Χρήστος Κώνστας

Zούμε στη χώρα με το χαμηλότερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην Ευρώπη

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Θα έλεγε κανείς ότι μετά την δεκάχρονη βάναυση οικονομική ύφεση, η χώρα με τους εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργους πολίτες, η χώρα με το μεγαλύτερο παραγωγικό έλλειμμα στην Ευρώπη, θα κατέβαλε κάποιες προσπάθειες να επενδύσει στο μέλλον της, να δημιουργήσει υποδομές και προϋποθέσεις ώστε να έρθουν ακόμη περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις και με τον τρόπο αυτό να βρουν δουλειά περισσότεροι -νέοι και λιγότερο νέοι- πολίτες.

Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η λογική προσδοκία απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις προτιμούσαν τις τελευταίες μέρες κάθε χρόνου, να «παρκάρουν» σημαντικά ποσά από το ΠΔΕ σε διάφορους κρατικούς φορείς και κατόπιν με τη νέα χρονιά να τα ξαναπαίρνουν πίσω ώστε να δημιουργούν το νεφελώδες υπερ-πλεόνασμα του επόμενου προϋπολογισμού το οποίο χρηματοδοτούσε τις στοχευμένες προεκλογικές παροχές και την διαβόητη σε ολόκληρη την Ευρώπη «επιδοματική» της πολιτική.

  • Η νέα κυβέρνηση δίνει τώρα εξετάσεις με τον -πρώτο δικό της- προϋπολογισμό που προβλέπει ότι φέτος θα επενδυθούν κρατικοί πόροι 6,7 δις Ευρώ στην πραγματική οικονομία της χώρας.
  • Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί μόνον αν κινητοποιηθεί η κρατική μηχανή και απορροφηθούν 3 δις Ευρώ από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποσό που είναι κατά 50% υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό.

Ακόμη και αυτό το «φιλόδοξο» Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ένα από τα μικρότερα στον πλανήτη και σίγουρα το μικρότερο στην Ενωμένη Ευρώπη. Κι αυτό γιατί –ω της εκπλήξεως!- στην Ελλάδα δεν υπάρχουν «ώριμα» επενδυτικά έργα δηλαδή ολοκληρωμένα σχέδια, με σοβαρές μελέτες και προετοιμασία.

Είναι ντροπή για τη χώρα ότι υπήρξαν υπουργοί που συνέβαλαν με τις υπογραφές τους στα «διπλά βιβλία» της χώρας, μόνο και μόνο για να φαίνεται ότι εκτελούν δήθεν ένα φιλόδοξο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ στην πραγματικότητα εκτελούσαν την χώρα καταδικάζοντάς την στην οικονομική στασιμότητα.

  • Για τη νέα κυβέρνηση, δεν υπάρχει πλέον περίοδος χάριτος. Ήρθε η ώρα να αναδείξει τις ικανότητες της οικονομίας.
  • Οι υπουργοί της Ν.Δ. δεν έχουν δικαίωμα να κάθονται πάνω στην ασφάλεια της μη υπογραφής προγραμμάτων, προκηρύξεων, μελετών και επενδύσεων που απλώς καθυστερούν …με γελοίες γραφειοκρατικές προφάσεις και δικαιολογίες.

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τακτική. Το φθηνό χρήμα που έρχεται στην Ελλάδα λόγω των μηδενικών επιτοκίων πρέπει επιτέλους να φτάσει στην πραγματική οικονομία της χώρας….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*