back to top
25.8 C
Athens
Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025

Νόμιμη η παραγωγή Κάνναβης… Φαρμακευτικής

Το δρόμο για την επένδυση στην καλλιέργεια, παραγωγή και διάθεση φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας ανοίγει το Σχέδιο Νόμου, που υπερψηφίστηκε την Πέμπτη 1/3 στη Βουλή. Βέβαια, η συζήτηση στην Ολομέλεια των «Διατάξεων για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» χαρακτηρίστηκε από το ιδιαίτερο «άρωμα» και τις ηλεκτρισμένες τοποθετήσεις, με αρκετές ενστάσεις να εκφράζονται, κυρίως για τους κινδύνους που ενέχονται, αλλά και την απουσία περιγραφής λεπτομερειών επί της διαδικασίας παραγωγής των προϊόντων αυτών.

Ο νόμος, πλέον, της Κυβέρνησης προβλέπει την πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, εγχωρίως παραγόμενα και δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας τον κατάλληλο χώρο για την καλλιέργεια και τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας. Παράλληλα, επιτρέπει την προώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος και από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου.

- Advertisement -

«Η κυβέρνηση για πρώτη φορά ικανοποιεί ένα κοινωνικό αίτημα. Αναγνωρίζει τις ανάγκες των ασθενών, διακρίνει τις προοπτικές παγκοσμίως για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης και επιχειρεί μεθοδικά να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Ρυθμίζει, δηλαδή, μια πραγματικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης.

Έντονες ενστάσεις επί της θεσμοθέτησης της διαδικασίας εξέφρασαν εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης

- Advertisement -

«Δυστυχώς, δεν αφήνετε ένα παράθυρο για τη χρήση της ψυχαγωγικής κάνναβης. Αφήνετε ανοιχτές μπαλκονόπορτες. Κι αν ο κ. Καρανίκας θέλει την Ελλάδα να την κάνει όπως την έχει στο μυαλό του, έναν ατελείωτο μπάφο, εμείς, για εμάς και για τα παιδιά μας, δεν θα το επιτρέψουμε» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Βλάσης.

Τις ελάχιστες σελίδες του νομοσχεδίου ανέδειξε ο Κ. Γκιουλέκας, Βουλευτής της ΝΔ, καταγγέλλοντας την απόφαση των νομοθετών της κυβέρνησης να παραπέμψουν τη ρύθμιση βασικών παραμέτρων της καλλιέργειας, παραγωγής και διάθεσης της ιατρικής κάνναβης σε Υπουργικές και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

«Λέμε «ναι» για στη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Λέμε «όχι» στην οποία ασαφή διάταξη ανοίγει το δρόμο στην απελευθέρωση της χρήσης κάνναβης», σημείωσε.

Ιδιαιτέρως φορτισμένη ήταν η τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος αντέδρασε εντόνως στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης γύρω από το σχέδιο νόμου. «Σε καμιά χώρα του κόσμου αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει με αυτούς τους όρους, τους πολεμικούς, να μας καταγγέλλουν ότι πάμε να θεσπίσουμε ναρκοκουλτούρα ή να κάνουμε τη χώρα μία απέραντη καλλιέργεια μπάφων. Αποδεικνύεται ότι είστε η χειρότερη λαϊκιστική εκδοχή της δεξιάς παράταξης των τελευταίων χρόνων», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Όπως εξήγησε, «χρειάζεται μια εξουσιοδοτική ευελιξία, καθώς πρόκειται για ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πεδίο, για αυτό και βάζουμε σήμερα την κεντρική ιδέα, τις βασικές γραμμές και θα αποτυπωθούν οι λεπτομέρειες, της παραγωγής και της τελικής διάθεσης των προϊόντων, στη δευτερογενή νομοθεσία, τις ΥΑ και τις ΚΥΑ».

«Όταν υπάρχει ένα φάρμακο, το οποίο είναι διαθέσιμο και μπορεί να έχει ισχυρή δράση, είναι ηθικά και επιστημονικά απαράδεκτο να το στερείς, να αποφεύγεις, να αποτρέπεις την κυκλοφορία του μόνο και μόνο για λόγους προκαταλήψεων, ιδεοληπτικής εμμονής ή ακόμα χειρότερα -επιτρέψτε μου- στη βάση της πολιτικής κουτοπονηριάς και της υποκρισίας. Δυστυχώς, οι προκαταλήψεις και η υποκρισία τρέφονται από την ασάφεια και τη θολούρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Αλλά προσέθεσε ότι «όσο πιο γενικό, αόριστο και ατελές είναι ένα θεσμικό πλαίσιο τόσο πιο εύκολα διαβρώνεται τελικά η κοινωνική πίστη σε ένα θέμα. Είναι τόσο ασαφές το νομοσχέδιο, που πραγματικά μπαίνει κανείς στον πειρασμό να πει “πάρτε το πίσω και ξαναφέρτε το επεξεργασμένο”».

Αρνητική ήταν και η στάση του ΚΚΕ. Όπως ξεκαθάρισε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Μ. Συντυχάκης, «το ΚΚΕ καταψηφίζει το σχέδιο νόμου και ζητά την απόσυρσή του, γιατί έχει ως βασικό κριτήριο το κέρδος και τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων, που στην περίπτωση των φαρμάκων εμπορεύονται και τον ανθρώπινο πόνο».

Πολύ προσεχτικά βήματα ζήτησε ο αγορητής των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος, τασσόμενος υπέρ της αρχής και του συνόλου του νομοσχεδίου, ενώ ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία ανάπτυξης, τα ερωτήματα είναι όμως πολλά και αναπάντητα και εάν πούμε “ναι” δεν ξέρουμε τι θα ψηφίζουμε», σημειώνοντας ότι κρίσιμα ζητήματα θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις.

«Η πολιτική της απαγόρευσης και της καταστολής έχει αποτύχει παταγωδώς» είπε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, υπογραμμίζοντας το παράδειγμα της ποτοαπαγόρευσης, που όχι μόνο συνέβαλε στην οικονομική άνθιση της μαφίας, αλλά συνοδεύτηκε από σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Πηγή: virus.com.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό – Ποιες αλλαγές έχει

Το τελικό Σχέδιο Νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού- Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας» κατατέθηκε στη Βουλή

Φαρμακευτική κάνναβη: Τα οφέλη που δεν γνωρίζουμε

Παρεξηγημένη και όχι ευρέως γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες, αξίζει να τη γνωρίσουμε.

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

NN. Σχεδιάζει να καταρρίψει το νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2025 με επενδύσεις εκατομμυρίων

Επενδύσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει η ΝΝ στην Ελλάδα για να ενισχύσει το προφίλ της και τις επιδόσεις των 1500 συνεργατών της, αναμένοντας το 2025

Νόμος 5162/24: τι ισχύει για την υποχρεωτικότητα κάλυψης των ΙΧ οχημάτων και των οχημάτων επαγγελματικής χρήσης

Σύμφωνα με τον Νόμο 5162/2024, από 1/6/25 καθίσταται υποχρεωτική η  ασφάλιση επιχειρήσεων και οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών. 

Τo νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ε.Ι.Α.Σ.

Επίκαιρες και ενδιαφέρουσες θεματικές επιλογές εμπεριέχει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τα εξοργιστικά του bancassurance για την ασφάλιση επιχειρήσεων

Η πελάτισσα κατέληξε να αγοράσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ το κόστος του οποίου ήταν 140 ευρώ το χρόνο.

Απεργία στα ΜΜΕ

Σε απεργία στις 5 και στις 12 Ιουνίου προχωρούν οι δημοσιογράφοι μετά την πρόσκληση των ενώσεών τους.

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

O Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων

Στο θέμα των ασφαλίστρων στα προγράμματα Υγείας που υφίσταται ακόμα ως πρόβλημα της αγοράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου

«Σταθερά Μαζί»: Πάνω από 850 συμμετοχές στα συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο ετήσια συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ για το 2025, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη