«Πονοκέφαλος» για τις αντασφαλιστικές επιχειρήσεις ο αντίκτυπος από τις made in Japan φυσικές καταστροφές της τελευταίας περιόδου
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Στα 8-16 δις. δολ. εκτιμά τον «λογαριασμό» του τυφώνα Hagibis (που έπληξε προ ολίγων ημερών την Ιαπωνία προκαλώντας και θανάτους ανθρώπων) η εταιρεία μοντέλων υπολογισμού ζημιών από φυσικές καταστροφές Air Worldwide. Όπως σημείωσε, ο τυφώνας έφερε «βροχοπτώσεις χωρίς προηγούμενο» (που δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλα αντίστοιχα γεγονότα στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου), σημειώνοντας επίσης ότι ο Hagibis χτύπησε εν πολλοίς τις ίδιες περιοχές που είχε χτυπήσει και ο τυφώνας Faxai που είχε προηγηθεί.
Η εκτίμηση της AIR περιλαμβάνει τις καταστροφές σε κατοικίες, εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα (και στα περιεχόμενά τους) καθώς και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Δεν περιλαμβάνει τις ζημίες από κατολισθήσεις και διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας, πράγμα που σημαίνει ότι το τελικό κόστος μπορεί να ανέλθει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
Οι υπολογισμοί αυτοί έρχονται καθώς οι αντασφαλιστικές εταιρείες αναζητούν ορατότητα αναφορικά με το μέγεθος των ζημιών, καθώς διατυπώνεται ανησυχία για την επίπτωση των ακραίων φυσικών φαινομένων στην Ιαπωνία μετά από την επέκταση του αντίκτυπου του «περυσινού» τυφώνα Jebi στα φετινά τους αποτελέσματα.
Ο τυφώνας Hagibis έφτασε στην Ιαπωνία στις 12 Οκτωβρίου, προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες, κατολισθήσεις και ζημίες από τους ισχυρούς ανέμους. Εξαιτίας των πλημμυρών ένας σημαντικός αριθμός υπερταχειών βρέθηκε κάτω από την επιφάνεια των υδάτων, ενώ βυθίστηκε και ένα παναμέζικο πλοίο στον Κόλπο του Τόκιο.
Ο Hagibis χτύπησε έναν μήνα μετά τον Faxai, για τον οποίο η AIR υπολογίζει τις ζημίες στα 3-7 δις. δολ.
Οι αντασφαλιστικές εταιρείες φοβούνται ότι οι…made in Japan φυσικές καταστροφές θα οδηγήσουν σε περιορισμό της δυνατότητας επανεκχώρησης κινδύνων (retrocession capacity) κατά την επερχόμενη περίοδο ανανεώσεων των αντασφαλιστικών συμβολαίων της 1ης Ιανουαρίου.