Μείωση της θνητότητας κατά 52% στους βαριά νοσούντες από τον κορωνοϊό και ταχύτερη ανάρρωση δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης για μία πρωτοποριακή θεραπεία με Τ λεμφοκύτταρα, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.
Η θεραπεία μετατρέπει σε «ζωντανό φάρμακο» εντός του ασθενή τα Τ-λεμφοκύτταρα που λαμβάνονται από δότες που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό και πολλαπλασιάζονται στη συνέχεια στο εργαστήριο. Όταν εισέλθουν στην κυκλοφορία του ασθενούς, αυτά τα ειδικά Τ λεμφοκύτταρα αναγνωρίζουν τον ιό ως «εισβολέα» πολλαπλασιάζονται και τον εξαλείφουν.
Η μελέτη έγινε από την Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου, σε συνεργασία με τις κλινικές COVID και εντατικής και το Ανοσολογικό τμήμα του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης. Στην έρευνα συμμετείχαν 90 ασθενείς, από τους οποίους οι 60 έλαβαν τα Τ-λεμφοκύτταρα που αναγνωρίζουν τον κορωνοϊό (ομάδα Α) και οι 30 έλαβαν μόνο την πρότυπη φροντίδα (η καθιερωμένη αγωγή που χορηγείται σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς, ομάδα Β).
διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr