Το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης που θα θέσει σε εφαρμογή τη Λίστα Χειρουργείου εισήγαγε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Υγείας, 7 μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης (εδώ).
Η Αριστοτέλους ευελπιστεί ότι η θεσμοθέτηση της Λίστας θα βάλει τέλος στην άνιση μεταχείριση των ασθενών, αλλά και στο «φακελάκι», φαινόμενα μου μαστίζουν το χώρο της δημόσιας υγείας εδώ και δεκαετίες. Όπως είχε γράψει το Virus, το Υπουργείο εκτιμάει ότι με την καθιέρωση της κατάρτισης λίστας χειρουργείου, η ημερομηνία χειρουργείου του κάθε ασθενούς θα πάψει να χρησιμοποιείται «εκβιαστικά», ως μέσο συναλλαγής. Θα καθορίζεται βάσει ιατρικών δεδομένων, όπως η σοβαρότητα, και ο ασθενής θα γνωρίζει άμεσα πότε θα χειρουργηθεί (εδώ).
Η προσπάθεια για την υλοποίηση του εν λόγω μέτρου είχε ξεκινήσει απο την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όταν ο νυν Υπουργός, Ανδρέας Ξανθός κατείχε τη θέση του αναπληρωτή. Βέβαια, η τελική ΥΑ αναμένεται να φέρει την υπογραφή του «διαδόχου» του, Π. Πολάκη.
Στο εισαγωγικό μήνυμά του ο κ. Πολάκης εκτιμά ότι με τη συγκεκριμένα ΥΑ, μεταξύ άλλων, θα μειωθεί και ο χρόνος αναμονής, ενώ η δημοσιοποίηση της θα ενισχύσει τη διαφάνεια.
Η διαβούλευση επί του Σχεδίου της Υπουργικής Απόφασης με τίτλο: «Τρόπος κατάρτισης, οργάνωσης και λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου» θα διαρκέσει μόλις μια εβδομάδα, έως τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου και ώρα 14:00.
Τι προβλέπει
Βάσει του σχεδίου της ΥΑ, σε κάθε Νοσοκομείο υπεύθυνος για την έγκριση της λίστας χειρουργείου και την τήρηση της διαδικασίας διαμόρφωσής της θα είναι ο Αναπληρωτής Διοικητής (ή όπου δεν υπάρχει, άλλο μέλος του Δ.Σ.). Υπεύθυνος της σύνταξης της θα είναι υπάλληλος του νοσοκομείου, κυρίως από το Γραφείο Κίνησης, που θα ορίζεται από το ΔΣ.
Ακόμη, κάθε χειρουργός, μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς, θα αξιολογεί τη σοβαρότητα της νόσου σύμφωνα με πίνακα και θα συντάσσει γραπτό ενημερωτικό σημείωμα.
«Το ενημερωτικό σημείωμα αυτό, συντάσσεται υποχρεωτικά, ανεξάρτητα αν η κλινική εκτίμηση έγινε κατά την πρωινή ή την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου», αναφέρει η ΥΑ.
Ωστόσο, σε περίπτωση που το περιστατικό, κατά το χρονικό διάστημα αναμονής της χειρουργικής επέμβασης, παρουσιάσει επιπλοκές και κρίνεται σοβαρότερο από άλλο περιστατικό της ίδιας κατηγορίας, ο υπεύθυνος ιατρός οφείλει, με νέο σημείωμα, εντός της ίδιας ημέρας, να απαιτήσει μετακίνηση στη λίστα.
Ακολούθως, «ο εν λόγω υπάλληλος λαμβάνοντας υπόψη του το γραπτό σημείωμα, την κατανομή των χειρουργικών τραπεζών ανά τμήμα, καθώς και τις ημέρες που χειρουργεί κάθε χειρουργός, ενημερώνει τον ασθενή, με κάθε πρόσφορο τρόπο, για τις διαθέσιμες ημερομηνίες που υπάρχουν μέσα στο χρονικό διάστημα που πρέπει να διενεργηθεί η χειρουργική επέμβαση, καθώς και τις ημερομηνίες που χειρουργεί ο/η εκάστοτε υπεύθυνος/η ιατρός, εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος».
Η λίστα θα περιλαμβάνει κάθε τμήμα του νοσοκομείου χωριστά και θα εγκρίνεται από τον αναπληρωτή Διοικητή ή το ορισθέν μέλος του Δ.Σ. Θα ανανεώνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας και θα αναρτάται στον ιστότοπο του νοσοκομείου και της ΔΥΠΕ.
Στη λίστα καταχωρούνται:
(α) τα 5 τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ του ασθενούς,
(β) ο αριθμός μητρώου του ασθενούς (εφόσον υπάρχει),
(γ) το είδος του χειρουργείου,
(δ) η κατηγορία στην οποία εντάσσεται το περιστατικό,
(ε) η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης της κατάστασης του ασθενούς,
(στ) η ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης, και
(ζ) η εκτιμώμενη διάρκεια της επέμβασης.
Οι ασθενείς που θεωρούν ότι παραβιάζεται η σειρά προτεραιότητας μπορούν να υποβάλλουν καταγγελία στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων του σχετικού νοσοκομείου, ενώ την αποκλειστική ευθύνη της τήρησης της Λίστας φέρει η Επιτροπή Χειρουργείου. Φυσικά, τα επείγοντα περιστατικά δεν εντάσσονται στη διαδικασία της λίστας.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι «μη τήρηση του κανονισμού χειρουργείου και της διαδικασίας διαμόρφωσης της λίστας, αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα».