Το μεγαλύτερο deal του Prem Watsa εδώ και 31 χρόνια !

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Με την απόκτηση της “μεγαλύτερης και καλύτερης εταιρείας εδώ και 31 χρόνια” κατά τα λόγια του διευθύνοντος συμβούλου Prem Watsa κλείνει το 2016 για την καναδική Fairfax, τον μητρικό όμιλο -μεταξύ άλλων- της ERB Eurolife και με σημαντική μετοχική παρουσία στην τράπεζα Eurobank. Ο λόγος για την εξαγορά της Allied World Insurance (γνωστή και ως AWAC που εδρεύει στο Zug της Ελβετίας) που εξαγόρασε η Fairfax έναντι 4,9 δισ. δολαρίων, σε μετρητά και μετοχές.

“Πρόκειται για ένα deal που θα αλλάξει την εικόνα της Fairfax”, υπογράμμισε ο κ. Watsa κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, προσθέτοντας ότι θα διατηρήσει την υφιστάμενη διοικητική ομάδα της AWAC υπό τον Scott Carmilani κι ότι δεν σκοπεύει να λάβει μέτρα περικοπής κόστους.

Η  Fairfax συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων της Β. Αμερικής που προχώρησαν σε εξαγορές εξειδικευμένων εταιρειών για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Αλλο παράδειγμα τηα τάσης αυτής είναι η εξαγορά της Ironshore από την αμερικανική  Liberty Mutual Holding έναντι 3 δισ. δολ., με στόχο την απόκτηση παρουσίας στην ασφαλιστική αγορά των Βερμούδων, την οποία προτιμούν οι πελάτες για ασφάλιση έναντι “ασυνήθιστων” κινδύνων.

Ο Prem Watsa είναι γνωστός για την αγάπη του στα deals. Τον περασμένο Οκτώβριο εξαγόρασε μονάδες της AIG στην Αργεντινή και την Τουρκία, ενώ το 2015 αγόρασε -μεταξύ άλλων- την Brit, η οποία εξειδικεύεται στην ασφάλιση έναντι ζημιών στους κλάδους ενέργειας και αεροναυπηγικής. Οπως ακριβώς και το αφεντικό της Berkshire Hathaway Warren Buffett που αποτελεί πρότυπό του, έτσι και ο Watsa χρησιμοποιεί τα έσοδα από ασφάλιστρα για να επενδύσει σε άλλους κλάδους. Η εξαγορά της AWAC θα  αυξήσει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Fairfax στα 39 δισ. δολάρια (από 30 δισ. προηγουμένως) και ο Watsa δήλωσε ότι διακρίνει σημαντικές ευκαιρίες για επανεπένδυση των κεφαλαίων.

H Αllied World ιδρύθηκε στα τέλη του 2001 από τις AIG και Chubb, με στόχο να καλύφθεί ένα κενό στην ασφαλιστική βιομηχανία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία που μπορεί να εδρεύει στην Ελβετία, αλλά έχει ως κύρια αγορά την Β. Αμερική παρέχει ασφαλιστική κάλυψη έναντι αγωγών και μηνύσεων σε υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Εχει επίσης επεκταθεί σε εξειδικευμένες περιπτώσεις αστικής ευθύνης στελεχών και σε συμβόλαια που προστατεύουν τους πελάτες έναντι “δαπανηρών” εκπλήξεων που προκύπτουν σε συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ο αντασφαλιστικός βραχίονας της AWAC αναλαμβάνει κινδύνους που άπτονται φυσικών καταστροφών και καταστροφών των σοδειών.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς -εντός του α’ εξαμήνου του 2017- οι μέτοχοι της Allied θα έχουν 27% στον ενοποιημένο όμιλο. Οπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος Scott Carmilani, “Οι μέτοχοί μας θα επωφεληθούν από τις επενδυτικές ικανότητες της Fairfax που παρέχει μια εξαιρετική βάση για την Allied World ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται επ’ ωφελεία των πελατών, των συνεργατών και των εργαζομένων της…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*