Έως 80 εκατ. ευρώ ο «λογαριασμός» του μνημονίου στην ασφαλιστική αγορά

Περί τα 70 με 80 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν τα μέτρα του μνημονίου που αφορούν στην ασφαλιστική αγορά και ειδικότερα η αύξηση του φόρου επί του ασφαλίστρου και η αυξητική αναπροσαρμογή του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στις ιατρικές υπηρεσίες, μεταβολή η οποία θα επιβαρύνει τις αποζημιώσεις του κλάδου Υγείας.

 

Όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, μόνο από την αύξηση του φόρου από το 10% στο 15% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων υπολογίζεται ότι ο κλάδος θα επιβαρυνθεί με περίπου 30 εκατ. ευρώ, περί τα 15 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η επιβάρυνση από την αύξηση του φόρου στα προγράμματα Υγείας, ενώ από τον αυξημένο ΦΠΑ στις ιατρικές υπηρεσίες το κόστος υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για επιβαρύνσεις που κατά ένα μέρος –εκτιμάται ότι θα είναι το 50% και άρα περί τα 35 εκατ. ευρώ- θα περάσουν στην κατανάλωση μέσω αυξήσεων στα ασφάλιστρα και το υπόλοιπο θα επιβαρύνει την κερδοφορία του κλάδου, δεδομένου ότι κάθε επιβάρυνση «γράφει», όπως λένε οι ασφαλιστές, στην τελευταία «γραμμή» των ισολογισμών που δεν είναι άλλη από το καθαρό αποτέλεσμα.

Πάντως, στον κλάδο Αυτοκινήτου αρκετές εταιρείες αποφάσισαν να απορροφήσουν την αύξηση του φόρου στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου και να μην προβούν σε αυξήσεις ασφαλίστρων. Με τον τρόπο αυτό προστάτευσαν τους ασφαλισμένους, μείωσαν όμως την κερδοφορία τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*