Αλ. Σαρρηγεωργίου: 3 παρεμβάσεις και μία ερώτηση προς την κυβέρνηση

της Ελενας Ερμείδου

Την αύξηση στην έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες και την υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν κύκλο εργασιών πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ αντί για 2 εκ. ζήτησε από την κυβέρνηση με παρέμβαση κατά την ομιλία του στην 117η Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ. ο πρόεδρος της Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, υπερτονίζοντας στην συνέχεια στο πάνελ συζήτησης που ακολούθησε με τον πρόεδρο της Insurance Europe Andreas Brandstetter και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι «οι πολιτικοί διστάζουν πολύ στο να πουν στον κόσμο τις αλήθειες» και ότι «το θέμα είναι πολιτικό». Την ίδια στιγμή ζήτησε την κατάργηση του φόρου ασφαλίστρων 15% στην υγεία, παρουσία του κυρίου Πιτσιλή της ΑΑΔΕ, τονίζοντας ότι «κάποτε είχαμε το κίνητρο για να ασφαλιστούμε, τώρα έχουν ένα αντικίνητρο».

Το IW χτες έγραψε:Τρομάζουν τα 4 μεγάλα κενά στην προστασία μας

Επιδέχεται βελτίωση το ασφαλιστικό στην Ελλάδα;

Για το κενό της προστασίας στην Ελλάδα την ευθύνη διευκρίνισε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου «την έχουμε και οι δύο» και το κράτος που αντιπροσωπεύεται από τον κρατικό πυλώνα ασφάλισης και η ιδιωτική ασφάλιση, που αντιπροσωπεύεται από τον ιδιωτικό πυλώνα ασφάλισης, θέτοντας την ερώτηση προς όσους παρευρέθησαν «αν η επιλογή που έχουμε κάνει για το πώς ασφαλιζόμαστε είναι σωστή ή επιδέχεται βελτίωση».

Στην Ελλάδα ξεκινάμε από πολύ χαμηλά

Αναγνώρισε ότι το κενό προστασίας είναι παγκόσμιο, ΑΛΛΑ στην Ελλάδα είναι τεράστιο, ο ίδιος παρατήρησε, παραθέτοντας το παράδειγμα της Ευρώπης και συγκρίνοντας αυτό τα παράδειγμα με τα ποσοστά ασφάλισης στην Ελλάδα. «Στην Ελλάδα η ασφαλιστική παραγωγή φτάνει τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ», άρα είμαστε ασφαλισμένοι στο ένα τέταρτο της Ευρώπης.

Τα χαμηλά ποσοστά στην προστασία στην Ελλάδα αποκαλύφθηκαν με τον τυφώνα Daniel. Ελάχιστες οι ασφαλισμένες κατοικίες στην περιοχή της Θεσσαλίας σύμφωνα με τις αποζημιώσεις, το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων καταβλήθηκε σε επιχειρήσεις στην περιοχή.

Δεν άλλαξε τίποτα στην υγεία, 5,5 δισ. ιδιωτικά από την τσέπη την Ελλήνων

Μεγάλο επίσης είναι το κενό στις συντάξεις και τις αποταμιεύσεις και στην προστασία της υγείας. Ο Αλέξανδρος Σαρρρηγεωργίου αναφέρθηκε στις αποταμιεύσεις που έχει ο μέσος Δανός που είναι για 28 μήνες και τις αποταμιεύσεις που έχει ο μέσος Ελληνας πολίτης που είναι για 5 ημέρες. Ομοίως και στην υγεία, ο έλληνας πληρώνει διπλάσια ποσά από την τσέπη του για την υγεία σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο. Από τα 16,7 δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν το 2021 για την υγεία, μόνο τα 700 εκατομμύρια πληρώθηκαν από την ιδιωτική ασφάλιση, ενώ τα 5,5 δισεκατομμύρια, ιδιωτικά, από τις τσέπες των ελλήνων.

Συζητήσεις σε Ευρώπη

Το θέμα της άμβλυνσης του κενού προστασίας συζητείται ευρέως στην Ευρώπη. Και στην Ευρώπη υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ το κενό προστασίας είναι μεγάλο, όμως στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, «ξεκινάμε από πολύ χαμηλά», εξήγησε.

Η ΕΑΕΕ ετοιμάζει πρόταση προς την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κενού προστασίας

Η Ελλάδα βασίζει την προστασία στην δημόσια κρατική ασφάλιση «αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε αν θα παραμείνουμε σε αυτό το μοντέλο που όλα τα περιμένουμε από το κράτος», διατύπωσε ολοκληρώνοντας κάνοντας γνωστό ότι η ΕΑΕΕ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με μεγάλη αντασφαλιστική για να υποβάλλει πρόταση προς την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κενού προστασίας έναντι φυσικών καταστροφών με νέο μοντέλο που θα βασίζεται στην τεχνολογία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*