Το ευοίωνο μέλλον της ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Προκλήσεις, Ευκαιρίες, Προοπτικές

του Νίκου Δ. Σωφρονά, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών

α. Το κρίσιμο ορόσημο. 11 Μαρτίου 2020, το απόλυτο lockdown. Η ελληνική κοινωνία, η οικονομία της χώρας, η αγορά εργασίας, η ασφαλιστική αγορά μας, οι διαστάσεις της ζωής μας, σχεδόν στο σύνολό τους, γνωρίζουν αιφνίδιες, ραγδαίες και απροσδόκητες ανατροπές στα έως τότε ακολουθούμενα μοντέλα οργάνωσης, λειτουργίας και επικοινωνίας τους. H υγειονομική κρίση και οι επιπτώσεις της εισβάλουν τόσο απρόβλεπτα και καταλυτικά στις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, ώστε πλείστες όσες από τις βασικές παραδοχές της φυσικής ανθρώπινης λειτουργίας καταργούνται, δραστικά και απρόβλεπτα. Οι εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής φαίνεται να «παγώνουν» καθώς ο χρόνος σταματά στο παρόν, σε εντελώς διαφορετικό σημείο από το χθες, ενώ το αύριο δείχνει απροσδιόριστο και πλήρες φόβου και ανησυχίας, ίσως και αγωνίας, καθώς το διακύβευμα δείχνει μεγάλο και ικανό να αναταράξει τα θεμέλια της ζωής μας, την οργάνωση και τη λειτουργία μας.

β. Οι αστείρευτες δυνάμεις και τα διακριτά χαρίσματα του ανθρώπου. Όσο φυσιολογικές μπορούν να χαρακτηρισθούν οι πρώτες αντιδράσεις μας έναντι αιφνίδιων καταστάσεων και απειλητικών γεγονότων, ενδεικτικά οι αντιδράσεις της αμηχανίας ή του φόβου, τόσο ισχυρό αποδεικνύεται το «κεφάλαιο» των ανθρώπινων δυνάμεων, των δυνατοτήτων και των χαρισμάτων, ώστε ο άνθρωπος να επικυριαρχεί όλων των απειλών και των κινδύνων, προς όφελος της εξέλιξης, της προόδου και της ανάπτυξής του. Άλλωστε, η ιστορία δείχνει την αναγεννητική δύναμη του ανθρώπου, την ικανότητά του να αντλεί ευκαιρίες από κρίσεις που τον περιβάλουν και τη δυνατότητά του να τις μετουσιώνει σε κορυφαίες στιγμές προόδου και ανέλιξης. Είναι ακριβώς αυτή η αναγεννητική δύναμη της ανθρωπότητας, που ιστορικά και διαχρονικά την οδηγεί εμπρός και ψηλά, αενάως.

γ. Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση από το κρίσιμο ορόσημο του έτους 2020 και μετά. Απεδείχθησαν αρκετές, κάποιες μόνον ημέρες μετά τις 11 Μαρτίου του έτους 2020, ώστε η ασφαλιστική διαμεσολάβηση να συμπιέσει με επιτυχία και επάρκεια, πραγματικά σε μηδενικό έως ελάχιστο χρόνο, την αντίδρασή της στο αιφνίδιο lockdown της οικονομίας και της κοινωνίας μας, να αναδιατάξει τα μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας της και να διατηρήσει ωφελιμότερη από ποτέ τη σχέση της με το κοινό της. Σήμερα, καθώς επισκοπούμε αυτήν την περίοδο, τα ακόλουθα συμπεράσματα προβάλουν αβίαστα:

• Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση μετέβη άμεσα και με επάρκεια στην ψηφιακή εποχή της, στο ψηφιακό μέλλον της.

• Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση υπερέβη προηγούμενους γεωγραφικούς, χρονικούς ή τεχνογνωστικούς περιορισμούς και απέκτησε άμεση και ευχερή πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εργασία και επικοινωνία της, άρα στην ψηφιακή οργάνωση και λειτουργία της.

• Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση απέδειξε τις τεράστιες δυνατότητές της να εναρμονίζεται άμεσα με τις απαιτήσεις των καιρών, όσο αιφνίδιες και περίπλοκες μπορεί να είναι αυτές, προς όφελος της προόδου της και της άρτιας συμβουλευτικής εξυπηρέτησης του πελατειακού της κοινού. Οι αποδεδειγμένες αυτές ικανότητες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης να ανταπεξέρχεται με θαυμαστή επάρκεια στις οξύτερες των κρίσεων, τέτοια ήταν η υγειονομική, σχηματίζουν τις πλέον ισχυρές βάσεις ανταπόκρισής της σε νεοαναδεικνυόμενες ευκαιρίες και προκλήσεις, που συνθέτουν ακριβώς το ευοίωνο μέλλον της.

δ. Ευκαιρίες και πεδία ανάπτυξης ασφαλιστικών εργασιών. Οι προαναφερόμενες μείζονες εξελίξεις, κρινόμενες εκ του αποτελέσματός τους, διευκόλυναν την αποδοτική είσοδο των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στους στρατηγικούς τομείς της εκπαίδευσης, της εργασίας, των συναλλαγών και της επικοινωνίας των συμπολιτών μας, ενώ επέσπευσαν την προσαρμογή τους σε αυτές, και την απόκτηση επαρκών δεξιοτήτων αποτελεσματικής άσκησής τους. Όπως προαναφέρθηκε, η ασφαλιστική αγορά στο σύνολό της και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές ειδικότερα, αντέδρασαν τάχιστα και με αρτιότητα στις νέες προκλήσεις. Ταυτοχρόνως, τάχιστα και με αρτιότητα έναντι των ίδιων ερεθισμάτων αντέδρασαν ευρύτατες κοινωνικές ομάδες, μεταξύ αυτών και το ενεργό ή εν δυνάμει ασφαλιστικό μας κοινό. Άρα, το προκύπτον δίδαγμα αφορά στην ευχερή πλέον δυνατότητα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών να διεισδύουν ψηφιακά στις πλέον απομεμακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, να προσφέρουν τεκμηριωμένη ασφαλιστική συμβουλευτική στις πληθυσμιακές τους ομάδες και να εξυπηρετούν άμεσα, σε περιβάλλον online, το εκεί συγκροτούμενο ασφαλιστικό κοινό, προς όφελος της απρόσκοπτης διάδοσης των ωφελειών της ασφάλισης και της επαύξησης του βαθμού προστασίας της κοινωνίας μας έναντι πολυποίκιλων κινδύνων και απειλών.

Πλέον των ευκαιριών ανάπτυξης ασφαλιστικών εργασιών που οι νέες τεχνολογίες διανοίγουν, λίαν ενδιαφέροντα αποδεικνύονται τα ακόλουθα σημεία, τα οποία οδηγούν στη διαμόρφωση αξιοσημείωτων πεδίων άσκησης ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και συμβουλευτικής:

• Η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές

Έχομε ήδη γνωρίσει, στην πραγματικότητα έχομε εμπεδώσει, πολλές εκ των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, αλλά και των φυσικών καταστροφών, στην καθημερινότητα της ζωής μας. Η Μάνδρα, το Μάτι, προσφατότερα η Εύβοια, παραπέμπουν σε αυτές, όπως επίσης οι ραγδαίες ανατροπές στο οικοσύστημά μας και τα καιρικά και φυσικά φαινόμενα που δεν εναρμονίζονται πλέον με ο,τιδήποτε γνωρίζαμε στο παρελθόν.

Το κόστος όλων αυτών των ανακατατάξεων και των επιδράσεών τους, στη ζωή και την περιουσία μας, είναι δυσβάστακτο και επομένως ικανό να διακυβεύσει το μέλλον μας και την οικονομική μας προοπτική.

Οι ασφαλίσεις έναντι των νεόκοπων αυτών ή εντεινόμενων κινδύνων εκ της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών, συνιστούν αξιοπρόσεκτο πλέον πεδίο ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών, ιστάμενο ψηλά στις στρατηγικές προτεραιότητες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και διαμεσολαβητών μας, καθώς μάλιστα σήμερα η κοινωνία μας κατανοεί τις συνέπειες αυτών των κινδύνων, περισσότερο από ποτέ, αφού τις βιώνει συχνά και με οξύτητα.

