Θεοχάρης: Τι θα κάνουμε με την ιδιωτική ασφάλιση

της Ελενας Ερμείδου

Ο τίτλος αυτού του editorial διαφέρει παρασάγγας από τα άλλα που έχουν γραφτεί, μία και κάνει αναφορά σε πολιτικό πρόσωπο, τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη.

Η ειδοποιός διαφορά, μεταξύ άλλων είναι ότι o Θεοχάρης κάνει τα λόγια πράξη και ότι για πρώτη φορά υπάρχει πραγματική βούληση να συνεργαστεί η κυβέρνηση και το  υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την Ιδιωτική Ασφάλιση σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η ασφάλιση Περιουσίας.

Ο Χάρης Θεοχάρης γνωρίζει καλά τις αρχές της ασφάλισης, τον ρόλο της στις επιχειρήσεις και την οικονομία, για αυτό και σήμερα στο 3ο Συνέδριο της Ενωησης Αναλογιστών Ελλάδος με θέμα συζήτησης «Νέες τεχνολογίες και (Αντ)Ασφάλιση – Η Επόμενη Ημέρα, ο υφυπουργός μίλησε πολύ πρακτικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους κινδύνους της εποχής, στην αντιμετώπιση τους από την ιδιωτική ασφάλιση.

Η κοστολόγηση, η αποκατάσταση των ζημιών είναι θέματα που πρέπει να μελετήσει η ιδιωτική ασφάλιση, είπε, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Ο Χάρης Θεοχάρης αναγνωρίζει τους κινδύνους που προέρχονται από την τεχνολογία, το περιβάλλον, την αλλαγή μοντέλων στην ενέργεια, την κλιματική αλλαγή. Τους κινδύνους αυτούς και την αντιμετώπιση τους, θέτει σε προτεραιότητα. Αν, αυτοί οι κίνδυνοι δεν αντιμετωπιστούν, τα θεμέλια της οικονομίας θα τρίζουν.

Είναι ο πρώτους υφυπουργός που πραγματικά από το βήμα του συνεδρίου της Ενωσης Αναλογιστών Ελλάδας καλεί τη ιδιωτική ασφάλιση σε συνεργασία με την κυβέρνηση να προτείνει λύσεις.

Ο πρώτος υφυπουργός που βλέπει την ιδιωτική ασφάλιση ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό και κρίνει ότι η σύμπραξη μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα της χώρας.

Χρειάζονται πολλά περισσότερα από τις διατάξεις υποχρεωτικότητας ασφάλισης επιχειρήσεων και τις διατάξεις κινήτρων στον ΕΝΦΙΑ, τόνισε, αψηφώντας το πολιτικό κόστος.

Επομένως, οι διαχωριστικές γραμμές του ρόλου που μπορεί να επιτελέσει το κράτος και του ρόλου που μπορεί να επιτελέσει η ιδιωτική ασφάλιση έχουν χαραχτεί, μένουν να χαραχτούν τα επόμενα βήματα ώστε να «έχουμε μία οικονομία που θα αναπτύσσετε» τόνισε.

Νομίζω ότι ήταν από τις καλύτερες στιγμές της ασφαλιστικής αγοράς που θα αξιοποιηθεί με κοινή βούληση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*