Αντασφάλειες 2024: Τα πρώτα μηνύματα, τα σημάδια ισορροπίας, ο ρόλος των θεσμικών επενδυτών

Η αύξηση κεφαλαίων το 2024 θα οδηγήσει σε συνθήκες soft την αγορά

της Έλενας Ερμείδου

Οι αυξήσεις στα αντασφαλιστικά τιμολόγια συνεχίζονται και οι διακρατήσεις για τις ασφαλιστικές φτάνουν να είναι διπλάσιες. Ωστόσο, το ξέφρενο ράλι ανόδου υποχώρησε και σταδιακά επανέρχεται η ισορροπία στην αγορά. Σημαντικός ήταν ο ρόλος των καταστροφικών ομολόγων, καθώς η προσφορά κεφαλαίων ομαλοποίησε τη ζήτηση. Οι αντασφαλιστές πάντως δεν εφησυχάζουν, βλέποντας τη δραστηριότητα των φυσικών καταστροφών, παρά το ότι οι πολιτικές της διακράτησης και των αυξημένων αντασφαλιστικών τιμολογίων οδήγησαν τους ισολογισμούς τους σε κέρδη. 

Moody’s: Μονοψήφιες αυξήσεις στις ανανεώσεις του Ιανουαρίου

Οι ανανεώσεις των αντασφαλιστικών συμβάσεων τον Ιανουάριο του 2024 παρουσίασαν μέτριες μονοψήφιες αυξήσεις τιμών στους περισσότερους τομείς δραστηριότητας των αντασφαλιστών, λόγω της ισορροπίας που υπήρξε μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, επισημαίνει η Moody’s στην έκθεση που δημοσίευσε τον περασμένο Ιανουάριο. Στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων, οι αυξήσεις καθορίστηκαν εν πολλοίς από το ύψος των ζημιών των φυσικών καταστροφών και κυμάνθηκαν στο 7,5%. 

Ασφαλιστές και αντασφαλιστές ποντάρουν στο capacity 

Νομοτελειακά, όσο αυξάνεται το capacity τόσο μειώνεται η δυναμική ανόδου των τιμών των αντασφαλίστρων. Αυτό αναφέρει η Moody’s, διευκρινίζοντας ότι η αναντιστοιχία που πέρυσι οδήγησε τις τιμές των αντασφαλίστρων στα ύψη έχει σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει φέτος. Ενόψει των δύο ανανεώσεων που είναι μπροστά μας, τον προσεχή Απρίλιο και τον Ιούλιο, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εξηγεί ότι τα επίπεδα τιμών αναμένεται να παραμείνουν σταθερά τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Ιούλιο, λόγω της απουσίας μεγάλων καταστροφικών συμβάντων.

Από το περιοδικό IW

Διαβάστε επίσης:

Αντασφάλειες: Τι συνέβη στον κλάδο περιουσίας-φυσικών καταστροφών το 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*