Τι ανησυχεί τους CFOs των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών;

Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η μεταβλητότητα στην αγορά είναι οι κορυφαίες εστίες προβληματισμού, σύμφωνα με έρευνα της Moody’s

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η μεταβλητότητα στην αγορά είναι οι δυο βασικοί παράγοντες που προβληματίζουν τους οικονομικούς διευθυντές (CFOs) των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ομίλων, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του οίκου αξιολόγησης Moody’s, European Insurance CFO Survey.

Οι επόμενοι παράγοντες που προβληματίζουν τους CFOs είναι τα πολιτικά και ρυθμιστικά ρίσκα, το περιβάλλον ανταγωνισμού, τα επίμονα χαμηλά επιτόκια και η εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS) 17.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι η ζήτηση για ασφαλιστικές υπηρεσίες θα παραμείνει σταθερή ή θα αυξηθεί οριακά στην καλύτερη περίπτωση. Παρόλα αυτά, η μεγάλη πλειονότητα των CFOs δήλωσαν ότι αναμένουν μετριοπαθή αύξηση των λειτουργικών κερδών σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

«Εκτιμούμε ότι οι εταιρείες ασφαλειών ζωής θα αντιμετωπίσουν πιο άμεσο ανταγωνισμό από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού, ιδίως στη Γαλλία. Οι εταιρείες γενικών ασφαλειών από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζουν αυξημένο ανταγωνισμό από τους αντασφαλιστικούς ομίλους, οι οποίοι επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στις πρωτασφαλίσεις», παρατηρεί η Moody’s. “Σε διεθνές επίπεδο, το 39% των συνολικών ασφαλίστρων των αντασφαλιστικών προέρχεται από πρωτασφαλίσεις. Οι εταιρείες InsurTech επίσης επεκτείνονται διεθνώς και προσελκύουν «φρέσκια» χρηματοδότηση».

Υπό το πρίσμα του πολύ ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, η αποδοτικότητα αποτελεί «κλειδί» για τους ευρωπαϊκούς (αντ)ασφαλιστικούς ομίλος, που αναζητούν ποικίλους τρόπους να μειώσουν τα κόστη τους προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Η Moody’s σημειώνει επίσης ότι το το 90% των συμμετεχόντων στην έρευνα δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις που αυξάνουν την λειτουργικότητα των υποστηρικτικών εργασιών (back office), με τις επενδύσεις στην τεχνολογία να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις πρωτοβουλίες περιορισμού του κόστους.

Επισημαίνεται τέλος ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών παραμένει σε χαμηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, και η τάση αναβάθμισης των τεχνολογικών συστημάτων προκειμένου να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και να διατηρηθεί η «κερδοφόρος ανάπτυξη» αναμένεται να διατηρηθεί κατά το τρέχον έτος.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*