Τι ισχύει με μερική αναστολή σύμβασης εργασίας, δώρο Πάσχα, συντάξεις

Εξειδικεύθηκαν τα μέτρα – παρεμβάσεις από το τρίτο πακέτο στήριξης της οικονομίας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών από τον κορωνοϊό. Από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, όπως έγινε γνωστό, δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότες που πλήττονται να θέσουν μέρος ή το σύνολο του προσωπικού σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης εάν δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, πρόκειται για ένα προσωρινό έκτακτο και αναγκαίο για τη συγκράτηση της ανεργίας, και για τη μείωση των μισθολογικών εξόδων, στο πλαίσιο του κοινωνικο δείκτη προστασίας

Ειδικότερα:

Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση αυτού του μέτρου η απόλυση είναι άκυρη. Ο εργοδότης υποχρεούνται να διατηρήσει τον αριθμό εργαζομένων. Δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι όσοι σε καθεστώς αναγκαστικής διακοπής εργασίας έως τον Απρίλιο του 2020. Το ποσό των 800 ευρώ είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Ο εργοδότης πρέπει να ενημερώσει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του. Δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι απολυμένοι πριν από την έναρξη της κρίσης, και όλοι όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου. «Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κανέναν συμπολίτη μας ως παράπλευρη απώλεια των εκτάκτων συνθηκών».

Ως το καλοκαίρι το δώρο Πάσχα – ισχύουν οι κυρώσεις αν δεν καταβληθεί

Για το δώρο Πάσχα και ειδικά για τους εργοδότες που δέχονται απίστευτη πίεση ρευστότητας, δυνατότητα καταβολής δώρου Πάσχα στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας.

Για συντάξεις

Οσον αφορά τον e-ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους, σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ για καταβολή συντάξεων μη-μισθωτών στις 24 Μαρτίου αντί 26ης ΜΑρτίου. Δημόσιο 27 ΜΑρτίου, συντάξεις μισθωτών καταβολή στις 30 Μαρτίου ημέρα Δευτέρα. Ενημερώνω τους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται να πάτε στις τράπεζες, οι συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*