To παράδειγμα της ΑΟΝ Ελλάδος

της Ελενας Ερμείδου

Συντονισμένη με το  Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνει στο Λονδίνο η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χ.Α και με τη συμμετοχή 37 εισηγμένων εταιρειών,  η ΑΟΝ σε μία ξεχωριστή εκδήλωση για τις τάσεις των M&A  στην αίθουσα του παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Σοφοκλέους ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, τον κόσμο και τις διεθνείς αγορές.

Ξεχώρισα την εκδήλωση αυτή και την παρουσιάζω στο editorial, καθώς συνόψισε σε διάρκεια μίας ώρας το επενδυτικό μομέντουμ στην χώρα, χωρίς να αλλοιώσει την πραγματικότητα, ότι ξεκινάμε από πολύ χαμηλά και για να ευοδωθούν οι προοπτικές, η Ελλάδα θα πρέπει να εκσυγχρονίσει το νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, την φορολογία, την δικαιοσύνη. Ξεχώρισα, επίσης την εκδήλωση αυτή γιατί θέτει βάσεις για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς συντονισμένα, χτίζοντας νέες βάσεις.

Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα ως ένα επενδυτικό καταφύγιο,  υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, χαμηλότερος πληθωρισμός, διευθέτηση αποπληρωμής  χρέους, χαμηλά επιτόκια, ασφάλεια επενδύσεων.

Η αγορά εργασίας το βασικότερο μειονέκτημα για την Ελλάδα

Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά, ξεκινά από τα χαμηλά, έχει προοπτικές ανάπτυξης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ορισμένες από αυτές τις προϋποθέσεις είναι οι εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, δύο βασικές προϋποθέσεις για να καταφέρει να φέρει πίσω το ανθρώπινο δυναμικό που έχασε στην διάρκεια των οικονομικών κρίσεων.  Τριακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι κενές, αν το ελληνικό κράτος δεν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οι νέοι που έφυγαν δεν θα επιστρέψουν. Ένας άλλος παράγοντας για την επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού στην χώρα είναι οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα. Ένας από τους κύριους λόγους παραμονής των Ελλήνων στο εξωτερικό είναι το δίκαιο περιβάλλον εργασίας. Σημαντικότατο και η διόρθωση της νομοθεσίας περί εισαγωγής εργαζομένων από το εξωτερικό.

Ομοίως και οι επενδυτές αναζητούν ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, μείωση της γραφειοκρατίας, εκσυγχρονισμό των υποδομών και των μεταφορών.

Συνέχεια των μεγάλων επενδύσεων που έγιναν στην Ελλάδα στις ασφάλειες, τον τουρισμό, στα τρόφιμα, στην υγεία, η ελληνική οικονομία έχει σημαντικές προοπτικές. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα συνεχιστούν και μαζί με αυτές θα ανοίξει ένας νέος ανάπτυξης για την ασφαλιστική αγορά . Η ζήτηση για νέα πολύ εξειδικευμένα  ασφαλιστικά προϊόντα θα αυξηθεί. Όσοι εκσυγχρονιστούν από άποψη υπηρεσιών και προϊόντων αλλά και νοοτροπίας  και αντίληψης της νέας πραγματικότητας θα απολαύσουν καρπούς.

Να περιμένουμε να δούμε και από άλλους μεσίτες (αντ)ασφαλίσεων κάτι παρόμοιο για να διευρύνουμε την οπτική μας;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*