 

• Το περιβάλλον και το νέο ενεργειακό ισοζύγιο

Ευτυχώς, η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας έναντι κινδύνων που απειλούν το περιβάλλον, είναι έμπρακτα υψηλή. Καθ ́ όλες τις παγκόσμιες διασκέψεις επί του θέματος, λαμβάνονται μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από ενδεχόμενα ρύπανσής του, τα οποία νομοθετούνται και τίθενται σε εφαρμογή. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ασφαλίσεις περιβαλλοντικών κινδύνων συνιστούν ένα ακόμη αξιοπρόσεκτο πεδίο περαιτέρω ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών, ενώ τίθενται επίσης ψηλά στις στρατηγικές προτεραιότητες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και διαμεσολαβητών, τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας.

Πλησίστιο των εξελίξεων αυτών, είναι το νέο ενεργειακό ισοζύγιο, το οποίο προκρίνει τα μη ορυκτά καύσιμα έναντι των ρυπογόνων. Η τάση εντείνεται, στο πλαίσιο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που προκύπτουν από τον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι ασφαλίσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνιστούν, επομένως, καίριο πεδίο ισχυρής ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών.

• Η πληθυσμιακή γήρανση

Ο πληθυσμός της χώρας μας γηράσκει και η τάση αυτή δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη. Κατά την πλέον πρόσφατη πληθυσμιακή απογραφή του έτους 2021, ο πληθυσμός μας ήταν μειωμένος κατά μισό εκατομμύριο, εν σχέσει προς την πληθυσμιακή απογραφή του έτους 2011, ενώ η μέση ηλικία του ήταν αυξημένη μεταξύ των δύο απογραφών. Καθιστάμεθα κοινωνία τρίτης ηλικίας, με την τέταρτη ηλικία μάλιστα να αυξάνει και αυτή, καθώς το προσδόκιμο ζωής βελτιώνεται διαρκώς, προφανώς εκ της ευζωίας και της προόδου των επιστημών υγείας. Βεβαίως, η διαρκής βελτίωση του προσδόκιμου ζωής είναι θετική και ευκταία εξέλιξη, αλλά επισύρει κινδύνους που έχει νόημα να τύχουν της ενδεδειγμένης ασφαλιστικής διαχείρισής τους, προς όφελος πρωτίστως της αξίας και της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής.

Επομένως, οι συνταξιοδοτικές ασφαλίσεις, οι ασφαλίσεις ζωής και οι ασφαλίσεις υγείας, αναδεικνύονται ακόμη πιο πολύ σε πρώτιστης σημασίας ενδιαφέροντα των συμπολιτών μας. Προέχει μάλιστα να προσφέρονται κατά τρόπον ευέλικτο και καινοτομικό. Ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης διαδραματίζει ισχυρότατο ρόλο επί του θέματος, καθώς ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων δεν ενσωματώνει αυτά τα χαρακτηριστικά ευελιξίας και καινοτομίας στις προσεγγίσεις του.

Τα προηγούμενα σημεία συνοψίζουν μερικές μόνον από τις ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών, καθώς οι εμφανιζόμενες ανάγκες είναι ήδη έντονες, προβλέπονται οξύτερες και η άμβλυνσή τους προϋποθέτει άμεσες ασφαλιστικές παρεμβάσεις και άσκηση ασφαλιστικής συμβουλευτικής. Τα σημεία αυτά, επομένως, προσφέρουν ενδιαφέροντα και αποδοτικά πεδία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, προς όφελος, εν τέλει, της κοινωνίας, της οικονομίας και του επιχειρείν.

ε. Εκπαίδευση, επιμόρφωση, μετεκπαίδευση.

Η επάρκεια της ασφαλιστικής συμβουλευτικής και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης εξαρτάται από την τεχνογνωσία των συναδέλφων που ασκούν διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Η αξία των τελευταίων, ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, μεγιστοποιείται όταν συνδέονται με την άρτια τεχνογνωσία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, που με τη σειρά της επιτρέπει την άσκηση σωστής συμβουλευτικής προς το πελατειακό μας κοινό. Άρα, στο μέτρο που η τεχνογνωσία ερμηνεύεται ως το γινόμενο των εμπειριών και των γνώσεών μας, εύλογα η εκπαίδευση, η επιμόρφωση και η μετεκπαίδευση προάγουν τις παραστάσεις μας, αναπτύσσουν τις ατομικές και ομαδικές δεξιότητες και ενισχύουν τις επαγγελματικές ικανότητες, προς όφελος της απόδοσης της εργασίας μας, της εμβέλειάς της και του αποτελέσματός της. Αποτελούν, συνεπώς, κύριους συντελεστές προόδου και εξέλιξης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μας!

 

Aπό το περιοδικό ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*