Κλειδώνουν οι αυξήσεις στο δημόσιο- Τι θα αναγγείλει ο πρωθυπουργός

Στα 846 ευρώ αναμένεται να ανέβει από τα 780 ευρώ ο πρώτος μισθός των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο με υποχρεωτική εκπαίδευση, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για τις αυξήσεις μισθών στο δημόσιο τις οποίες θα αναγγείλει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε μισθούς 12 μηνών στο δημόσιο και ισοδυναμεί με 66 ευρώ το μήνα ή με ποσοστό αύξησης 8,46% στον κατώτατο μισθό. Ο μισθός ανεβαίνει στα 910 ευρώ με επίδομα παιδιού, ενώ καθώς με βάση τον εισαγωγικό μισθό προσδιορίζονται οι μισθοί του κλιμακίου για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει σημάνει αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων έως και 8,5% το μήνα και 4-5% μεσοσταθμικά.

Σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις είναι μεγάλες και καλύπτουν τις απώλειες του πληθωρισμού και πέραν της ανάσας που θα δώσουν στις οικογένειες των δημοσίων υπαλλήλων θα στηρίξουν επίσης την κατανάλωση και την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία σε μία περίοδο που κυρίως εξωγενείς παράγοντες όπως ο πόλεμος και ο πληθωρισμός έχουν προκαλέσει πολλές δυσκολίες.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, εκτός από την εξίσωση κατώτατου μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα υπάρξουν και αυξήσεις στα επιδόματα τέκνων, τα οποία και θα είναι:

– 70 ευρώ από 50 ευρώ με ένα παιδί,

-120 ευρώ από 70 ευρώ  με δύο παιδιά και

-170 ευρώ από 120 ευρώ για τρία παιδιά.

Με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου, καθώς οι τελευταίοι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν δυο επιπλέον μισθούς (Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας καλοκαιριού).

Ακόμα, το επίδομα θέσης ευθύνης θα αυξηθεί κλιμακωτά έως και 30%, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στα οδοιπορικά για εκτός έδρας μετακινήσεις.

Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως θα προχωρήσει στην αύξηση των μισθών στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα μιας μεγάλης μερίδας εργαζομένων που έχουν να δουν αυξήσεις περισσότερα από 10 χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*