back to top
26.6 C
Athens
Κυριακή 8 Ιουνίου 2025

Insurance Europe: Οι συγκρίσεις των ασφαλίστρων μεταξύ των χωρών-μελών είναι άσκηση υψηλού ρίσκου

της  Λαλέλας  Χρυσανθοπούλου,
Υπέρ της ψηφιοποίησης (digitalisation) ως εργαλείου που μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά τις ανάγκες των καταναλωτών τάσσεται η Insurance Europe. Παίρνοντας θέση στη διαδικασία διαβούλευσης επί της Πράσινης Βίβλου της Κομισιόν για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που απευθύνονται σε ιδιώτες (Retail Financial Services), η Insurance Europe υπογραμμίζει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στους ασφαλισμένους, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην ταχύτερη επεξεργασία των αιτήσεων για αποζημίωση, στην ευκολότερη ταυτοποίηση των πελατών και στην αυξημένη συγκρισιμότητα των ασφαλιστικών προϊόντων.

“Η ψηφιοποίηση έχει τη δυνατότητα να αποφέρει σημαντικά οφέλη στους ασφαλισμένους”, σχολίασε η γενική διευθύντρια της Insurance Europe, Michaela Koller. “Ωστόσο, δεν μπορεί να άρει όλα τα εμπόδια που αυτή τη στιγμή λειτουργούν ανασταλτικά για την αύξηση των ασφαλιστικών προϊόντων που απευθύνονται σε ιδιώτες και μπορούν να προσφερθούν σε διασυνοριακή βάση”.

- Advertisement -

Η Insurance Europe παρατηρεί ακόμα ότι, ενώ ο στόχος του να αποκτήσουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις περισσότερες ευκαιρίες για να μετακινούνται και να δραστηριοποιούνται εντός της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, εντούτοις η επέκταση της διασυνοριακής ασφάλισης εντός της ΕΕ θα πρέπει να υπαγορεύεται από τις δυνάμεις της αγοράς.

“Ο σχεδιασμός των ασφαλιστικών προϊόντων αντανακλά το αγοραίο και εποπτικό περιβάλλον στην χώρα όπου διατίθενται, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο εκάστοτε ασφαλισμένος”, σχολίασε η κ. Koller. “Επομένως, οι συγκρίσεις των ασφαλίστρων μεταξύ των χωρών-μελών είναι άσκηση υψηλού ρίσκου. Η ανάγκη για προσαρμογή των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης αιτήσεων αποζημίωσης, σε μια συγκεκριμένη αγορά εξηγεί επίσης γιατί δεν δραστηριοποιούνται σε όλες τις δυνητικές αγορές όλες οι εταιρίες..”

- Advertisement -

Στην τοποθέτησή της, η Insurance Europe περιγράφει ακόμα τους τομείς όπου η ανάληψη δράσης από την Κομισιόν θα ήταν ευπρόσδεκτη. Συγκεκριμένα:
-Η λήψη μέτρων σε επίπεδο ΕΕ που θα διασφάλιζαν ότι οι καταναλωτές αποφασίζουν ποιος έχει πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα και για ποιους λόγους.
-Η προώθηση ενός “ανοιχτού μοντέλου” που διασφαλίζει δίκαιους όρους ανταγωνισμού για τους καταναλωτές.
-Η ανάπτυξη πανευρωπαϊκών προδιαγραφών συμμόρφωσης για τους παρόχους “ηλεκτρονικών ταυτοτήτων” (e-ID) ώστε να ταυτοποιούνται με ασφάλεια οι καταναλωτές.
-Η ανάληψη πρωτοβουλιών για να γίνει ευρύτερα γνωστό το FIN-NET, το δίκτυο εξώδικης επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών που “συγκεντρώνει” υπό την ομπρέλα του τα εθνικά σχήματα εξώδικων συμβιβασμών στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πρoσεχώς (με πολλές καινοτομίες και εκπλήξεις) το 15ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Το «15ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe – Προστασία και επένδυση σε έναν κόσμο που αλλάζει», θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 5 Ιουνίου 2025.

Η σημερινή ενημέρωση από την Insurance Europe για τα RIS

Τρεις προτάσεις υποβάλλει σήμερα Insurance Europe για τις επενδύσεις λιανικής (RIS)

Φερεγγυότητα II: Ο “χρησμός” της Insurance Εurope για τη διαχείριση κινδύνων βιωσιμότητας

Η Insurance Europe ανταποκρίθηκε σε διαβούλευση της EIOPA σχετικά με τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα (RTS) σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων

Insurance Europe: Τρεις προτάσεις για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων

Θετική είναι η Insurance Europe απέναντι στα νέα φιλόδοξα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) να ιδρύσει την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Υπερσυμμετοχή Διαμεσολαβητών στην εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων του Ε.Ε.Α

Εντυπωσιακή ανταπόκριση, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές κατέγραψε η εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών

Θεσμική συνάντηση εργασίας της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πραγματοποιήθηκε η 1η θεσμική συνάντηση εργασίας της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) με την νέα Υφυπουργό Εργασίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

INFOTRUST: Από τα μεγαλύτερα και συνεχώς αναπτυσσόμενα, ανεξάρτητα δίκτυα ασφαλιστικών συμβούλων

Η INFOTRUST ιδρύθηκε το 1998 στη Θεσσαλονίκη και, από την έναρξη των εργασιών της, καθιερώθηκε στην Ασφαλιστική Αγορά ως πρωτοπόρος

MEGA Brokers: Φυτεύουμε σήμερα για το αύριο που αξίζουμε

Όποιος περνά από το Πάρκο Δημήτρη Μπέη της Αθήνας,...

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Η Allianz επιβράβευσε τους Συνεργάτες της με τον Διαγωνισμό «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο»

Η Allianz διοργάνωσε και φέτος τον Διαγωνισμό Αυτοκινήτου «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο», θέλοντας να επιβραβεύσει τους Συνεργάτες

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος