Αντασφάλειες: Τι συνέβη στον κλάδο περιουσίας-φυσικών καταστροφών το 2023

Οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές παγκοσμίως το 2023 διαμορφώθηκαν στα 108 δισ. δολ., πολύ πάνω από τον ιστορικό μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 64 δισ. δολ. στο διάστημα μεταξύ 1990-2023. 

Βάσει των παραπάνω:

Πρώτον: Το υψηλό επίπεδο ζημιών από φυσικές καταστροφές είχε σημαντικές επιπτώσεις στην κερδοφορία των αντασφαλιστών, οδηγώντας σε αυξήσεις τιμολογίων, προκειμένου να αναλάβουν κινδύνους.

Δεύτερον: Οι αντασφαλιστές, για να περιορίσουν τις ζημιές τους, να μειώσουν τη μεταβλητότητα και να βελτιώσουν τις αποδόσεις των κεφαλαίων τους, υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τους όρους των συμβάσεων και τις προϋποθέσεις, περιορίζοντας σημαντικά τις συνολικές καλύψεις που έδιναν. Με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές να διακρατούν πολύ περισσότερους κινδύνους. Οι αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων οφείλονται στις υψηλές διακρατήσεις των ασφαλιστικών. Η στρατηγική αυτή για τον μετριασμό των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές επέδρασε αρνητικά στις ασφαλιστικές, αλλά θετικά στις αντασφαλιστικές. Οι αντασφαλιστές σημείωσαν κερδοφορία, με τις αποδόσεις των ίδιων κεφαλαίων τους να κινούνται σήμερα σε ένα εύρος από 15% έως 20%.

Aπό το περιοδικό IW (AΦΙΕΡΩΜΑ Αντασφάλειες 2024: Τα πρώτα μηνύματα, τα σημάδια ισορροπίας στην αγορά και ο καθοριστικός ρόλος των θεσμικών επενδυτών/Έλενα Ερμείδου)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*