Moody’s: Σφίγγουν τα περιθώρια για τους ασφαλιστές πιστώσεων

Ελενα Ερμείδου

Περιορισμένα θα είναι τα κέρδη των ασφαλιστικών πιστώσεων το 2024 αναφέρει η Moody’s. Η αύξηση των αφερεγγυοτήτων και των πτωχεύσεων θα οδηγήσει στην αύξηση των δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα, όσο  και σε αύξηση του δείκτη των εξόδων.

Τα ποσοστά αφερεγγυοτήτων και χρεοκοπιών σημείωσαν αύξηση 5% μεταξύ Ιανουαρίου 2023 με Φεβρουάριο του 2024. Πρόκειται για μία αύξηση πολύ υψηλότερη του μέσου όρου των τελευταίων ετών, σύμφωνα με την Moody’s. Η τάση αυτή υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης υποδηλώνει ότι μέσα στο 2024 οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές πιστώσεων θα αυξηθούν με το μεγαλύτερο μερίδιο των αποζημιώσεων να καταβάλλεται από τις τρεις  ευρωπαϊκές ασφαλιστικές πιστώσεων που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.

Στο μεταξύ μπαίνει φρένο στις αυξήσεις ασφαλίστρων  μετά από μία τριετία αυξήσεων μέχρι και 10%. Η μεταβολή αυτή αντανακλά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και κατά συνέπεια χαμηλότερο όγκο εμπορίου και χαμηλότεροι τζίροι. Έτσι, καθώς, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται το 2024, τα ασφάλιστρα θα αυξάνονται βραδέως. Το γεγονός αυτό θα ασκήσει πίεση και στους δείκτες εξόδων των ασφαλιστών πιστώσεων και το κόστος παγίων.

Σε ιστορικά καλά σημεία το combined ratio λόγω σφιχτού underwriting

Οι ασφαλιστές πιστώσεων αναφέρει η Moody’s κατάφεραν να διατηρήσουν πολύ χαμηλό το επίπεδο των απαιτήσεων από το 2021, λόγω του σφιχτού underwriting κινδύνων. Έτσι, οι δείκτες ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα, παραμένουν σε ιστορικά καλά σημεία. Ταυτόχρονα τα ποσοστά διατήρησης συμβολαίων παραμένουν πολύ υψηλά, υποδηλώνοντας ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ χαμηλός. Στο πλαίσιο αυτό οι τρεις κορυφαίοι ευρωπαϊκοί ασφαλιστές πιστώσεων -Allianz, Atradius, Coface  στοχεύουν να διατηρήσουν συμβόλαια υψηλής ποιότητας, καθώς οποιαδήποτε επιδείνωση των δεικτών θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στους κανονιστικούς δείκτες φερεγγυότητάς .

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ασφαλιστικές πιστώσεων υπολογίζουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τους, χρησιμοποιώντας ειδικά εσωτερικά μοντέλα που δίνουν υψηλή στάθμιση στην ποιότητα έκθεσης

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*