της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Περιορισμένες θα είναι οι άμεσες επιπτώσεις από το Brexit στην βρετανική ασφαλιστική αγορά σύμφωνα με ανάλυση της επενδυτικής εταιρείας Keefe Bruyette & Woods (ΚΒW). “Δεν βλέπουμε κάποια αξιόπιστη εναλλακτική στην εξειδικευμένη ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου και τυχόν πολιτικής φύσης εμπόδια θα έπλητταν και τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές μαζί με τις βρετανικές”, αναφέρεται στην μελέτη της KBW.
Οπως υπογραμμίζεται, η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα επικαλεστεί το Αρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας (που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ), οπότε η φημολογία ότι οι ασφαλιστικές του Λονδίνου θα χάσουν την πρόσβασή τους στους Ευρωπαίους πελάτες και διαμεσολαβητές είναι υπερβολικά πρόωρη.
Περνώντας σε ένα θέμα αμεσότερου ενδιαφέροντος, τα κέρδη β’ τριμήνου των ασφαλιστικών εταιρειών, η KBW σημειώνει ότι το Brexit αναμένεται να “φέρει” μεταξύ άλλων και χαμηλότερα επιτόκια (τα οποία ενισχύουν τη λογιστική αξία μεν, σε βάρος των μελλοντικών κερδών δε) αλλά και σημαντικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις αποτιμήσεις σε δολάρια μέρους των εσόδων, των δαπανών και των αποθεματικών για ζημίες. “Στο μέτρο που το Brexit θα χαμηλώσει τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στη Βρετανία και την Ευρωζώνη, αυτό μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για τις προσδοκίες οργανικής ανάπτυξης των ασφαλιστικών εταιρειών στο μέλλον”, αναφέρεται στην έκθεση.
Σύμφωνα πάντα με την KBW, οι (αντ)ασφαλιστικές μπορεί να “γράψουν” κάποιες ζημίες το β’ τρίμηνο ανεξάρτητα από το Brexit. Και τούτο διότι, μετά από τρία χρόνια περιορισμένων φυσικών καταστροφών, αναμένουμε ότι τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου θα αντανακλούν την αύξηση των φυσικών καταστροφών το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Η τελευταία μεγάλη φυσική καταστροφή που έπληξε τον παγκόσμιο αντασφαλιστικό κλάδο ήταν η Υπερκαταιγίδα Σάντι τον Οκτώβριο του 2012 που προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες ύψους 36 δισ. δολαρίων. Οι ζημίες από φυσικές καταστροφές το β’ τρίμηνο φέτος περιλαμβανουν μεταξύ άλλων αυτές που προκλήθηκαν από τις δασικές πυρκαγιές στην Αλμπέρτα του Καναδά, τις καταιγίδες και τις πλημμύρες στο Τέξας και τους σεισμούς στο Κουμαμότο της Ιαπωνίας. Ολα αυτά κατά πάσα πιθανότητα θα “τρυπήσουν” το δίχτυ ασφαλείας των αντασφαλιστικών, προκαλώντας ασφαλισμένες ζημίες ύψους τουλάχιστον 12 δισ. δολαρίων.
Η KBW κάνει επίσης λόγο για πιθανή ενίσχυση της δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο, αν και προσθέτει ότι η πρόσφατη επιβράδυνση των deals, οι μειούμενες αποδόσεις στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος και η περιορισμένη οργανική ανάπτυξη υποδεικνύουν ότι οι περισσότερες ασφαλιστικές θα επιστρέψουν κεφάλαια στους επενδυτές μέσω μερισμάτων και προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών.