Με μία άλλη οπτική από το συνέδριο της KPMG μας έκανε να δούμε τα προβλήματα στην υγεία, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής Δημήτρης Μαζαράκης, o οποίος συνομίλησε μαζί μας για το σημερινό καθεστώς που διέπει τις λειτουργίες των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων και για το δείκτη των παλαιών χαρτοφυλακίων υγείας, από τα όσα έχουν εναπομείνει και διακρατούν οι ασφαλιστικές.
Ενδιαφέρουσα πολύ είναι ο οπτική που μας έδωσε για τα καθεστώς των ιδιωτικών κλινικών. Ο Δημήτρης Μαζαράκης βλέπει θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ολιγοπώλιο στις ασφαλιστικές ζωής και υγείας και όχι στην αγορά ιδιωτικών κλινικών.
Μας ρωτά, πόσες ιδιωτικές κλινικές λειτουργούν στην Ελλάδα και πόσες είναι οι ασφαλιστικές ζωής και υγείας; Γιατί οι ιδιωτικά ασφαλισμένοι επιλέγουν να πάνε στο Υγεία; Η απάντηση που μας παραθέτει, είναι γιατί τα δύο, τρία αυτά μεγάλα νοσοκομεία έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις, ικανές να καλύψουν την ζήτηση.
Με την απάντηση αυτή, για να μην γίνει κάποια παρερμηνεία, δεν προσπάθησε να υπεκφύγει των προβλημάτων που υφίστανται με τα ασφαλιστήρια υγείας, τις αυξήσεις των ασφαλίστρων, τις ακυρώσεις των, κ.α., αντίθετα μας έβαλε με την ετών εμπειρία που διαθέτει στην Ελλάδα και στην Μέση Ανατολή και ως τέως πρόεδρος της ΕΑΕΕ και της Επιτροπής για την Υγεία σε έναν άλλο δρόμο σκέψης που πραγματικά πρέπει να τον δουλέψουμε για να δούμε μπροστά μας.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των προβλημάτων και της εύρεσης λύσεων συναινεί και στην αλλαγή υπολογισμού δαπανών του δείκτη υγείας. Συμφωνεί να αλλάξει ο δείκτης υγείας και να προσμετρά όλα τα ασφαλιστήρια υγείας και ζωής και όχι μόνο τα legacy – παλαιά χαρτοφυλάκια υγείας που νομοτελειακά γράφουν ζημιές.
Ποιος όμως θα ασχοληθεί με αυτή την αλλαγή; Απαιτείται πολλή δουλειά από την ΕΑΕΕ και την Επιτροπή Υγείας και Ζωής της ΕΑΕΕ. Από τότε που μπήκε στην ζωή μας ο δείκτης υγείας, έχουν παραμείνει όλα τα ίδια, δεν έχει αλλάξει κάτι.
Ποιοι μπορούν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα που υφίσταται εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, και δουλέψουν συστηματικά πάνω σε αυτό με στόχο και τα ΣΔΙΤ, ώστε να πάψει ο κλάδος υγείας να έχει διαρροές και να επιτελέσει το έργο που επικαλούμεθα;