Δέκα προτεραιότητες στρατηγικής σημασίας θέτει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για το διάστημα που ακολουθεί, προσβλέποντας στη διεύρυνση των πεδίων ανάπτυξης του κλάδου, στη δυναμικότερη συμμετοχή του στην προσπάθεια επιστροφής της οικονομίας στην ανάπτυξη, στην ενεργή συνδρομή του για την επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματός της χώρας, καθώς και στη μεγαλύτερη διείσδυση των ασφαλιστικών προϊόντων στις πάγιες δαπάνες των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση σχεδιάζει να ανοίξει άμεσα νέο κύκλο διαλόγου για τη θεσμοθέτηση των τριών πυλώνων ασφάλισης, μέσω των οποίων να διασφαλίζονται οι μελλοντικές συντάξεις. Επί της ουσίας θα επιδιώξει τη διαμόρφωση ενός περισσότερο ελκυστικού πλαισίου ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων, καθώς και τη χορήγηση κινήτρων για την ενίσχυση των ατομικών συντάξεων, ώστε οι δύο αυτοί πυλώνες να στηρίξουν τον πρώτο που θα «προσφέρει» την εθνική σύνταξη.
Τα πρωτόκολλα υγείας για τη συγκράτηση του κόστους αποζημιώσεων των νοσοκομειακών προγραμμάτων αποτελούν μια ακόμη προτεραιότητα της όπως και η θεσμοθέτηση ενός δείκτη βάσει του οποίου θα καθορίζονται οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα των προγραμμάτων Υγείας.
Επίσης, η Ένωση θα επιμείνει ασκώντας πιέσεις στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του συστήματος εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων, αν και όπως αναφέρουν τελευταίες πληροφορίες ο προϊστάμενος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δεσμεύθηκε για μια ακόμη φορά έναντι της αγοράς, ότι είναι ζήτημα χρόνου η ενεργοποίηση της εν λόγω εφαρμογής.
Επίσης, στις στοχεύσεις της Ένωσης περιλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής ασφάλισης των επαγγελματιών όλων των κατηγοριών (βλέπε σχετικό χθεσινό ρεπορτάζ), όπως και υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών για έναντι καταστροφικών γεγονότων.
Τέλος, την προσοχή της Ένωσης θα κεντρίζουν και μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης των ασφαλισμένων στο πάλαι ποτέ ισχυρό όμιλο Ασπίς, η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου κλάδου Αυτοκινήτων, ο σχετικός περιορισμός της γραφειοκρατίας και άρα του κόστους εφαρμογής του Solvency II, όπως και η αντιμετώπιση σειράς ζητημάτων που έχουν ανακύψει με την δράση των τραπεζών στο χώρο της ασφαλιστικής αγοράς (βλέπε αθέμιτες πρακτικές).