Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στη γενοκτονία των Παλαιστινίων

Η ανθρώπινη ζωή είναι αναντικατάστατη. Ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, οικονομικής κατάστασης ή οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού, κάθε άνθρωπος έχει αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή. Αυτή είναι μία βασική αρχή στον πολιτισμένο κόσμο.

Με αυτή την παραδοχή αλλά και με αφορμή τα όσα γίνονται τους τελευταίους μήνες στη Μέση Ανατολή, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κάθε άνθρωπος με συνείδηση σε αυτό τον πλανήτη δεν μπορεί να μην αισθάνεται ένα σφίξιμο στην καρδιά στην εικόνα ενός νεκρού. Είτε αν αυτός είναι Ισραηλινός, είτε αν είναι Παλαιστίνιος. Για τους δικούς του ανθρώπους η απώλεια του θα παραμείνει μία πληγή ανοιχτή. Και αν μιλάμε για το θάνατο παιδιών, τότε η οδύνη είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Τι μπορεί όμως να πει κάποιος για όσα διαδραματίζονται ειδικά το τελευταίο διάστημα; Παρατηρούμε από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες η από τους υπολογιστές και τα κινητά μας να εξελίσσεται μία γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Δεν είναι πόλεμος αυτός που διεξάγεται αλλά μία σφαγή αμάχων. Με μεγαλύτερα θύματα τα παιδιά. Είτε γιατί χάνουν τη ζωή τους, είτε γιατί μένουν ορφανά. Είναι φανερό ότι πλέον δεν μιλάμε για καμία άμυνα από πλευράς Ισραηλινών αλλά για μία συστηματική προσπάθεια εξολόθρευσης ενός ολόκληρου λαού. Το πιο ειρωνικό είναι ότι θύτης αυτού του εγκλήματος είναι ένας λαός που έχει βιώσει ανάλογη μεταχείριση εξαιτίας κάποιων αρρωστημένων ναζιστικών ιδεών.

Για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλο αυτό γίνεται επειδή το υπαγορεύουν γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Είναι όμως ανάγκη να σταματήσει αυτό το μακελειό. Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν υποχρέωση να ενεργοποιηθούν με στόχο την επίτευξη της ειρήνης και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί κατά των Παλαιστινίων. Να μη χαθούν άλλα παιδιά, να πάψει ο θρήνος.

Το πόσο έχει επηρεάσει την κοινή γνώμη το δράμα των Παλαιστινίων αποδεικνύεται και από εκδηλώσεις συμπαράστασης που βλέπουμε σε διάφορες χώρες. Ποιος περίμενε αλήθεια τέτοιες αντιδράσεις όπως αυτές σε Πανεπιστήμια της Αμερικής; Για να φτάσουν οι Αμερικανοί φοιτητές  να ξεσηκωθούν, κάτι που είχε να γίνει από τον πόλεμο στο Βιετνάμ αλλά με εμπλεκόμενες τότε τις ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Για αυτό και απαιτείται να μπει ένα τέλος εδώ και τώρα.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.
&
Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*