της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Με επιβολή νέων, αυστηρότερων κανόνων βρίσκονται αντιμέτωποι οι εννέα μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί όμιλοι του κόσμου δηλαδή η γερμανική Allianz, οι βρετανικές Prudential και Aviva, οι αμερικανικές MetLife, AIG και Prudential Financial, η γαλλική Axa, η ιταλική Generali και η κινεζική Ping An, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν να αποφύγουν την επανάληψη επικίνδυνων κλυδωνισμών στον κλάδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (Financial Stability Board) των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών (γνωστών και ως G20) εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπιστεί υποχρέωση των “συστημικά σημαντικών” ασφαλιστικών ομίλων να διακρατούν έως και 10% των ιδίων κεφαλαίων τους ως “μαξιλάρι” για την αντιμετώπιση δυνητικών, μη αναμενόμενων ζημιών, αρχής γενομένης από το 2019. Το σχέδιο φέρει την υπογραφή του Βρετανού κεντρικού τραπεζίτη, Μαρκ Κάρνεϊ, που τυγχάνει και πρόεδρος της FSB και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι τα προβλήματα της AIG δεν προέκυψαν από τις παραδοσιακές ασφαλιστικές της δραστηριότητες και ότι οι ασφαλιστικές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και φιλοσοφία όπως οι τράπεζες, αφού οι τελευταίες αναλαμβάνουν μεγαλύτερα ρίσκα.
Σε κοινή επιστολή τους προς την FSB, οι οκτώ από τις εννέα ασφαλιστικές που “κινδυνεύουν” υποστηρίζουν ότι οι πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι “υπερβολικά υψηλές” κι ότι το νέο μέτρο δεν θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην ευστάθεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το πόσο θα επηρεαστεί η κάθε εταιρεία -όταν το μέτρο εφαρμοστεί- θα εξαρτηθεί από το μείγμα των δραστηριοτήτων της και το πόσο συστημική θεωρείται από τις εποπτικές αρχές. Οι λεγόμενες “μη παραδοσιακές, μη ασφαλιστικές δραστηριότητες” (Non-Traditional, Non Insurance Activities ή NTNI) φέρουν την μεγαλύτερη κεφαλαιακή προσαύξηση, με το ποσοστό να κυμαίνεται μεταξύ 12-25%.
Υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και των εποπτών για το τι συνιστά NTNI και τι όχι. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων θα συμπεριληφθεί στην λίστα των NTNI , αν και αυτή δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Έντονο προβληματισμό προκαλεί στον κλάδο ότι ακόμα και οι παραδοσιακές ασφαλιστικές δραστηριότητες θα υπόκεινται σε υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τους εννέα μεγάλους ομίλους. Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες ήδη καλούνται να προσαρμοστούν στο αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο της Solvency II που τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουρίου 2016, με την Prudential να έχει επανειλημμένως απειλήσει ότι θα μεταφέρει την έδρα της από το Λονδίνο εξαιτίας του παράγοντα αυτού.
Παρόλα αυτά, οι εποπτικές αρχές φαίνονται αποφασισμένες να “σφίξουν τα λουριά” στις ασφαλιστικές. Ο Διεθνής Σύνδεσμος Εποπτών Ασφαλιστικών Εταιρειών (International Association of Insurance Supervisors-IAIS) δήλωσε ότι το Νοέμβριο θα ξεκινήσει η διαβούλευση με τους εκπροσώπους του κλάδου ώστε να καταλήξουν σε κοινώς αποδεκτό ορισμό των μη παραδοσιακών, μη ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και για τα κριτήρια που θα καθορίζουν ποιοι όμιλοι θεωρούνται “συστημικά σημαντικοί”.