«Παγώνουν» οι σχέσεις των Φαρμακοποιών της Αττικής με τον ΕΟΠΥΥ στην καρδιά του καλοκαιριού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) αποφάσισε την αναστολή της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ, για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, από 1ης Αυγούστου.
Τότε, οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους το σύνολο του κόστους και να διεκδικήσουν τα χρήματα τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί μόνο αν ο Οργανισμός καταβάλλει τα ποσά που οφείλει στους Φαρμακοποιούς για το πρώτο 3μηνο του τρέχοντος έτους, έως τα τέλη του Ιουλίου, εξέλιξη μάλλον απίθανη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ Κ. Λουράντο, αφού ο ΕΟΠΥΥ έχει καταφέρει να πληρώσει έως σήμερα μόνο το 9% των φαρμακείων της Αττικής για τον Ιανουάριο…
«Με υπαιτιότητα του ΕΟΠΥΥ και όχι δική μας ο Οργανισμός στην πράξη δεν ξεκίνησε ποτέ να πληρώνει τα φαρμακεία για τα προϊόντα αυτά, βάσει της νέας σύμβασης», δηλώνει στο Virus o κ. Λουράντος, προσθέτοντας πως «στην Αττική έχει πληρωθεί μόνο το 9% των οφειλών και μόλις χθες καταβλήθηκαν οι οφειλές σε 188 φαρμακεία από σύνολο 3.500».
Φαίνεται, λοιπόν, πως για τους Φαρμακοποιούς ο «κόμπος έφθασε στο χτένι» και η αναστολή της πίστωσης χαρακτηρίζεται μονόδρομος. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χορηγούμε αναλώσιμα στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να πληρωνόμαστε, ενώ οι ίδιοι τα έχουμε καταβάλλει αυτά τα χρήματα στις εταιρίες», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΦΣΑ, που έκανε λόγο για χαώδεις καταστάσεις στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ που κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν τις νέες διαδικασίες.
Μάλιστα, ο ΦΣΑ αναμένεται να προχωρήσει και στην καταγγελία της σύμβασης με τον Οργανισμό. «Η συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ, αλλά και του ίδιου του προέδρου του και του Υπουργού Υγείας, που συνυπογράφει, είναι αντισυμβατική», υποστηρίζει ο κ. Λουράντος.
Η διάσταση στις σχέσεις του Οργανισμού με τους Φαρμακοποιούς φάνηκε και στη συνάντηση των δύο πλευρών τη Δευτέρα. Εκεί, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έκανε λόγο για πληρωμή για τον μήνα Ιανουάριο, η οποία πανελλαδικά έχει φθάσει στο 75%. Ειδικότερα, «σε επαρχιακούς συλλόγους με μικρότερη δύναμη μελών η πληρωμή έχει φθάσει και στο 100%, ενώ στην Αττική κατά μέσον όρο 45% περίπου». Η εν λόγω πορεία περιγράφηκε άλλωστε και από την εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του Οργανισμού, με τη σχετική απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου και στην οποία παραδέχεται τα προβλήματα (διαβάστε εδώ).
Εικόνα πολύ διαφορετική, βέβαια, από αυτή των Φαρμακοποιών της Αττικής, τα στοιχεία των οποίων βασίζονται στο λογιστηρίου του ΦΣΑ. Το μικρό ποσοστό των φαρμακείων τα οποία φέρονται να έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ έως σήμερα οδηγεί τους εκπροσώπους τους στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα δεν θα έχουν καταβληθεί ούτε έως τις 15 Αυγούστου. Αυτή την ημερομηνία φέρεται να ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στη συνάντηση της Δευτέρας, λέγοντας μάλιστα πως έως τα μέσα του Αυγούστου θα έχει αποπληρωθεί και ο Μάρτιος.
Η αντιπρόταση του Συλλόγου ήταν να πληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους με προκαταβολή και ας γίνει ο έλεγχος στη συνέχεια.
Καμπανάκι και από τον ΦΣΘ
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η χορήγηση των αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και ορθοπεδικών/ αναπνευστικών συσκευών και από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.
Όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης (ΦΣΘ), αιτία είναι τα συσσωρευμένα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία ελέγχου και πληρωμής των παραπεμπτικών αυτών. Πρόκειται για δυσκολίες που παραμένουν, παρά τις συζητήσεις, ενώ «η ανακοίνωση κάποιων παρεμβάσεων εκ μέρους του Οργανισμού χαρακτηρίζονται περισσότερο μέτρα-ασπιρίνη».
«Εάν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση, πολύ σύντομα τα φαρμακεία δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσουν συνταγές και παραπεμπτικά για αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικό υλικό εξαιτίας των τόσων συσσωρευμένων προβλημάτων», δηλώνει ο γραμματέας του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης.
Το «αγκάθι» των αναλωσίμων Διαβήτη
Έξτρα πονοκέφαλο αποτελούν για τους φαρμακοποιούς τα αναλώσιμα του Σακχαρώδους Διαβήτη και τα γάλατα ειδικής διατροφής. Ο ΦΣΑ τόνισε στη συνάντηση με τον κ. Μπερσίμη πως οι τιμές αναφοράς για τα αναλώσιμα αυτά δεν μπορούν αφενός να είναι μικρότερες της χονδρικής τιμής με την οποία τα προμηθεύονται και αφετέρου να απαγορεύεται να εισπράττουν τη διαφορά.
Κυρίως πρόκειται για τα γάλατα ειδικής διατροφής και τις βελόνες ινσουλίνης. «Κάναμε σαφές ότι, αν μέχρι τις 17 Ιουλίου δεν έχει λυθεί το ζήτημα, θα υπάρξει ανακοίνωση εκ μέρους του συλλόγου, για την αδυναμία χορήγησης των προϊόντων αυτών από τα φαρμακεία μας, με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ». Σύμφωνα με τον ΦΣΑ, ο κ. Μπερσίμης δεσμεύτηκε ότι έως «την επίλυση του θέματος και της εναρμόνισης της χονδρικής τιμής στα επιθυμητά πλαίσια, ώστε η προκύπτουσα τιμή αποζημίωσης να συμπίπτει με τηνσωστή λιανική τιμή, θα δίνονται συνεχώς παρατάσεις, αντίστοιχες με αυτή που δόθηκε τελευταία».