Χρ. Τριαντόπουλος: Ασφαλιστικές διευκολύνσεις για τους πληγέντες από την πυρκαγιά και για τη Μαγνησία

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δημοσιεύτηκε η Δ.15/Δ΄/71184/01.08.2023 Απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών για τους πληγέντες από την πυρκαγιά και στη Μαγνησία. Συγκεκριμένα παρέχονται οι παρακάτω ασφαλιστικές διευκολύνσεις:

(α) Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης μέχρι την 1η Αυγούστου 2023, μαζί με τα πρόσθετα τέλη, τόκους και λοιπές προσαυξήσεις της ίδιας ημερομηνίας, κεφαλαιοποιούνται.

(β) Αναστέλλεται για έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2023, η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιλαμβανομένων όσων καθίστανται απαιτητές μετά την ημερομηνία αυτή, προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής που έχουν προκύψει για μη μισθωτούς από εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εισφορών ή δόσεων από υπαγωγή σε άλλη ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του διαστήματος αναστολής. Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Σε περίπτωση που σε βάρος των δικαιούχων καταλογιστούν εισφορές που ανάγονται σε απασχόληση χρονικής περιόδου μέχρι το τέλος του εξαμήνου για το οποίο ισχύει η αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα προκύψουν από καταγγελία ή από διαφορές εισφορών κατά τον τακτικό έλεγχο, αναστέλλεται η καταβολή των καταλογισθεισών εισφορών.

(γ) Οι ασφαλιστικές εισφορές των δύο προηγούμενων περιπτώσεων εξοφλούνται, κατ’ επιλογή του οφειλέτη, σε δώδεκα (12) έως και είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο έληξε η ανωτέρω εξάμηνη αναστολή. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε πενήντα (50) ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό τους, προκειμένου να ενταχθούν στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί εντός του εξαμήνου της αναστολής, ήτοι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024.

Η εν λόγω απόφαση αφορά επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις εξής περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές τον Ιούλιο, ανεξαρτήτως αν οι εγκαταστάσεις τους υπέστησαν ή όχι υλικές ζημιές:

  • Στις Δημοτικές Κοινότητες Αλμυρού, Κροκίου και Πλατάνου της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού του Δήμου Αλμυρού, στις Δημοτικές Κοινότητες Βελεστίνου, Αγίου Γεωργίου και Αερινού της Δημοτικής Ενότητας Φερών του Δήμου Ρήγα Φεραίου και στις Δημοτικές Ενότητες Βόλου, Νέας Ιωνίας, Αισωνίας, Νέας Αγχιάλου και Μακρυνίτσας του Δήμου Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  • Στη Δημοτική Κοινότητα Περιβλέπτου της Δημοτικής Ενότητας Φερών του Δήμου Ρήγα Φεραίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σε συνέχεια της δημοσίευσης της εν λόγω απόφασης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε «ενεργοποιήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το σχήμα παροχής διευκολύνσεων ως προς τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρηματιών, εργοδοτών και ασφαλισμένων που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα και στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά στη Μαγνησία. Έτσι, ακόμα ένα από τα μέτρα του πλαισίου της κρατικής αρωγής ενεργοποιήθηκε άμεσα και όλοι οι εμπλεκόμενοι συνεχίζουμε με ταχείς ρυθμούς και γρήγορες διαδικασίες για να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Στη Μαγνησία και σε κάθε πληττόμενη περιοχή της πατρίδας μας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*