Σημαντική ώθηση στη φαρμακευτική βιομηχανία των γενοσήμων αναμένεται να δώσει η υιοθέτηση της πρότασης της Κομισιόν για αλλαγές στους κανονισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας.
Μετά την ανακοίνωση της Στρατηγικής Ενιαίας Αγοράς το 2015 και την εκκίνηση της διαβούλευσης για το μέλλον των συμπληρωματικών πιστοποιητικών προστασίας (Supplementary Protection Certificates – SPCs) και των εξαιρέσεων που σχετίζονται με την έρευνα το περασμένο φθινόπωρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόταση της για αλλαγές στο σύστημα των πατεντών. Αυτές οι τροποποιήσεις στόχο έχουν να επιτρέψουν στις φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν γενόσημα να εξάγουν σε χώρες και περιοχές όπου δεν ισχύουν οι συμπληρωματικές πατέντες.
Όπως είχε γράψει το Virus τον περασμένο Οκτώβριο, η Κομισιόν διερευνούσε τρόπους που θα επιτρέψουν στη φαρμακοβιομηχανία να αναπτύξει και να παράξει τα γενόσημα φαρμάκων πριν τη λήξη των συμπληρωματικών τους πατεντών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέποντας την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες.
Τα SPCs δημιουργήθηκαν για να επεκτείνουν τη διάρκεια των πατεντών συγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων προκειμένου να αντισταθμίσουν το μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να φθάσουν στην αγορά. Μαζί, όμως, με τη θετική επίδραση στις επενδύσεις στην έρευνα, οι εν λόγω κανόνες φαίνεται να οδήγησαν εταιρίες να μεταφέρουν την παραγωγή των εξαγώγιμων γενόσημων τους εκτός Ευρώπης, όπως αναφέρει η Κομισιόν.
“Η πρωτοβουλία μας θα βοηθήσει να ανοίξει μια διεθνής αγορά 95 δισεκατομμυρίων ευρώ”, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η Ευρωπαία Επίτροπος Βιομηχανίας Elzbieta Bienkowska, η οποία ανέφερε πως το ίδιο εργαλείο, το οποίο αποτέλεσε και την αναφορά της πρότασης, λειτούργησε ιδιαιτέρως καλά στον Καναδά, βοηθώντας τη φαρμακοβιομηχανία να αναπτυχθεί και να προσλάβει επιπλέον προσωπικό.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν εκτιμά ότι η πρόταση, που πρέπει φυσικά να εγκριθεί πρώτα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, μπορεί να αυξήσει τις καθαρές ετήσιες πωλήσεις κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ!