του Οργανισμού.
Οι ανάγκες επιτάσσουν τη λήψη μέτρων, με το φορέα να τεκμηριώνει κάθε απόφαση του. Μετά το σκάνδαλο με τη συνταγογράφηση των επιθεμάτων κατακλίσεων, όπου ίδια φωτογραφία ασθενή χρησιμοποιήθηκε από πολλούς γιατρούς. Ειδικότερα, ο έλεγχος έδειξε ότι από τους 2.500 χιλιάδες γιατρούς που ελέγχθηκαν, καθώς είχαν συνταγογραφήσει επίθεμα κατάκλισης, οι 1.000 είχαν χρησιμοποιήσει την ίδια φωτογραφία! 600 εξ αυτών έχουν κληθεί προς απολογία.
Επόμενος “στόχος” του ΕΟΠΥΥ είναι τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, καθώς είναι σε εξέλιξη αντίστοιχη μελέτη για να διαπιστωθεί τυχόν “υπερσυνταγογράφηση”.