Αγροτικές Ασφαλίσεις: Αργεί το πλαίσιο, ενδιαφέρονται οι ασφαλιστικές

του Βάιου Κρόκου

Παρά τις αρχικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, σιγή ιχθύος επικρατεί ακόμα όσον αφορά τις ζυμώσεις γύρω από τις αγροτικές ασφαλίσεις και τα ενδεχόμενα έργα ΣΔΙΤ, με επίκεντρο τις ανάγκες του ΕΛΓΑ.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως στην κορυφή της ατζέντας των διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Πολιτεία και ιδιωτικό τομέα παραμένουν το συνταξιοδοτικό και ο τομέας της Υγείας.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης επανέλαβε ξανά το ενδιαφέρον από ιδιωτικές ασφαλιστικές, επιβεβαιώνοντας πως στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου παραμένουν οι δυνατότητες συμπράξεων:

Ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες εξειδικευμένες στον κλάδο των γεωργικών ασφαλίσεων έρχονται να συζητήσουν το πώς μπορούν να παρέχουν πρόσθετες και συμπληρωματικές υπηρεσίες και κάτω υπό ποιους όρους και να ανοίξει αυτή η συζήτηση“, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζάκρη για αποζημιώσεις ροδακινοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ

Διαβάστε: Καλλιεργείται το έδαφος για συνεργασία ασφαλιστικών – ΕΛΓΑ

Δομικά τα προβλήματα του ΕΛΓΑ – Η Ε.Ε προτείνει κοινοπραξίες

Τα προβλήματα στον ΕΛΓΑ είναι δομικά και απαιτούνται βαθιές τομές καθώς οι πηγές εσόδων προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την Ε.Ε και τις εισφορές των αγροτών. Η αστάθεια σε δημοσιονομικό επίπεδο ανά περιόδους και η ασάφεια στον τρόπο διαχείρισης των κεφαλαίων παραμένουν “αγκάθι” για ένα μοντέλο που δεν εξελίχθηκε όπως θα έπρεπε.

Από την άλλη πλευρά, τα όρια για τις καλύψεις είναι αρκετά υψηλά, πολλοί δεν συγκαταλέγονται στους δικαιούχους εν τέλει, ενώ οι αποζημιώσεις αφορούν κυρίως για ολικές καταστροφές. Αρκετές δε είναι οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των αποζημιώσεων. Το μοντέλο που προκρίνει η Ε.Ε είναι αυτό των κοινοπραξιών, καθώς καμία ασφαλιστική από μόνη της δε θα μπορούσε να καλύψει μεγάλες καταστροφές που επιφέρουν, μεταξύ άλλων, πλήγμα στο σύνολο της οικονομίας.

Διαβάστε αναλυτικά: Μπαίνει (;) η ιδιωτική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ

Την ίδια ώρα οι ανάγκες στον ΕΛΓΑ “τρέχουν” και όπως γίνεται γνωστό ξεκίνησαν νέες πληρωμές για αποζημιώσεις:

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός προχωρά στην καταβολή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων συνολικού ύψους 2,3 εκ. ευρώ περίπου σε 1.014 δικαιούχους παραγωγούς των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2015», «Πυρκαγιές 2015», «Ετήσιο 2016», «Πυρκαγιές 2016», «Πυρκαγιές 2016 – Μαστιχοφόροι Σχίνοι» και «Ετήσιο 2017» που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Επισημαίνεται ότι ολοκληρώθηκε η καταβολή των ενισχύσεων που αφορούν απώλεια παραγωγής

-στην καλλιέργεια φασολιών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών,
-στην καλλιέργεια κρόκου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης,
-στην καλλιέργεια αμυγδάλων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας

για ζημιές που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Ετήσιο 2017».

Παράλληλα σήμερα Τρίτη θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 907.288,30 ευρώ σε 921 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Η πληρωμή αφορά κυρίως αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2018 και 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*